Zupa cebulowa francuska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

1203 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

472 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

680 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

6 szklanek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostki Rosołu drobiowo-wołowego Knorr w 6 szklankach wrzątku.

Zupa cebulowa francuska - Krok 1

Krok 2

Pokrój cebulę w plastry, podsmaż, oprósz mąką i zrumień na rozgrzanym oleju. Następnie rozprowadź niewielką ilością zimnego wywaru.

Zupa cebulowa francuska - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj cebulę do pozostałego wrzącego wywaru, dopraw do smaku pieprzem i gotuj około 20 minut.

Zupa cebulowa francuska - Krok 3

Krok 4

Podziel każdą kromkę bułki na 4 części, podsmaż na maśle. Następnie włóż do żaroodpornego naczynia. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Zupa cebulowa francuska - Krok 4

Krok 5

Zalej kromki zupą, posyp żółtym serem i zapiekaj w piekarniku do momentu, gdy ser się roztopi.

Zupa cebulowa francuska - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Marta Nadolna

    Marta Nadolna , 27.01.2019

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Dabrowa

    Tomasz Dabrowa , 16.02.2017

    w przepisie jest napisane o bulce paryskiej, skąd ta bagietka?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • john mcpablo

    john mcpablo , 01.10.2015

    nie kroic za grubo bagietki. zajmie wiekszosc miski i nie bedzie miejsca na cebule.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa cebulowa francuska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa cebulowa francuska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa cebulowa francuska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa cebulowa francuska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa cebulowa francuska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa cebulowa francuska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa cebulowa francuska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kremowa zupa z dyni
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa cebulowa francuskaZupa cebulowa francuska

Wyrazisty smak zupy cebulowej francuskiej przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom kulinarnym. To danie, które stworzysz bez trudu, nie nadwyrężając równocześnie swojego portfela. Wystarczy parę cebul, kilka kromek bułki francuskiej i stary ser żółty – to naprawdę niewiele. Jeżeli zastanawiasz się nad rodzajem sera – najlepszy będzie w tym przypadku lekko słodkawy ementaler, który nada zupie specyficzny posmak. Jest on zaliczany do serów twardych, dzięki czemu z łatwością go zetrzemy. Czy trzeba być kulinarnym mistrzem, żeby przygotować taką zupę? Nic z tych rzeczy. Wystarczy, że przygotujesz bulion, dodasz do niego podduszoną cebulę oraz przygotujesz małe grzanki, a wszystko posypiesz startym serem i gotowe! Przed podaniem warto włożyć zupę do piekarnika tak, aby starty ser roztopił się, tworząc smakowitą powłoczkę. Pycha.