Kaczka pieczona z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka pieczona z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

heart
212 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

790 osób wydrukowało

Pobierz pdf

759 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaczkę umyj i osusz. Stwórz pełną smaku marynatę rozcierając kostkę Knorr z oliwą. Przygotowaną aromatyczną pastą natrzyj całą kaczkę.

Krok 2

Jabłka pokrój w cząstki i wymieszaj z rozmarynem oraz posiekanym czosnkiem. Środek kaczki napełnij częścią jabłek i zwiąż nicią, aby te pozostały w środku podczas pieczenia.

Krok 3

Nafaszerowaną kaczkę ułóż w brytfance i obłóż pozostałymi jabłkami.

Krok 4

Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 2 godziny. Przed podaniem, kaczkę pozostaw na 15 minut aby mięso „odpoczęło”.

przepisy.pl

Dobra rada:

Farsz możesz urozmaicić mieszając cząstki jabłka z kawałkami pomarańczy oraz cebuli.

4

Opinie o przepisie

  • Rafal Milczach

    Rafal Milczach , 13.01.2018

    Niestety nie udało się, suche bez wyrazu. Następnym razem bedzie lepiej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Bakalarczyk

    Joanna Bakalarczyk , 25.03.2016

    warto na początku piec bez przykrycia,aby skórka była zrumieniona. wystarczy kilkanaście minut, jeśli jest termoobieg lub pół godziny jeśli go nie ma.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Białkowski

    Wojciech Białkowski , 05.02.2016

    jest suuuper!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • maria obieg

    maria obieg , 10.12.2015

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka pieczona z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka pieczona z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka pieczona z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka pieczona z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka pieczona z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka pieczona z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka pieczona z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka pieczona z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaczka pieczona z jabłkamiKaczka pieczona z jabłkami

Mięso z kaczki charakteryzuje się kruchością oraz ciemną barwą. Dobrze komponuje się ze słodkimi, jak i kwaśnymi dodatkami. Można więc przygotować je na kilka różnych sposobów. Spróbuj np. przyrządzić kaczkę pieczoną z jabłkami. Danie to zyska lekko słodki lub cierpki posmak, w zależności od wybranego rodzaju jabłek. Owoce pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w mniejsze kawałki. Wzmocnij ich wyraz szczyptą rozmarynu lub cynamonu. Opcjonalnie połącz je z posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowanym farszem wypełnij środek kaczki. Mięso warto wcześniej zamarynować – wykorzystaj do tego własną mieszankę przypraw. Sięgnij np. po bazylię, oregano, kolendrę, słodką bądź pikantną paprykę lub suszoną włoszczyznę. Rozmieszaj je w oliwie z oliwek i natrzyj nimi kaczkę przed pieczeniem. Potrawę podawaj na ciepło. Świetnie będzie smakować z ziemniakami podsmażanymi w talarkach na patelni, sypkim ryżem lub kaszą. Pasować do niej będzie także surówka z kiszonej kapusty i słodkiej marchewki. Życzymy smacznego!