Zupa krem z selera

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

1856 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1008 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1337 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

4 ziarna

2 sztuki

4 ziarna

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włóż do garnka wszystkie składniki, z wyjątkiem śmietany, i zalej około 2 litrami wody. Następnie ugotuj na wolnym ogniu intensywny rosół.

Zupa krem z selera - Krok 1

Krok 2

Wyjmij marchew, mięso i przyprawy z garnka.

Zupa krem z selera - Krok 2

Krok 3

Rosół zmiksuj z pozostałymi w nim warzywami.

Zupa krem z selera - Krok 3

Krok 4

Dopraw zupę kostką Rosołu z kury Knorr, a następnie zapraw ją śmietaną. Podawaj.

Zupa krem z selera - Krok 4
27

Opinie o przepisie

  • Natalia

    Natalia , 19.03.2020

    Tak* Ja dodałabym Łyżkę masła do zupy oraz dorobiła chipsy z selera z oliwą z oliwek z płatkami soli

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Kusmierek

    Agnieszka Kusmierek , 26.02.2020

    zupa rewelacyjna, wszystkim smakowała...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Bałczewska

    Kinga Bałczewska , 12.03.2019

    Ja zmiksowałam wszystkie warzywa,selera dałam więcej niż w przepisie i przyprawilam chili i kolendrą...pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • , 09.11.2016

    dla ostrości dodałam chili i mielonych ziaren kolendry i wyraźnie zyskała na smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łucja Weronika

    Łucja Weronika , 28.05.2016

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk , 07.02.2016

    Przepis trochę nieścisły no i nie zgadza się ze zdjęciami. Zupa wyszła trochę mdła, zdecydowanie czegoś brakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena S.

    Bożena S. , 01.06.2015

    Dobra i łatwa do zrobienia polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Baran

    Ryszard Baran , 23.11.2014

    Ja po śniadaniu a tu zaś jedzonko-litosci-

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 23.11.2014

    Zupka pyszota polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Władysław Szmatoła

    Władysław Szmatoła , 23.11.2014

    Podajcie przepisy dla jednej osoby - trudne - nic nie jest łatwe - wystarcz pomyśleć, może po współpracować z lodówką.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Grzaneczka

    Dorota Grzaneczka , 23.11.2014

    Nie probowalam jeszcze selerowej zupy kremowej.Jak smakuje podobnie jak;salatka z selera(m/inn orzeszki,rodzynki)?,czemu nie...moze byc smaczna.Nie sprobujesz,nie ocenisz....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anka Hanzel

    Anka Hanzel , 23.11.2014

    Wystarczy przygotować zupę na bulionie warzywnym, który łatwo można samemu przygotować. No i olać tego Knorra niby mało- ale to chemiczny kał.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Konecki

    Krzysztof Konecki , 23.11.2014

    Od selera się zadziera ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Jarząbek

    Ela Jarząbek , 22.11.2014

    Lubię fajne zupki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Wudkiewicz-Madejczyk

    Emilia Wudkiewicz-Madejczyk , 22.11.2014

    A my w domu lubimy kremy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Selerski

    Grzegorz Selerski , 22.11.2014

    A ja nie jestem kanibalem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kosmala

    Elżbieta Kosmala , 22.11.2014

    Twoja corka nie lubi kremowych zup

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Kazimierczuk

    Elzbieta Kazimierczuk , 22.11.2014

    Wszystko ,,,ale nie to ,,nie lubie selera,i juz,,,,,ponoc zdrowy,,,,smacznego,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Wolański

    Krzysztof Wolański , 22.11.2014

    Marek Wilk ma rację: albo spirytus, albo zapalony zimny ogień. Inaczej się nie da.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Łakomska-Sitkiewicz

    Ania Łakomska-Sitkiewicz , 22.11.2014

    Jadłam.Pyszny:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Buller

    Monika Buller , 22.11.2014

    zupa to taka że widzę co jem, a krem to dla dzieci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Wilk

    Marek Wilk , 22.11.2014

    Co w nim rozgrzewa dolewasz spirytusu haha...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 22.11.2014

    Danuta, zapraszamy na http://www.przepisy.pl/. Na pewno znajdziesz coś dla siebie. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Bn

    Danuta Bn , 22.11.2014

    A przepisy na dania bezmięsne były by mile widziane.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Ryszard Skoczylas

    Krzysztof Ryszard Skoczylas , 22.11.2014

    U mnie fasolowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Orzoł

    Ela Orzoł , 22.11.2014

    Wspaniały pomysł na dzisiejszy obiad.. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kulinarny Duet

    Kulinarny Duet , 22.11.2014

    Super pomysł :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Krem z brokułów
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem z seleraZupa krem z selera

Zupy kremy zdobyły już w Polsce sporą popularność. Nic w tym zaskakującego – są uniwersalne i dobrze sprawdzają się podczas uroczystych posiłków. Łatwo je podać w ciekawy sposób, np. robiąc na nich dekoracje ze śmietany lub octu balsamicznego. Jeśli zastanawiasz się nad tym, z jakich warzyw przygotować taką zupę, sięgnij po selera. Żeby miała bogaty smak, przygotuj ją na wyrazistym bulionie z mięsa i włoszczyzny. Selera gotuj razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami, a następnie zmiksuj całość, wyciągając wcześniej mięso oraz marchewkę. Dzięki temu zupa będzie miała jasny kolor i wyrazistszy posmak selera. Na koniec dopraw ją według uznania i zabiel śmietaną. Pamiętaj, żeby nie wlewać jej bezpośrednio do gorącej zupy, ale wcześniej zahartować. Nie musisz tego robić, jeśli używasz słodkiej śmietanki do zup. Krem z selera serwuj z chrupiącymi dodatkami: małymi grzankami albo groszkiem ptysiowym. Dobrym sposobem na jego podanie będzie także przelanie go do filiżanek na zupę i serwowanie z paluszkami z ciasta francuskiego.