Krupnik po polsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krupnik po polsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

1087 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

253 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

396 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

15 dekagramów

2 sztuki

50 dekagramów

1.7 litra

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Grzyby umyj, namocz i ugotuj. Następnie pokrój w kostkę. Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę.

Krupnik po polsku  - Krok 1

Krok 2

Kaszę opłucz, zalej wrzącym wywarem z 1,7 litra wody i kostek Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr, gotuj na małym ogniu często mieszając.

Krupnik po polsku  - Krok 2

Krok 3

Pokrojone w kostkę ziemniaki dodaj do kaszy po około 20 minutach jej gotowania i gotuj do momentu, w którym będą miękkie.

Krupnik po polsku  - Krok 3

Krok 4

Pokrój drobno cebule i podsmaż. Dodaj do zupy wraz z grzybami i wywarem z grzybów. Chwilę pogotuj. Zupę dopraw szczyptą soli do smaku . Krupnik po polsku posyp posiekaną natką pietruszki i podaj zaraz po przyrządzeniu.

Krupnik po polsku  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Dorota Stary

    Dorota Stary , 28.09.2016

    krupnik ugotowany na kości schabowej i dodane z niej mięso jest najlepszy. Tak robiła moja babcia.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krupnik po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krupnik po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krupnik po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krupnik po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krupnik po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krupnik po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krupnik po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krupnik po polsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krupnik po polsku Krupnik po polsku

Krupnik po polsku to zupa o delikatnym smaku i intensywnym aromacie. Proste, a zarazem pełne wdzięku i bardzo lubiane danie.  Ta jedna z najbardziej klasycznych i najstarszych zup kuchni polskiej zazwyczaj przyrządzana jest z kaszy jęczmiennej. Są jednak i tacy, którzy twierdzą, że najlepszy krupnik powstaje na bazie kaszy pęczak. Niezależnie od tego, na który z tych dwóch wariantów się zdecydujesz, koniecznie wzbogać krupnik suszonymi grzybami. Pamiętaj o tym, że przed ugotowaniem należy je namoczyć – dzięki temu zmiękną i zwiększą swą objętość. Krupnik gotuj w garnku z grubym dnem i często mieszaj – kasza lubi się przypalać. Niektórzy nie wyobrażają sobie krupniku bez dodatku opalonej nad gazem lub przypieczonej w piekarniku cebuli. Twierdzą, że nadaje ona zupie niepowtarzalny charakter. Może warto to sprawdzić?