Kaczka z winogronami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka z winogronami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

261 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

0.5 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

3 łyżki

1 szczypta

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Natrzyj tuszkę kaczki rozkruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr. Napełnij ją winogronami i zaszyj. Garść winogron odłóż na później.

Krok 2

Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Piecz kaczkę 80 minut. Po 20 minutach zacznij ją polewać winem (2 łyżki pozostaw na później) i powstałym sosem.

Krok 3

Obierz odłożone winogrona. Następnie zrób zasmażkę z margaryny i mąki.

Krok 4

Rozpuść 1/2 kostki Rosołu z kury Knorr w 1 szklance wrzątku.

Krok 5

Wlej bulion do zasmażki, dodaj sok z cytryny, następnie zagotuj. Włóż winogrona, wlej po 2 łyżki wina i sosu z pieczenia, po czym ponownie zagotuj.

Krok 6

Polej upieczoną kaczkę sosem i obłóż odsączonymi winogronami. Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka z winogronami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaczka z winogronamiKaczka z winogronami

Kaczka z nadzieniem i dużą ilością przypraw to jedna z najpopularniejszych wersji potraw na bazie tego mięsa. Często faszeruje się ją owocami, zazwyczaj są to jabłka, śliwki lub pomarańcze. Tymczasem świetnie sprawdzą się w tej roli także winogrona, które sprawią, że mięso będzie bardzo soczyste i delikatne. Używając ich, stworzysz słodko-wytrawne danie z owocową nutą. Jego przygotowanie zacznij od mięsa. Najlepiej kup już oczyszczoną kaczkę, którą wystarczy jedynie umyć, natrzeć ziołami i nadziać. Pamiętaj, by dobrze zszyć mięso przed pieczeniem. W piekarniku co jakiś czas podlewaj je wytopionymi w trakcie pieczenia sokami lub przygotowanym specjalnie sosem. Pozostałe winogrona obierz ze skórki i podduś w sosie z bulionu, zasmażki i wytopionego z mięsa soku. Przed zaserwowaniem dania na stół, obłóż mięso owocami i polej sosem. Kaczka z winogronami będzie doskonałą propozycją na świąteczny obiad. Podawaj ją z ziemniaczanym purée oraz surówką z marchewką i żurawiną. Przyrządź to wykwintne danie, korzystając z naszego przepisu!