
Składniki
4 sztuki
15 gramów
125 gramów
125 mililitrów
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi kaczki ponacinaj od strony skórki i oprósz Przyprawą do mięs Knorr i wstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 2
Podsmaż je na rozgrzanej oliwie, aż skórka się zrumieni. Mięso przełóż do brytfanny zrumienioną skórą do góry i opiekaj w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 15 minut.

Krok 3
Na patelnię, na której smażyło się mięso wlej wino i doprowadź do wrzenia, zeskrobując drewnianą łyżką osady z dna. Dodaj owoce, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut do miękkości.

Krok 4
Następnie dodaj miód i przyprawy (goździki, imbir, gałkę muszkatołową i pieprz).

Krok 5
Po kilku minutach gotowania do sosu owocowego dodaj sos z pieczenia mięsa, przetrzyj przez sito.

Krok 6
Upieczone mięso pokrój na plastry, przełóż na talerz i polej sosem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierś kaczki w sosie owocowym
W modnych restauracjach sos owocowy często jest wykorzystywany jako dodatek do mięs. Spróbuj przygotować go w domu i podać w towarzystwie pysznej kaczki. Mięso kacze wspaniale komponuje się ze słodko-kwaśnymi dodatkami, a podane z owocowym sosem zawróci w głowie każdemu. Przygotowanie kaczki nie zajmuje dużo czasu i nie jest szczególnie trudne – wystarczy, że przyprawią pierś podsmażysz przez chwilę na patelni, a potem upieczesz w piekarniku. Tajniki niepowtarzalnego smaku tego dania tkwią jednak w sosie. Na tą samą patelnię, na której smażyłaś mięso, wlej białe wino i dodaj jagody. Możesz zastąpić je innymi owocami, na przykład truskawkami. Muszą to być jednak owoce z krzaka – jabłka czy banany nie będą się nadawać. Gotuj przez chwilę wywar, a potem dodaj przyprawy i miód, który wspaniale podkreśli aromat goździków i imbiru. Teraz wystarczy, że przecedzisz sos i dolejesz do niego ten, w którym piekłaś kaczkę. Gotowe!