Krupnik z kaszy jaglanej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

492 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

561 osób wydrukowało

Pobierz pdf

361 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.7 litra

3 sztuki

15 dekagramów

6 dekagramów

1 sztuka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę przelej gorącą wodą i opłucz, następnie zalej częścią wywaru i gotuj na małym ogniu.

Krupnik z kaszy jaglanej - Krok 1

Krok 2

W pozostałej części wywaru ugotuj makaron.

Krupnik z kaszy jaglanej - Krok 2

Krok 3

Pokrój drobno cebulę, a grzyby w paski. Usmaż pokrojoną cebulę, następnie dodaj grzyby. Duś do momentu, kiedy grzyby będą miękkie.

Krupnik z kaszy jaglanej - Krok 3

Krok 4

Połącz wszystkie składniki razem: kaszę, makaron, kostkę Bulionu grzybowego Knorr, cebulę, grzyby i śmietanę.

Krupnik z kaszy jaglanej - Krok 4

Krok 5

Gotuj przez chwilę, doprawiając do smaku Przyprawą w płynie Delikat Knorr. Krupnik jaglany podawaj zaraz po przygotowaniu.

Krupnik z kaszy jaglanej - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Teresa  Dolinska

    Teresa Dolinska

    Przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa  Dolinska

    Teresa Dolinska

    Przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Żaneta Czaja

    Żaneta Czaja

    Dzieciom baaaardzo smakowała zupa, a w rzeczywistości zup nie jadają, bo im nie smakują :-p

    Odpowiedz Odpowiedz

Delikat przyprawa w  płynie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa w  płynie Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krupnik z kaszy jaglanejKrupnik z kaszy jaglanej

Krupnik jest jedną z najbardziej znanych zup polskich, z tradycją sięgającą setek lat wstecz. Była szczególnie często przygotowywana w chłopskich domach, ze względu na to, że jest ekonomiczna i pożywna. Później jej smak doceniono również w kuchniach dworskich i tak krupnik stał się zupą wszystkich Polaków, bez względu na status społeczny. Przeważnie do jej przygotowania używa się kaszy jęczmiennej. Proponujemy małe odejście od tradycji i ugotowanie krupniku z bardzo modną ostatnio kaszą jaglaną. Esencją tej zupy są grzyby, które nadadzą jej bardzo wyrazistego smaku i sprawią, że zupa będzie miała piękny, brązowy kolor. Koniecznie należy dodać do krupniku makaron, przykładowo muszelki. Jest to wariant dosyć oryginalny, ale kiedy go spróbujesz, na zawsze zagości w twoim menu. Krupnik nadaje się doskonale na obiad w ciągu tygodnia, jak również od święta.