Krupnik z kaszy jaglanej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krupnik z kaszy jaglanej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
542 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

650 osób wydrukowało

Pobierz pdf

501 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.7 litra

3 sztuki

15 dekagramów

6 dekagramów

1 sztuka

0.5 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kaszę przelej gorącą wodą i opłucz, następnie zalej częścią wywaru i gotuj na małym ogniu.

Krupnik z kaszy jaglanej - Krok 1

Krok 2

W pozostałej części wywaru ugotuj makaron.

Krupnik z kaszy jaglanej - Krok 2

Krok 3

Pokrój drobno cebulę, a grzyby w paski. Usmaż pokrojoną cebulę, następnie dodaj grzyby. Duś do momentu, kiedy grzyby będą miękkie.

Krupnik z kaszy jaglanej - Krok 3

Krok 4

Połącz wszystkie składniki razem: kaszę, makaron, kostkę Bulionu grzybowego Knorr, cebulę, grzyby i śmietanę.

Krupnik z kaszy jaglanej - Krok 4

Krok 5

Gotuj przez chwilę, doprawiając do smaku Przyprawą w płynie Delikat Knorr. Krupnik jaglany podawaj zaraz po przygotowaniu.

Krupnik z kaszy jaglanej - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Klaudia Półtorak

    Klaudia Półtorak , 06.10.2020

    10/10

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa  Dolinska

    Teresa Dolinska , 01.02.2020

    Przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa  Dolinska

    Teresa Dolinska , 01.02.2020

    Przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Żaneta Czaja

    Żaneta Czaja , 09.01.2017

    Dzieciom baaaardzo smakowała zupa, a w rzeczywistości zup nie jadają, bo im nie smakują :-p

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krupnik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krupnik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krupnik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krupnik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krupnik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krupnik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krupnik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krupnik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krupnik z kaszy jaglanejKrupnik z kaszy jaglanej

Krupnik jest jedną z najbardziej znanych zup polskich, z tradycją sięgającą setek lat wstecz. Była szczególnie często przygotowywana w chłopskich domach, ze względu na to, że jest ekonomiczna i pożywna. Później jej smak doceniono również w kuchniach dworskich i tak krupnik stał się zupą wszystkich Polaków, bez względu na status społeczny. Przeważnie do jej przygotowania używa się kaszy jęczmiennej. Proponujemy małe odejście od tradycji i ugotowanie krupniku z bardzo modną ostatnio kaszą jaglaną. Esencją tej zupy są grzyby, które nadadzą jej bardzo wyrazistego smaku i sprawią, że zupa będzie miała piękny, brązowy kolor. Koniecznie należy dodać do krupniku makaron, przykładowo muszelki. Jest to wariant dosyć oryginalny, ale kiedy go spróbujesz, na zawsze zagości w twoim menu. Krupnik nadaje się doskonale na obiad w ciągu tygodnia, jak również od święta.