Składniki
60 dekagramów
2 sztuki
8 dekagramów
20 dekagramów
0.5 szklanki
1 łyżka
2 sztuki
1.6 litra
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wywar z wody i 2 kostek Rosołu drobiowo-wołowego Knorr.
Krok 2
Obierz rzepę, umyj i pokrój w kostkę.
Krok 3
Dodaj do gorącego wywaru i ugotuj. Posiekaj drobno cebulę, a grzyby pokrój w plasterki. Podsmaż na patelni cebulę i dodaj grzyby. Uduś je do momentu, gdy będą miękkie.
Krok 4
Następnie dodaj do zupy. Dodaj również śmietanę wymieszaną z mąką i chwilę pogotuj. Dopraw majerankiem i pieprzem.
Krok 5
Jaja pokrój na kawałki i zalej zupą z rzepy. Podaj zaraz po przygotowaniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z rzepy
Zaskocz swoją rodzinę i podaj na obiad zupę z rzepy. Jeśli chcesz, by zrobiła furorę, przyrządź ją na rosole, z dodatkiem leśnych grzybów i ugotowanym na twardo jajkiem. Chrupka, lekko pikantna rzepa znana była już w starożytnej Grecji i Rzymie. Z czasem jednak warzywo to popadło w zapomnienie. Warto jednak przywrócić rzepę do łask, dzięki niej nawet najprostsze danie zyska wyrazisty, niepowtarzalny smak. Jesienią wybierz się do lasu na grzyby i przyrządź zupę z rzepy z dodatkiem świeżych podgrzybków lub prawdziwków – będzie wyjątkowo aromatyczna. Poza sezonem wykorzystaj do jej ugotowania mrożone grzyby lub – w awaryjnej sytuacji – pieczarki. Do podanych w przepisie składników dorzucić możesz również pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotowe danie udekoruj posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem i serwuj gorące.