Kaczka z winogronami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka z winogronami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
260 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

0.5 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

3 łyżki

1 szczypta

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Natrzyj tuszkę kaczki rozkruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr. Napełnij ją winogronami i zaszyj. Garść winogron odłóż na później.

Krok 2

Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Piecz kaczkę 80 minut. Po 20 minutach zacznij ją polewać winem (2 łyżki pozostaw na później) i powstałym sosem.

Krok 3

Obierz odłożone winogrona. Następnie zrób zasmażkę z margaryny i mąki.

Krok 4

Rozpuść 1/2 kostki Rosołu z kury Knorr w 1 szklance wrzątku.

Krok 5

Wlej bulion do zasmażki, dodaj sok z cytryny, następnie zagotuj. Włóż winogrona, wlej po 2 łyżki wina i sosu z pieczenia, po czym ponownie zagotuj.

Krok 6

Polej upieczoną kaczkę sosem i obłóż odsączonymi winogronami. Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka z winogronami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaczka z winogronamiKaczka z winogronami

Kaczka z nadzieniem i dużą ilością przypraw to jedna z najpopularniejszych wersji potraw na bazie tego mięsa. Często faszeruje się ją owocami, zazwyczaj są to jabłka, śliwki lub pomarańcze. Tymczasem świetnie sprawdzą się w tej roli także winogrona, które sprawią, że mięso będzie bardzo soczyste i delikatne. Używając ich, stworzysz słodko-wytrawne danie z owocową nutą. Jego przygotowanie zacznij od mięsa. Najlepiej kup już oczyszczoną kaczkę, którą wystarczy jedynie umyć, natrzeć ziołami i nadziać. Pamiętaj, by dobrze zszyć mięso przed pieczeniem. W piekarniku co jakiś czas podlewaj je wytopionymi w trakcie pieczenia sokami lub przygotowanym specjalnie sosem. Pozostałe winogrona obierz ze skórki i podduś w sosie z bulionu, zasmażki i wytopionego z mięsa soku. Przed zaserwowaniem dania na stół, obłóż mięso owocami i polej sosem. Kaczka z winogronami będzie doskonałą propozycją na świąteczny obiad. Podawaj ją z ziemniaczanym purée oraz surówką z marchewką i żurawiną. Przyrządź to wykwintne danie, korzystając z naszego przepisu!