Zupa cebulowa francuska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa cebulowa francuska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
1366 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

542 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

789 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

6 szklanek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostki Rosołu drobiowo-wołowego Knorr w 6 szklankach wrzątku.

Zupa cebulowa francuska - Krok 1

Krok 2

Pokrój cebulę w plastry, podsmaż, oprósz mąką i zrumień na rozgrzanym oleju. Następnie rozprowadź niewielką ilością zimnego wywaru.

Zupa cebulowa francuska - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj cebulę do pozostałego wrzącego wywaru, dopraw do smaku pieprzem i gotuj około 20 minut.

Zupa cebulowa francuska - Krok 3

Krok 4

Podziel każdą kromkę bułki na 4 części, podsmaż na maśle. Następnie włóż do żaroodpornego naczynia. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Zupa cebulowa francuska - Krok 4

Krok 5

Zalej kromki zupą, posyp żółtym serem i zapiekaj w piekarniku do momentu, gdy ser się roztopi.

Zupa cebulowa francuska - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Marta Nadolna

    Marta Nadolna , 27.01.2019

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Dabrowa

    Tomasz Dabrowa , 16.02.2017

    w przepisie jest napisane o bulce paryskiej, skąd ta bagietka?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • john mcpablo

    john mcpablo , 01.10.2015

    nie kroic za grubo bagietki. zajmie wiekszosc miski i nie bedzie miejsca na cebule.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa cebulowa francuska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa cebulowa francuska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa cebulowa francuska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa cebulowa francuska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa cebulowa francuska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa cebulowa francuska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa cebulowa francuska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa cebulowa francuska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa grochowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa cebulowa francuskaZupa cebulowa francuska

Wyrazisty smak zupy cebulowej francuskiej przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom kulinarnym. To danie, które stworzysz bez trudu, nie nadwyrężając równocześnie swojego portfela. Wystarczy parę cebul, kilka kromek bułki francuskiej i stary ser żółty – to naprawdę niewiele. Jeżeli zastanawiasz się nad rodzajem sera – najlepszy będzie w tym przypadku lekko słodkawy ementaler, który nada zupie specyficzny posmak. Jest on zaliczany do serów twardych, dzięki czemu z łatwością go zetrzemy. Czy trzeba być kulinarnym mistrzem, żeby przygotować taką zupę? Nic z tych rzeczy. Wystarczy, że przygotujesz bulion, dodasz do niego podduszoną cebulę oraz przygotujesz małe grzanki, a wszystko posypiesz startym serem i gotowe! Przed podaniem warto włożyć zupę do piekarnika tak, aby starty ser roztopił się, tworząc smakowitą powłoczkę. Pycha.