Dania i potrawy z winogron | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Winogrona

44 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - WinogronaWinogrona

Winogrona towarzyszą ludzkości od dawien dawna. Najstarsze źródła o tym świadczące pochodzą sprzed 9 tysięcy lat, więc można założyć, że o tych owocach wiadomo już wszystko. Czasem jednak dobrze odświeżyć swoją wiedzę i poszukać kolejnych przepisów na winogrona, by poszerzyć kulinarne horyzonty. Z różnokolorowymi owocami nikomu nie grozi nuda w kuchni.

Dla kogo?

Wybierać można spośród odmian o barwie jasnozielonej, filetowej, różowej, czerwonej, granatowej… Dzięki winogronom talerze wypełnią się kolorami. Jeszcze bardziej ochoczo będziecie z nimi eksperymentować, a Wasi domownicy bez namawiania zgromadzą się przy wspólnym stole.

Na jaką okazję?

Przyjemnie jest podjadać te niewielkie owoce solo i w czasie gotowania. Zaproście rodzinę do wspólnego przyrządzania posiłku – winogrona zapewniają mnóstwo smaku i zabawy. Galaretka z owocami to prosty przepis na deser, z którym poradzą sobie nawet te osoby, których do tej pory szczytem kulinarnych osiągnięć było zrobienie kanapki i jajecznicy. Razem przygotujcie owocową lub warzywno-owocową sałatkę. Degustacja będzie jeszcze przyjemniejsza, a bliscy coraz chętniej będą zaglądać do kuchni. Wspólna pasja do gotowania? W to nam graj!

Czy wiesz, że?

Winogrona to wyjątkowo uniwersalny produkt, który można wykorzystać na różne sposoby. Suszone owoce zamieniają się w słynne rodzynki. Winogrona są niezbędne do produkcji octu winnego, który sprawdza się jako przyprawa, składnik sałatkowych dressingów i marynat do mięs. Z pestek winogron wytłacza się olej, który zyskuje coraz większą popularność.

Dla urozmaicenia:

Prosimy o uwagę wszystkich fanów gołąbków. Podajcie je w nowej wersji, inspirowanej bałkańską dolmą. Farsz, składający się z mięsa mielonego, ryżu, cebuli i soku z cytryny, należy umieścić nie w liściach kapusty, a liściach winogron. Brzmi kusząco!