Zupa z soczewicą i kaszą jaglaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z soczewicą i kaszą jaglaną

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

1 łyżka

150 gramów

100 gramów

200 gramów

3 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej 1,5 l wody. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kiełbasę, kaszę jaglaną, soczewicę, dynię i słonecznik, marchewkę i pietruszkę obrane i pokrojone na plasterki.

Krok 2

Po 10 minutach gotowania dodaj kalafior podzielony na małe różyczki, groszek i makaron. Gotuj przez kolejne 10 minut.

Krok 3

Dodaj pokruszoną kostkę czosnkową, koncentrat pomidorowy, chrzan, kostkę bulionową. Dopraw do smaku pieprzem i solą, jeśli trzeba. Gotuj jeszcze 3 minuty.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z soczewicą i kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z soczewicą i kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z soczewicą i kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z soczewicą i kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z soczewicą i kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z soczewicą i kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z soczewicą i kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z soczewicą i kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej