Sos winogronowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos winogronowy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

null

null

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

500 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Winogrona umyj i oczyść.

Krok 2

Wino wymieszaj w rondelku z 3 łyżkami przegotowanej wody, winogronami i posiekanym drobniutko czosnkiem i ziołami.

Krok 3

Zmiksuj, przetrzyj przez sitko, dopraw do smaku szczyptą soli i odrobiną cukru.

Krok 4

Schłodź w lodówce przez przynajmniej 1 godzine.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos winogronowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos winogronowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos winogronowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos winogronowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos winogronowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos winogronowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos winogronowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos winogronowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pulpety w sosie koperkowym
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej