Dania i potrawy z winogron | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Winogrona

44 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (44)

Sałatka z kurczakiem i ryżem
ratingratingratingratingrating

179

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli szukasz ciekawego przepisu na sałatkę, której smak przypadnie do gustu nawet najbardziej wy...
Sałatka z selera naciowego z czosnkiem
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Zastanawiasz się, jak wykorzystać w kuchni selera naciowego? Przyrządź z niego pyszną sałatkę. Se...
Wytrawne paszteciki
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Tęczowa sałatka
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałata z grillowanym filetem z kurczaka nadziewanym camembertem i śliwką
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Przygotowana według tego przepisu sałatka to nowoczesne, eleganckie danie, w którym połączone zos...
Sałatka jogurtowa z winogronami
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Sałatka jogurtowa z winogronami to świetna propozycja dla wszystkich miłośników oryginalnych smak...
Gulasz z królika
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Królik podany jako gulasz ze słodkimi rodzynkami i przyprawami to idealna kompozycja smaków. Może...
Dolma
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Dolma to znany w krajach bałkańskich odpowiednik polskich gołąbków. Są podawane na ciepło jako da...
Sałatka z winogronami i serem pleśniowym
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka z makaronem i serem pleśniowym łączy w sobie wykwintne smaki, dzięki którym bardzo dobrze...
Sałatka z wędzonym kurczakiem
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z wędzonym kurczakiem to kompozycja niebanalna, ponieważ łączy w sobie charakterystyczny...
Sałatka z winogronem
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka z winogronem, czyli zielona sałatka to pyszny dodatek do obiadu, zwłaszcza drobiowego mię...
Cztery sery z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli do swojego spaghetti szukasz sosu innego niż pomidorowy, przepis na cztery sery z kurczakie...
Karnawałowa sałatka z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z tego przepisu sprawdzi się nie tylko na karnawał. Jej bazę stanowi odpowiednio przyrząd...
Sałatka imprezowa
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kaczka z winogronami
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
Kaczka z nadzieniem i dużą ilością przypraw to jedna z najpopularniejszych wersji potraw na bazie...
Lody czekoladowe "Żółw"
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Ten przepis to szybki sposób na efektowny deser. Lody czekoladowe „żółw” sprawdzą się...
Sałatka owocowa
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Owoce to świetny składnik fit drugiego śniadania. S...
Sos winogronowy
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zapiekanka owocowa
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kurczak z winogronami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
Krem kardynalski
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sos „alpejski”
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szaszłyk owocowy
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.

Ciekawostki i porady

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - WinogronaWinogrona

Winogrona towarzyszą ludzkości od dawien dawna. Najstarsze źródła o tym świadczące pochodzą sprzed 9 tysięcy lat, więc można założyć, że o tych owocach wiadomo już wszystko. Czasem jednak dobrze odświeżyć swoją wiedzę i poszukać kolejnych przepisów na winogrona, by poszerzyć kulinarne horyzonty. Z różnokolorowymi owocami nikomu nie grozi nuda w kuchni.

Dla kogo?

Wybierać można spośród odmian o barwie jasnozielonej, filetowej, różowej, czerwonej, granatowej… Dzięki winogronom talerze wypełnią się kolorami. Jeszcze bardziej ochoczo będziecie z nimi eksperymentować, a Wasi domownicy bez namawiania zgromadzą się przy wspólnym stole.

Na jaką okazję?

Przyjemnie jest podjadać te niewielkie owoce solo i w czasie gotowania. Zaproście rodzinę do wspólnego przyrządzania posiłku – winogrona zapewniają mnóstwo smaku i zabawy. Galaretka z owocami to prosty przepis na deser, z którym poradzą sobie nawet te osoby, których do tej pory szczytem kulinarnych osiągnięć było zrobienie kanapki i jajecznicy. Razem przygotujcie owocową lub warzywno-owocową sałatkę. Degustacja będzie jeszcze przyjemniejsza, a bliscy coraz chętniej będą zaglądać do kuchni. Wspólna pasja do gotowania? W to nam graj!

Czy wiesz, że?

Winogrona to wyjątkowo uniwersalny produkt, który można wykorzystać na różne sposoby. Suszone owoce zamieniają się w słynne rodzynki. Winogrona są niezbędne do produkcji octu winnego, który sprawdza się jako przyprawa, składnik sałatkowych dressingów i marynat do mięs. Z pestek winogron wytłacza się olej, który zyskuje coraz większą popularność.

Dla urozmaicenia:

Prosimy o uwagę wszystkich fanów gołąbków. Podajcie je w nowej wersji, inspirowanej bałkańską dolmą. Farsz, składający się z mięsa mielonego, ryżu, cebuli i soku z cytryny, należy umieścić nie w liściach kapusty, a liściach winogron. Brzmi kusząco!