
Składniki
4 sztuki
15 gramów
125 gramów
125 mililitrów
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi kaczki ponacinaj od strony skórki i oprósz Przyprawą do mięs Knorr i wstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 2
Podsmaż je na rozgrzanej oliwie, aż skórka się zrumieni. Mięso przełóż do brytfanny zrumienioną skórą do góry i opiekaj w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 15 minut.

Krok 3
Na patelnię, na której smażyło się mięso wlej wino i doprowadź do wrzenia, zeskrobując drewnianą łyżką osady z dna. Dodaj owoce, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut do miękkości.

Krok 4
Następnie dodaj miód i przyprawy (goździki, imbir, gałkę muszkatołową i pieprz).

Krok 5
Po kilku minutach gotowania do sosu owocowego dodaj sos z pieczenia mięsa, przetrzyj przez sito.

Krok 6
Upieczone mięso pokrój na plastry, przełóż na talerz i polej sosem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierś kaczki w sosie owocowym
W modnych restauracjach sos owocowy często jest wykorzystywany jako dodatek do mięs. Spróbuj przygotować go w domu i podać w towarzystwie pysznej kaczki. Mięso kacze wspaniale komponuje się ze słodko-kwaśnymi dodatkami, a podane z owocowym sosem zawróci w głowie każdemu. Przygotowanie kaczki nie zajmuje dużo czasu i nie jest szczególnie trudne – wystarczy, że przyprawią pierś podsmażysz przez chwilę na patelni, a potem upieczesz w piekarniku. Tajniki niepowtarzalnego smaku tego dania tkwią jednak w sosie. Na tą samą patelnię, na której smażyłaś mięso, wlej białe wino i dodaj jagody. Możesz zastąpić je innymi owocami, na przykład truskawkami. Muszą to być jednak owoce z krzaka – jabłka czy banany nie będą się nadawać. Gotuj przez chwilę wywar, a potem dodaj przyprawy i miód, który wspaniale podkreśli aromat goździków i imbiru. Teraz wystarczy, że przecedzisz sos i dolejesz do niego ten, w którym piekłaś kaczkę. Gotowe!
























