Kaczka pieczona z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

176 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

713 osób wydrukowało

Pobierz pdf

624 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 sztuka

3 łyżki

4 sztuki

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaczkę umyj i osusz. Stwórz pełną smaku marynatę rozcierając kostkę Knorr z oliwą. Przygotowaną aromatyczną pastą natrzyj całą kaczkę.

Krok 2

Jabłka pokrój w cząstki i wymieszaj z rozmarynem oraz posiekanym czosnkiem. Środek kaczki napełnij częścią jabłek i zwiąż nicią, aby te pozostały w środku podczas pieczenia.

Krok 3

Nafaszerowaną kaczkę ułóż w brytfance i obłóż pozostałymi jabłkami.

Krok 4

Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 2 godziny. Przed podaniem, kaczkę pozostaw na 15 minut aby mięso „odpoczęło”.

przepisy.pl

Dobra rada:

Farsz możesz urozmaicić mieszając cząstki jabłka z kawałkami pomarańczy oraz cebuli.

4

Opinie o przepisie

  • Rafal Milczach

    Rafal Milczach

    Niestety nie udało się, suche bez wyrazu. Następnym razem bedzie lepiej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Bakalarczyk

    Joanna Bakalarczyk

    warto na początku piec bez przykrycia,aby skórka była zrumieniona. wystarczy kilkanaście minut, jeśli jest termoobieg lub pół godziny jeśli go nie ma.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Białkowski

    Wojciech Białkowski

    jest suuuper!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • maria obieg

    maria obieg

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaczka pieczona z jabłkamiKaczka pieczona z jabłkami

Mięso z kaczki charakteryzuje się kruchością oraz ciemną barwą. Dobrze komponuje się ze słodkimi, jak i kwaśnymi dodatkami. Można więc przygotować je na kilka różnych sposobów. Spróbuj np. przyrządzić kaczkę pieczoną z jabłkami. Danie to zyska lekko słodki lub cierpki posmak, w zależności od wybranego rodzaju jabłek. Owoce pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w mniejsze kawałki. Wzmocnij ich wyraz szczyptą rozmarynu lub cynamonu. Opcjonalnie połącz je z posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowanym farszem wypełnij środek kaczki. Mięso warto wcześniej zamarynować – wykorzystaj do tego własną mieszankę przypraw. Sięgnij np. po bazylię, oregano, kolendrę, słodką bądź pikantną paprykę lub suszoną włoszczyznę. Rozmieszaj je w oliwie z oliwek i natrzyj nimi kaczkę przed pieczeniem. Potrawę podawaj na ciepło. Świetnie będzie smakować z ziemniakami podsmażanymi w talarkach na patelni, sypkim ryżem lub kaszą. Pasować do niej będzie także surówka z kiszonej kapusty i słodkiej marchewki. Życzymy smacznego!