Pierś kaczki w sosie owocowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś kaczki w sosie owocowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

44

heart
469 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

809 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1008 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

15 gramów

125 gramów

125 mililitrów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi kaczki ponacinaj od strony skórki i oprósz Przyprawą do mięs Knorr i wstaw do lodówki na 30 minut.

Pierś kaczki w sosie owocowym  - Krok 1

Krok 2

Podsmaż je na rozgrzanej oliwie, aż skórka się zrumieni. Mięso przełóż do brytfanny zrumienioną skórą do góry i opiekaj w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 15 minut.

Pierś kaczki w sosie owocowym  - Krok 2

Krok 3

Na patelnię, na której smażyło się mięso wlej wino i doprowadź do wrzenia, zeskrobując drewnianą łyżką osady z dna. Dodaj owoce, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut do miękkości.

Pierś kaczki w sosie owocowym  - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj miód i przyprawy (goździki, imbir, gałkę muszkatołową i pieprz).

Pierś kaczki w sosie owocowym  - Krok 4

Krok 5

Po kilku minutach gotowania do sosu owocowego dodaj sos z pieczenia mięsa, przetrzyj przez sito.

Pierś kaczki w sosie owocowym  - Krok 5

Krok 6

Upieczone mięso pokrój na plastry, przełóż na talerz i polej sosem.

Pierś kaczki w sosie owocowym  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś kaczki w sosie owocowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś kaczki w sosie owocowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś kaczki w sosie owocowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś kaczki w sosie owocowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś kaczki w sosie owocowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś kaczki w sosie owocowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś kaczki w sosie owocowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś kaczki w sosie owocowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś kaczki w sosie owocowym Pierś kaczki w sosie owocowym

W modnych restauracjach sos owocowy często jest wykorzystywany jako dodatek do mięs. Spróbuj przygotować go w domu i podać w towarzystwie pysznej kaczki. Mięso kacze wspaniale komponuje się ze słodko-kwaśnymi dodatkami, a podane z owocowym sosem zawróci w głowie każdemu. Przygotowanie kaczki nie zajmuje dużo czasu i nie jest szczególnie trudne – wystarczy, że przyprawią pierś podsmażysz przez chwilę na patelni, a potem upieczesz w piekarniku. Tajniki niepowtarzalnego smaku tego dania tkwią jednak w sosie. Na tą samą patelnię, na której smażyłaś mięso, wlej białe wino i dodaj jagody. Możesz zastąpić je innymi owocami, na przykład truskawkami. Muszą to być jednak owoce z krzaka – jabłka czy banany nie będą się nadawać. Gotuj przez chwilę wywar, a potem dodaj przyprawy i miód, który wspaniale podkreśli aromat goździków i imbiru. Teraz wystarczy, że przecedzisz sos i dolejesz do niego ten, w którym piekłaś kaczkę. Gotowe!