Zupa z soczewicą i kaszą jaglaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z soczewicą i kaszą jaglaną

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

100 gramów

1 sztuka

200 gramów

100 gramów

150 gramów

3 łyżki

1 łyżka

100 gramów

0.5 łyżeczki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej 1,5 l wody. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kiełbasę, kaszę jaglaną, soczewicę, dynię i słonecznik, marchewkę i pietruszkę obrane i pokrojone na plasterki.

Krok 2

Po 10 minutach gotowania dodaj kalafior podzielony na małe różyczki, groszek i makaron. Gotuj przez kolejne 10 minut.

Krok 3

Dodaj pokruszoną kostkę czosnkową, koncentrat pomidorowy, chrzan, kostkę bulionową. Dopraw do smaku pieprzem i solą, jeśli trzeba. Gotuj jeszcze 3 minuty.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z soczewicą i kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z soczewicą i kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z soczewicą i kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z soczewicą i kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z soczewicą i kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z soczewicą i kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z soczewicą i kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z soczewicą i kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej