
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaczkę umyj i osusz. Stwórz pełną smaku marynatę rozcierając kostkę Knorr z oliwą. Przygotowaną aromatyczną pastą natrzyj całą kaczkę.
Krok 2
Jabłka pokrój w cząstki i wymieszaj z rozmarynem oraz posiekanym czosnkiem. Środek kaczki napełnij częścią jabłek i zwiąż nicią, aby te pozostały w środku podczas pieczenia.
Krok 3
Nafaszerowaną kaczkę ułóż w brytfance i obłóż pozostałymi jabłkami.
Krok 4
Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 2 godziny. Przed podaniem, kaczkę pozostaw na 15 minut aby mięso „odpoczęło”.

Dobra rada:
Farsz możesz urozmaicić mieszając cząstki jabłka z kawałkami pomarańczy oraz cebuli.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaczka pieczona z jabłkami
Mięso z kaczki charakteryzuje się kruchością oraz ciemną barwą. Dobrze komponuje się ze słodkimi, jak i kwaśnymi dodatkami. Można więc przygotować je na kilka różnych sposobów. Spróbuj np. przyrządzić kaczkę pieczoną z jabłkami. Danie to zyska lekko słodki lub cierpki posmak, w zależności od wybranego rodzaju jabłek. Owoce pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w mniejsze kawałki. Wzmocnij ich wyraz szczyptą rozmarynu lub cynamonu. Opcjonalnie połącz je z posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowanym farszem wypełnij środek kaczki. Mięso warto wcześniej zamarynować – wykorzystaj do tego własną mieszankę przypraw. Sięgnij np. po bazylię, oregano, kolendrę, słodką bądź pikantną paprykę lub suszoną włoszczyznę. Rozmieszaj je w oliwie z oliwek i natrzyj nimi kaczkę przed pieczeniem. Potrawę podawaj na ciepło. Świetnie będzie smakować z ziemniakami podsmażanymi w talarkach na patelni, sypkim ryżem lub kaszą. Pasować do niej będzie także surówka z kiszonej kapusty i słodkiej marchewki. Życzymy smacznego!