Składniki
7 sztuk
1 opakowanie
2 łyżki
1 łyżka
0.5 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
3 łyżki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łodygi selera obierz z włókien, pokrój na niewielkie kawałki pod skosem i sparz krótko we wrzącej wodzie – wystudź w lodzie.
Krok 2
Orzechy upraż na rozgrzanej suchej patelni. Radicchio pokrój w grube paski, natkę posiekaj. Winogrona pokrój na połówki.
Krok 3
Sos Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody, majonezem oraz posiekaną natką.
Krok 4
Przełóż wszystkie składniki do miski, dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Nałóż do salaterki i posyp pokrojonym w kostkę serem pleśniowym.
Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos Sałatkowy Czosnkowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuJeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z selera naciowego z czosnkiem
Zastanawiasz się, jak wykorzystać w kuchni selera naciowego? Przyrządź z niego pyszną sałatkę. Seler naciowy ma wyrazisty smak, dlatego będzie świetną bazą do przekąski z pomidorkami koktajlowymi i winogronami. Połącz go z sałatą radicchio – chrupiącą i lekko gorzkawą, która dzięki swojej fioletowej barwie doda sałatce atrakcyjnego wyglądu. Dołącz także dowolny niebieski ser pleśniowy – np. lazur albo gorgonzolę – oraz orzechy włoskie, które wspaniale podkreślą jego smak. Pamiętaj, by wcześniej uprażyć je na suchej patelni – dzięki temu będą bardziej chrupiące i aromatyczne. Przygotowanie sałatki zacznij od zblanszowania selera – sparz go wrzątkiem, a następnie wystudź w kostkach lodu albo bardzo zimnej wodzie. Obierz go także z włókien, a następnie pokrój i połącz z pozostałymi składnikami. Tuż przed podaniem przekąski przygotuj do niej gęsty sos czosnkowy na bazie majonezu. Sałatkę z selera naciowego z czosnkiem podawaj udekorowaną liśćmi roszponki albo rukoli. Doskonale będzie pasowała do niej świeża bagietka. Ten przepis udowadnia, że z kilku produktów można stworzyć smaczne i wykwintne danie.