
Składniki
0.5 kilograma
0.5 sztuki
1 szklanka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
3 łyżki
1 szczypta
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Natrzyj tuszkę kaczki rozkruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr. Napełnij ją winogronami i zaszyj. Garść winogron odłóż na później.
Krok 2
Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Piecz kaczkę 80 minut. Po 20 minutach zacznij ją polewać winem (2 łyżki pozostaw na później) i powstałym sosem.
Krok 3
Obierz odłożone winogrona. Następnie zrób zasmażkę z margaryny i mąki.
Krok 4
Rozpuść 1/2 kostki Rosołu z kury Knorr w 1 szklance wrzątku.
Krok 5
Wlej bulion do zasmażki, dodaj sok z cytryny, następnie zagotuj. Włóż winogrona, wlej po 2 łyżki wina i sosu z pieczenia, po czym ponownie zagotuj.
Krok 6
Polej upieczoną kaczkę sosem i obłóż odsączonymi winogronami. Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaczka z winogronami
Kaczka z nadzieniem i dużą ilością przypraw to jedna z najpopularniejszych wersji potraw na bazie tego mięsa. Często faszeruje się ją owocami, zazwyczaj są to jabłka, śliwki lub pomarańcze. Tymczasem świetnie sprawdzą się w tej roli także winogrona, które sprawią, że mięso będzie bardzo soczyste i delikatne. Używając ich, stworzysz słodko-wytrawne danie z owocową nutą. Jego przygotowanie zacznij od mięsa. Najlepiej kup już oczyszczoną kaczkę, którą wystarczy jedynie umyć, natrzeć ziołami i nadziać. Pamiętaj, by dobrze zszyć mięso przed pieczeniem. W piekarniku co jakiś czas podlewaj je wytopionymi w trakcie pieczenia sokami lub przygotowanym specjalnie sosem. Pozostałe winogrona obierz ze skórki i podduś w sosie z bulionu, zasmażki i wytopionego z mięsa soku. Przed zaserwowaniem dania na stół, obłóż mięso owocami i polej sosem. Kaczka z winogronami będzie doskonałą propozycją na świąteczny obiad. Podawaj ją z ziemniaczanym purée oraz surówką z marchewką i żurawiną. Przyrządź to wykwintne danie, korzystając z naszego przepisu!