Krupnik z kaszy jaglanej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krupnik z kaszy jaglanej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
542 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

644 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

497 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.7 litra

3 sztuki

15 dekagramów

6 dekagramów

1 sztuka

0.5 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kaszę przelej gorącą wodą i opłucz, następnie zalej częścią wywaru i gotuj na małym ogniu.

Krupnik z kaszy jaglanej - Krok 1

Krok 2

W pozostałej części wywaru ugotuj makaron.

Krupnik z kaszy jaglanej - Krok 2

Krok 3

Pokrój drobno cebulę, a grzyby w paski. Usmaż pokrojoną cebulę, następnie dodaj grzyby. Duś do momentu, kiedy grzyby będą miękkie.

Krupnik z kaszy jaglanej - Krok 3

Krok 4

Połącz wszystkie składniki razem: kaszę, makaron, kostkę Bulionu grzybowego Knorr, cebulę, grzyby i śmietanę.

Krupnik z kaszy jaglanej - Krok 4

Krok 5

Gotuj przez chwilę, doprawiając do smaku Przyprawą w płynie Delikat Knorr. Krupnik jaglany podawaj zaraz po przygotowaniu.

Krupnik z kaszy jaglanej - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Klaudia Półtorak

    Klaudia Półtorak , 06.10.2020

    10/10

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa  Dolinska

    Teresa Dolinska , 01.02.2020

    Przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa  Dolinska

    Teresa Dolinska , 01.02.2020

    Przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Żaneta Czaja

    Żaneta Czaja , 09.01.2017

    Dzieciom baaaardzo smakowała zupa, a w rzeczywistości zup nie jadają, bo im nie smakują :-p

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krupnik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krupnik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krupnik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krupnik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krupnik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krupnik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krupnik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krupnik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krupnik z kaszy jaglanejKrupnik z kaszy jaglanej

Krupnik jest jedną z najbardziej znanych zup polskich, z tradycją sięgającą setek lat wstecz. Była szczególnie często przygotowywana w chłopskich domach, ze względu na to, że jest ekonomiczna i pożywna. Później jej smak doceniono również w kuchniach dworskich i tak krupnik stał się zupą wszystkich Polaków, bez względu na status społeczny. Przeważnie do jej przygotowania używa się kaszy jęczmiennej. Proponujemy małe odejście od tradycji i ugotowanie krupniku z bardzo modną ostatnio kaszą jaglaną. Esencją tej zupy są grzyby, które nadadzą jej bardzo wyrazistego smaku i sprawią, że zupa będzie miała piękny, brązowy kolor. Koniecznie należy dodać do krupniku makaron, przykładowo muszelki. Jest to wariant dosyć oryginalny, ale kiedy go spróbujesz, na zawsze zagości w twoim menu. Krupnik nadaje się doskonale na obiad w ciągu tygodnia, jak również od święta.