
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
4 ziarna
2 sztuki
4 ziarna
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włóż do garnka wszystkie składniki, z wyjątkiem śmietany, i zalej około 2 litrami wody. Następnie ugotuj na wolnym ogniu intensywny rosół.

Krok 2
Wyjmij marchew, mięso i przyprawy z garnka.

Krok 3
Rosół zmiksuj z pozostałymi w nim warzywami.

Krok 4
Dopraw zupę kostką Rosołu z kury Knorr, a następnie zapraw ją śmietaną. Podawaj.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa krem z selera
Zupy kremy zdobyły już sporą popularność. Nic w tym zaskakującego – są uniwersalne i dobrze sprawdzają się podczas uroczystych posiłków. Łatwo je podać w ciekawy sposób, np. robiąc na nich dekoracje ze śmietany lub octu balsamicznego. Jeśli zastanawiasz się nad tym, z jakich warzyw przygotować taką zupę, przygotuj krem z selera. Rzadko jest używany jako główny składnik potraw. Czas to zmienić za sprawą wyśmienitej zupy krem z selera.
Dla kogo?
Żeby krem z selera miał bogaty smak, przygotuj go na wyrazistym bulionie z mięsa i włoszczyzny. Selera gotuj razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami, a następnie zmiksuj całość, wyciągając wcześniej mięso oraz marchewkę. Dzięki temu zupa będzie miała jasny kolor i wyrazistszy posmak selera. Przepisem na zupę krem z selera zainteresują się wszyscy wielbiciele nieoczywistych smaków.
Na jaką okazję?
W Polsce zupy są uwielbiane! Wielu smakoszy nie wyobraża sobie rozpoczęcia obiadu w inny sposób. Zupa selerowa – krem to kapitalna przystawka, która wprowadzi odrobinę elegancji do jadalni nawet w najzwyklejszy dzień w środku tygodnia.
Czy wiesz, że?
Na koniec gotowania selerowy krem dopraw według uznania i zabiel śmietaną. Pamiętaj, żeby nie wlewać jej bezpośrednio do gorącej zupy, ale wcześniej zahartować. Nie musisz tego robić, jeśli używasz słodkiej śmietanki do zup.
Dla urozmaicenia:
Krem z selera serwuj z chrupiącymi dodatkami: małymi grzankami albo groszkiem ptysiowym. Dobrym pomysłem na podanie zupy selerowej będzie także przelanie jej do filiżanek i serwowanie z paluszkami z ciasta francuskiego. Tego typu akcenty świetnie pasują do kremu z selera. Przepis więc możesz modyfikować na wiele, bardzo apetycznych sposobów.