Pierś kaczki w sosie owocowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

34

379 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

665 osób wydrukowało

Pobierz pdf

777 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

15 gramów

125 gramów

125 mililitrów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi kaczki ponacinaj od strony skórki i oprósz Przyprawą do mięs Knorr i wstaw do lodówki na 30 minut.

Pierś kaczki w sosie owocowym  - Krok 1

Krok 2

Podsmaż je na rozgrzanej oliwie, aż skórka się zrumieni. Mięso przełóż do brytfanny zrumienioną skórą do góry i opiekaj w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 15 minut.

Pierś kaczki w sosie owocowym  - Krok 2

Krok 3

Na patelnię, na której smażyło się mięso wlej wino i doprowadź do wrzenia, zeskrobując drewnianą łyżką osady z dna. Dodaj owoce, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut do miękkości.

Pierś kaczki w sosie owocowym  - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj miód i przyprawy (goździki, imbir, gałkę muszkatołową i pieprz).

Pierś kaczki w sosie owocowym  - Krok 4

Krok 5

Po kilku minutach gotowania do sosu owocowego dodaj sos z pieczenia mięsa, przetrzyj przez sito.

Pierś kaczki w sosie owocowym  - Krok 5

Krok 6

Upieczone mięso pokrój na plastry, przełóż na talerz i polej sosem.

Pierś kaczki w sosie owocowym  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś kaczki w sosie owocowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś kaczki w sosie owocowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś kaczki w sosie owocowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś kaczki w sosie owocowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś kaczki w sosie owocowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś kaczki w sosie owocowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś kaczki w sosie owocowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś kaczki w sosie owocowym Pierś kaczki w sosie owocowym

W modnych restauracjach sos owocowy często jest wykorzystywany jako dodatek do mięs. Spróbuj przygotować go w domu i podać w towarzystwie pysznej kaczki. Mięso kacze wspaniale komponuje się ze słodko-kwaśnymi dodatkami, a podane z owocowym sosem zawróci w głowie każdemu. Przygotowanie kaczki nie zajmuje dużo czasu i nie jest szczególnie trudne – wystarczy, że przyprawią pierś podsmażysz przez chwilę na patelni, a potem upieczesz w piekarniku. Tajniki niepowtarzalnego smaku tego dania tkwią jednak w sosie. Na tą samą patelnię, na której smażyłaś mięso, wlej białe wino i dodaj jagody. Możesz zastąpić je innymi owocami, na przykład truskawkami. Muszą to być jednak owoce z krzaka – jabłka czy banany nie będą się nadawać. Gotuj przez chwilę wywar, a potem dodaj przyprawy i miód, który wspaniale podkreśli aromat goździków i imbiru. Teraz wystarczy, że przecedzisz sos i dolejesz do niego ten, w którym piekłaś kaczkę. Gotowe!