
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
4 ziarna
2 sztuki
4 ziarna
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włóż do garnka wszystkie składniki, z wyjątkiem śmietany, i zalej około 2 litrami wody. Następnie ugotuj na wolnym ogniu intensywny rosół.

Krok 2
Wyjmij marchew, mięso i przyprawy z garnka.

Krok 3
Rosół zmiksuj z pozostałymi w nim warzywami.

Krok 4
Dopraw zupę kostką Rosołu z kury Knorr, a następnie zapraw ją śmietaną. Podawaj.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa krem z selera
Zupy kremy zdobyły już sporą popularność. Nic w tym zaskakującego – są uniwersalne i dobrze sprawdzają się podczas uroczystych posiłków. Łatwo je podać w ciekawy sposób, np. robiąc na nich dekoracje ze śmietany lub octu balsamicznego. Jeśli zastanawiasz się nad tym, z jakich warzyw przygotować taką zupę, przygotuj krem z selera. Rzadko jest używany jako główny składnik potraw. Czas to zmienić za sprawą wyśmienitej zupy krem z selera.
Dla kogo?
Żeby krem z selera miał bogaty smak, przygotuj go na wyrazistym bulionie z mięsa i włoszczyzny. Selera gotuj razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami, a następnie zmiksuj całość, wyciągając wcześniej mięso oraz marchewkę. Dzięki temu zupa będzie miała jasny kolor i wyrazistszy posmak selera. Przepisem na zupę krem z selera zainteresują się wszyscy wielbiciele nieoczywistych smaków.
Na jaką okazję?
W Polsce zupy są uwielbiane! Wielu smakoszy nie wyobraża sobie rozpoczęcia obiadu w inny sposób. Zupa selerowa – krem to kapitalna przystawka, która wprowadzi odrobinę elegancji do jadalni nawet w najzwyklejszy dzień w środku tygodnia.
Czy wiesz, że?
Na koniec gotowania selerowy krem dopraw według uznania i zabiel śmietaną. Pamiętaj, żeby nie wlewać jej bezpośrednio do gorącej zupy, ale wcześniej zahartować. Nie musisz tego robić, jeśli używasz słodkiej śmietanki do zup.
Dla urozmaicenia:
Krem z selera serwuj z chrupiącymi dodatkami: małymi grzankami albo groszkiem ptysiowym. Dobrym pomysłem na podanie zupy selerowej będzie także przelanie jej do filiżanek i serwowanie z paluszkami z ciasta francuskiego. Tego typu akcenty świetnie pasują do kremu z selera. Przepis więc możesz modyfikować na wiele, bardzo apetycznych sposobów.