Krupnik po polsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krupnik po polsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
1168 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

322 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

570 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

15 dekagramów

2 sztuki

50 dekagramów

1.7 litra

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Grzyby umyj, namocz i ugotuj. Następnie pokrój w kostkę. Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę.

Krupnik po polsku  - Krok 1

Krok 2

Kaszę opłucz, zalej wrzącym wywarem z 1,7 litra wody i kostek Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr, gotuj na małym ogniu często mieszając.

Krupnik po polsku  - Krok 2

Krok 3

Pokrojone w kostkę ziemniaki dodaj do kaszy po około 20 minutach jej gotowania i gotuj do momentu, w którym będą miękkie.

Krupnik po polsku  - Krok 3

Krok 4

Pokrój drobno cebule i podsmaż. Dodaj do zupy wraz z grzybami i wywarem z grzybów. Chwilę pogotuj. Zupę dopraw szczyptą soli do smaku . Krupnik po polsku posyp posiekaną natką pietruszki i podaj zaraz po przyrządzeniu.

Krupnik po polsku  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Dorota Stary

    Dorota Stary , 28.09.2016

    krupnik ugotowany na kości schabowej i dodane z niej mięso jest najlepszy. Tak robiła moja babcia.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krupnik po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krupnik po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krupnik po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krupnik po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krupnik po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krupnik po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krupnik po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krupnik po polsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krupnik po polsku Krupnik po polsku

Krupnik po polsku to zupa o delikatnym smaku i intensywnym aromacie. Proste, a zarazem pełne wdzięku i bardzo lubiane danie.  Ta jedna z najbardziej klasycznych i najstarszych zup kuchni polskiej zazwyczaj przyrządzana jest z kaszy jęczmiennej. Są jednak i tacy, którzy twierdzą, że najlepszy krupnik powstaje na bazie kaszy pęczak. Niezależnie od tego, na który z tych dwóch wariantów się zdecydujesz, koniecznie wzbogać krupnik suszonymi grzybami. Pamiętaj o tym, że przed ugotowaniem należy je namoczyć – dzięki temu zmiękną i zwiększą swą objętość. Krupnik gotuj w garnku z grubym dnem i często mieszaj – kasza lubi się przypalać. Niektórzy nie wyobrażają sobie krupniku bez dodatku opalonej nad gazem lub przypieczonej w piekarniku cebuli. Twierdzą, że nadaje ona zupie niepowtarzalny charakter. Może warto to sprawdzić?