Zupa z rzepy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z rzepy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

87 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 dekagramów

2 sztuki

8 dekagramów

20 dekagramów

0.5 szklanki

1 łyżka

2 sztuki

1.6 litra

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wywar z wody i 2 kostek Rosołu drobiowo-wołowego Knorr.

Zupa z rzepy - Krok 1

Krok 2

Obierz rzepę, umyj i pokrój w kostkę.

Zupa z rzepy - Krok 2

Krok 3

Dodaj do gorącego wywaru i ugotuj. Posiekaj drobno cebulę, a grzyby pokrój w plasterki. Podsmaż na patelni cebulę i dodaj grzyby. Uduś je do momentu, gdy będą miękkie.

Zupa z rzepy - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj do zupy. Dodaj również śmietanę wymieszaną z mąką i chwilę pogotuj. Dopraw majerankiem i pieprzem.

Zupa z rzepy - Krok 4

Krok 5

Jaja pokrój na kawałki i zalej zupą z rzepy. Podaj zaraz po przygotowaniu.

Zupa z rzepy - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z rzepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z rzepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z rzepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z rzepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z rzepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z rzepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z rzepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z rzepy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z rzepyZupa z rzepy

Zaskocz swoją rodzinę i podaj na obiad zupę z rzepy. Jeśli chcesz, by zrobiła furorę, przyrządź ją na rosole, z dodatkiem leśnych grzybów i ugotowanym na twardo jajkiem. Chrupka, lekko pikantna rzepa znana była już w starożytnej Grecji i Rzymie. Z czasem jednak warzywo to popadło w zapomnienie. Warto jednak przywrócić rzepę do łask, dzięki niej nawet najprostsze danie zyska wyrazisty, niepowtarzalny smak. Jesienią wybierz się do lasu na grzyby i przyrządź zupę z rzepy z dodatkiem świeżych podgrzybków lub prawdziwków – będzie wyjątkowo aromatyczna. Poza sezonem wykorzystaj do jej ugotowania mrożone grzyby lub – w awaryjnej sytuacji – pieczarki. Do podanych w przepisie składników dorzucić możesz również pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotowe danie udekoruj posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem i serwuj gorące.