Zupa krem z selera

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

1842 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1008 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1337 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

4 ziarna

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włóż do garnka wszystkie składniki, z wyjątkiem śmietany, i zalej około 2 litrami wody. Następnie ugotuj na wolnym ogniu intensywny rosół.

Zupa krem z selera - Krok 1

Krok 2

Wyjmij marchew, mięso i przyprawy z garnka.

Zupa krem z selera - Krok 2

Krok 3

Rosół zmiksuj z pozostałymi w nim warzywami.

Zupa krem z selera - Krok 3

Krok 4

Dopraw zupę kostką Rosołu z kury Knorr, a następnie zapraw ją śmietaną. Podawaj.

Zupa krem z selera - Krok 4
27

Opinie o przepisie

  • Natalia

    Natalia

    Tak* Ja dodałabym Łyżkę masła do zupy oraz dorobiła chipsy z selera z oliwą z oliwek z płatkami soli

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Kusmierek

    Agnieszka Kusmierek

    zupa rewelacyjna, wszystkim smakowała...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Bałczewska

    Kinga Bałczewska

    Ja zmiksowałam wszystkie warzywa,selera dałam więcej niż w przepisie i przyprawilam chili i kolendrą...pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dla ostrości dodałam chili i mielonych ziaren kolendry i wyraźnie zyskała na smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łucja Weronika

    Łucja Weronika

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk

    Przepis trochę nieścisły no i nie zgadza się ze zdjęciami. Zupa wyszła trochę mdła, zdecydowanie czegoś brakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena S.

    Bożena S.

    Dobra i łatwa do zrobienia polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Baran

    Ryszard Baran

    Ja po śniadaniu a tu zaś jedzonko-litosci-

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska

    Zupka pyszota polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Władysław Szmatoła

    Władysław Szmatoła

    Podajcie przepisy dla jednej osoby - trudne - nic nie jest łatwe - wystarcz pomyśleć, może po współpracować z lodówką.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Grzaneczka

    Dorota Grzaneczka

    Nie probowalam jeszcze selerowej zupy kremowej.Jak smakuje podobnie jak;salatka z selera(m/inn orzeszki,rodzynki)?,czemu nie...moze byc smaczna.Nie sprobujesz,nie ocenisz....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anka Hanzel

    Anka Hanzel

    Wystarczy przygotować zupę na bulionie warzywnym, który łatwo można samemu przygotować. No i olać tego Knorra niby mało- ale to chemiczny kał.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Konecki

    Krzysztof Konecki

    Od selera się zadziera ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Jarząbek

    Ela Jarząbek

    Lubię fajne zupki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Wudkiewicz-Madejczyk

    Emilia Wudkiewicz-Madejczyk

    A my w domu lubimy kremy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Selerski

    Grzegorz Selerski

    A ja nie jestem kanibalem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kosmala

    Elżbieta Kosmala

    Twoja corka nie lubi kremowych zup

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Kazimierczuk

    Elzbieta Kazimierczuk

    Wszystko ,,,ale nie to ,,nie lubie selera,i juz,,,,,ponoc zdrowy,,,,smacznego,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Wolański

    Krzysztof Wolański

    Marek Wilk ma rację: albo spirytus, albo zapalony zimny ogień. Inaczej się nie da.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Łakomska-Sitkiewicz

    Ania Łakomska-Sitkiewicz

    Jadłam.Pyszny:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Buller

    Monika Buller

    zupa to taka że widzę co jem, a krem to dla dzieci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Wilk

    Marek Wilk

    Co w nim rozgrzewa dolewasz spirytusu haha...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Danuta, zapraszamy na http://www.przepisy.pl/. Na pewno znajdziesz coś dla siebie. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Bn

    Danuta Bn

    A przepisy na dania bezmięsne były by mile widziane.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Ryszard Skoczylas

    Krzysztof Ryszard Skoczylas

    U mnie fasolowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Orzoł

    Ela Orzoł

    Wspaniały pomysł na dzisiejszy obiad.. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kulinarny Duet

    Kulinarny Duet

    Super pomysł :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Ziele angielskie z Meksyku Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Ziele angielskie z Meksyku Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem z seleraZupa krem z selera

Zupy kremy zdobyły już w Polsce sporą popularność. Nic w tym zaskakującego – są uniwersalne i dobrze sprawdzają się podczas uroczystych posiłków. Łatwo je podać w ciekawy sposób, np. robiąc na nich dekoracje ze śmietany lub octu balsamicznego. Jeśli zastanawiasz się nad tym, z jakich warzyw przygotować taką zupę, sięgnij po selera. Żeby miała bogaty smak, przygotuj ją na wyrazistym bulionie z mięsa i włoszczyzny. Selera gotuj razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami, a następnie zmiksuj całość, wyciągając wcześniej mięso oraz marchewkę. Dzięki temu zupa będzie miała jasny kolor i wyrazistszy posmak selera. Na koniec dopraw ją według uznania i zabiel śmietaną. Pamiętaj, żeby nie wlewać jej bezpośrednio do gorącej zupy, ale wcześniej zahartować. Nie musisz tego robić, jeśli używasz słodkiej śmietanki do zup. Krem z selera serwuj z chrupiącymi dodatkami: małymi grzankami albo groszkiem ptysiowym. Dobrym sposobem na jego podanie będzie także przelanie go do filiżanek na zupę i serwowanie z paluszkami z ciasta francuskiego.