Kaczka z winogronami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka z winogronami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
261 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

0.5 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

3 łyżki

1 szczypta

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Natrzyj tuszkę kaczki rozkruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr. Napełnij ją winogronami i zaszyj. Garść winogron odłóż na później.

Krok 2

Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Piecz kaczkę 80 minut. Po 20 minutach zacznij ją polewać winem (2 łyżki pozostaw na później) i powstałym sosem.

Krok 3

Obierz odłożone winogrona. Następnie zrób zasmażkę z margaryny i mąki.

Krok 4

Rozpuść 1/2 kostki Rosołu z kury Knorr w 1 szklance wrzątku.

Krok 5

Wlej bulion do zasmażki, dodaj sok z cytryny, następnie zagotuj. Włóż winogrona, wlej po 2 łyżki wina i sosu z pieczenia, po czym ponownie zagotuj.

Krok 6

Polej upieczoną kaczkę sosem i obłóż odsączonymi winogronami. Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka z winogronami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaczka z winogronamiKaczka z winogronami

Kaczka z nadzieniem i dużą ilością przypraw to jedna z najpopularniejszych wersji potraw na bazie tego mięsa. Często faszeruje się ją owocami, zazwyczaj są to jabłka, śliwki lub pomarańcze. Tymczasem świetnie sprawdzą się w tej roli także winogrona, które sprawią, że mięso będzie bardzo soczyste i delikatne. Używając ich, stworzysz słodko-wytrawne danie z owocową nutą. Jego przygotowanie zacznij od mięsa. Najlepiej kup już oczyszczoną kaczkę, którą wystarczy jedynie umyć, natrzeć ziołami i nadziać. Pamiętaj, by dobrze zszyć mięso przed pieczeniem. W piekarniku co jakiś czas podlewaj je wytopionymi w trakcie pieczenia sokami lub przygotowanym specjalnie sosem. Pozostałe winogrona obierz ze skórki i podduś w sosie z bulionu, zasmażki i wytopionego z mięsa soku. Przed zaserwowaniem dania na stół, obłóż mięso owocami i polej sosem. Kaczka z winogronami będzie doskonałą propozycją na świąteczny obiad. Podawaj ją z ziemniaczanym purée oraz surówką z marchewką i żurawiną. Przyrządź to wykwintne danie, korzystając z naszego przepisu!