Składniki
1 kilogram
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
4 ziarna
2 sztuki
4 ziarna
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włóż do garnka wszystkie składniki, z wyjątkiem śmietany, i zalej około 2 litrami wody. Następnie ugotuj na wolnym ogniu intensywny rosół.
Krok 2
Wyjmij marchew, mięso i przyprawy z garnka.
Krok 3
Rosół zmiksuj z pozostałymi w nim warzywami.
Krok 4
Dopraw zupę kostką Rosołu z kury Knorr, a następnie zapraw ją śmietaną. Podawaj.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa krem z selera
Zupy kremy zdobyły już sporą popularność. Nic w tym zaskakującego – są uniwersalne i dobrze sprawdzają się podczas uroczystych posiłków. Łatwo je podać w ciekawy sposób, np. robiąc na nich dekoracje ze śmietany lub octu balsamicznego. Jeśli zastanawiasz się nad tym, z jakich warzyw przygotować taką zupę, przygotuj krem z selera. Rzadko jest używany jako główny składnik potraw. Czas to zmienić za sprawą wyśmienitej zupy krem z selera.
Dla kogo?
Żeby krem z selera miał bogaty smak, przygotuj go na wyrazistym bulionie z mięsa i włoszczyzny. Selera gotuj razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami, a następnie zmiksuj całość, wyciągając wcześniej mięso oraz marchewkę. Dzięki temu zupa będzie miała jasny kolor i wyrazistszy posmak selera. Przepisem na zupę krem z selera zainteresują się wszyscy wielbiciele nieoczywistych smaków.
Na jaką okazję?
W Polsce zupy są uwielbiane! Wielu smakoszy nie wyobraża sobie rozpoczęcia obiadu w inny sposób. Zupa selerowa – krem to kapitalna przystawka, która wprowadzi odrobinę elegancji do jadalni nawet w najzwyklejszy dzień w środku tygodnia.
Czy wiesz, że?
Na koniec gotowania selerowy krem dopraw według uznania i zabiel śmietaną. Pamiętaj, żeby nie wlewać jej bezpośrednio do gorącej zupy, ale wcześniej zahartować. Nie musisz tego robić, jeśli używasz słodkiej śmietanki do zup.
Dla urozmaicenia:
Krem z selera serwuj z chrupiącymi dodatkami: małymi grzankami albo groszkiem ptysiowym. Dobrym pomysłem na podanie zupy selerowej będzie także przelanie jej do filiżanek i serwowanie z paluszkami z ciasta francuskiego. Tego typu akcenty świetnie pasują do kremu z selera. Przepis więc możesz modyfikować na wiele, bardzo apetycznych sposobów.