Dania i potrawy z winogron | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Winogrona

44 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - WinogronaWinogrona

Winogrona towarzyszą ludzkości od dawien dawna. Najstarsze źródła o tym świadczące pochodzą sprzed 9 tysięcy lat, więc można założyć, że o tych owocach wiadomo już wszystko. Czasem jednak dobrze odświeżyć swoją wiedzę i poszukać kolejnych przepisów na winogrona, by poszerzyć kulinarne horyzonty. Z różnokolorowymi owocami nikomu nie grozi nuda w kuchni.

Dla kogo?

Wybierać można spośród odmian o barwie jasnozielonej, filetowej, różowej, czerwonej, granatowej… Dzięki winogronom talerze wypełnią się kolorami. Jeszcze bardziej ochoczo będziecie z nimi eksperymentować, a Wasi domownicy bez namawiania zgromadzą się przy wspólnym stole.

Na jaką okazję?

Przyjemnie jest podjadać te niewielkie owoce solo i w czasie gotowania. Zaproście rodzinę do wspólnego przyrządzania posiłku – winogrona zapewniają mnóstwo smaku i zabawy. Galaretka z owocami to prosty przepis na deser, z którym poradzą sobie nawet te osoby, których do tej pory szczytem kulinarnych osiągnięć było zrobienie kanapki i jajecznicy. Razem przygotujcie owocową lub warzywno-owocową sałatkę. Degustacja będzie jeszcze przyjemniejsza, a bliscy coraz chętniej będą zaglądać do kuchni. Wspólna pasja do gotowania? W to nam graj!

Czy wiesz, że?

Winogrona to wyjątkowo uniwersalny produkt, który można wykorzystać na różne sposoby. Suszone owoce zamieniają się w słynne rodzynki. Winogrona są niezbędne do produkcji octu winnego, który sprawdza się jako przyprawa, składnik sałatkowych dressingów i marynat do mięs. Z pestek winogron wytłacza się olej, który zyskuje coraz większą popularność.

Dla urozmaicenia:

Prosimy o uwagę wszystkich fanów gołąbków. Podajcie je w nowej wersji, inspirowanej bałkańską dolmą. Farsz, składający się z mięsa mielonego, ryżu, cebuli i soku z cytryny, należy umieścić nie w liściach kapusty, a liściach winogron. Brzmi kusząco!