Krupnik zajmuje ważne miejsce w polskiej tradycji wybornego jedzenia. Gęsta, treściwa zupa z obowiązkowym dodatkiem kaszy jest w stanie nasycić nawet największego głodomora. Bogaty smak i duża ilość pysznych dodatków sprawiają, że staje się doskonałym pierwszym daniem lub nawet kompletnym obiadem. Co oprócz kaszy powinno znaleźć się na talerzu? Jakie przyprawy dodajemy do krupniku? W tej sprawie możemy pozwolić sobie zarówno na tradycyjne, jak i mniej oczywiste akcenty. Niezależnie od tego, na jakie przyprawy do krupniku postawimy, najważniejszy jest efekt: wyśmienita i niezwykle aromatyczna zupa.

Wywar, czyli od czego trzeba zacząć?

Zanim szczegółowo zajmiemy się tematem, jak doprawić krupnik, trzeba uświadomić sobie, że każdy etap przygotowania potrawy jest ważny. Tradycyjne receptury zakładają użycie wywaru nie tylko z włoszczyzny, ale także mięsa. Często krupnik przyrządzany jest na bazie wieprzowiny, w tym golonki i wędzonych żeberek lub boczku. Bardzo dobrze sprawdzają się także skrzydełka i podudzia z kurczaka, a nawet drobiowe podroby. Dzięki tego rodzaju produktom zupa wychodzi kleista i gęsta.

Uniwersalna włoszczyzna

Jej również nie może zabraknąć w klasycznym przepisie na krupnik. Zupa i przyprawy bardzo dobrze połączą się w całość, jeśli wcześniej odpowiednio przygotowaliśmy warzywa. Niezbędna jest marchewka, która zmienia szary kolor potrawy na bardziej apetyczny. Ważne jest jednak, by nie przedobrzyć z jej ilością, by gotowe danie nie było zbyt słodkie. W garnku oprócz klasycznych przypraw do krupniku znajdźmy miejsce także dla selera i korzenia pietruszki.

Gdy mowa o warzywach w kontekście przypraw do krupniku, nie sposób pominąć cebuli. Polecamy wykorzystać patent znany z gotowania rosołu i wcześniej opalić ją, dzięki czemu zupa nabierze głębszego, pełniejszego aromatu.

Jakie przyprawy do krupniku?

Czasami naprawdę niewiele trzeba, by tradycyjna zupa smakowała wspaniale. Jak doprawić krupnik w najprostszy sposób? Warto mieć pod ręką liść laurowy oraz ziele angielskie. Ten zestaw w przypadku krupniku zawsze jest aktualny. Natka pietruszki nadaje całości świeżości.

Wykorzystać można również drobno starty czosnek, lubczyk oraz suszony albo świeży koperek. W przepisie nie zaszkodzi użyć także kilku ziaren czarnego pieprzu.

Jeśli chcemy przyrządzić krupnik odrobinę inaczej, dodajmy do niego suszone grzyby. Nadal będzie tradycyjnie, ale jednak z bardziej intrygującym smakiem. Bardzo dobrym pomysłem jest uwzględnienie w przepisie czerwonej sproszkowanej papryki lub odrobiny kurkumy. Obie przyprawy do krupniku fantastycznie współgrają z resztą składników. Są też w stanie zmienić barwę zupy na jaśniejszą, bardziej zachęcającą.

Bez kaszy ani rusz!

Kasza jęczmienna to znak rozpoznawczy smacznego krupniku. Do zupy użyć można także kaszy pęczak albo jaglanej. Wygląda na to, że po zgłębieniu tematu, czym doprawić krupnik, mamy już wiedzę, która w zupełności wystarczy, by przyrządzić wyśmienitą potrawę we własnej kuchni. Na początek proponujemy krupnik po polsku, do którego wykorzystamy rosół drobiowo-warzywny. Wielbiciele konkretniejszych bulionów będą zajadać się krupnikiem staropolskim z mięsem, w którego składzie znalazły się wieprzowe żeberka, a aromatyczne przyprawy do krupniku dodatkowo podkreślą smak mięsa. Ciekawie smakuje krupnik z szynką, a wędlina to nie jedyny zaskakujący dodatek. Sprawdźcie, co w przepisie robią żółtka! Z kolei krupnik po Gdańsku to pomysł na szybką i prostą zupę z kaszą manną.

Nie dowierzacie, że zupa może pełnić funkcję obiadu? Widocznie nie próbowaliście jeszcze krupniku grzybowego z pieczonymi klopsikami. Wybitnie smakuje też grzybowy krupnik, którym śmiało możecie rozpocząć uroczysty obiad.