Krupnik po polsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

1032 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

243 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

371 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

15 dekagramów

2 sztuki

50 dekagramów

0

0

1.7 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby umyj, namocz i ugotuj. Następnie pokrój w kostkę. Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę.

Krupnik po polsku  - Krok 1

Krok 2

Kaszę opłucz, zalej wrzącym wywarem z 1,7 litra wody i kostek Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr, gotuj na małym ogniu często mieszając.

Krupnik po polsku  - Krok 2

Krok 3

Pokrojone w kostkę ziemniaki dodaj do kaszy po około 20 minutach jej gotowania i gotuj do momentu, w którym będą miękkie.

Krupnik po polsku  - Krok 3

Krok 4

Pokrój drobno cebule i podsmaż. Dodaj do zupy wraz z grzybami i wywarem z grzybów. Chwilę pogotuj.

Krupnik po polsku  - Krok 4

Krok 5

Zupę dopraw Przyprawą Delikat w płynie Knorr. Krupnik po polsku posyp posiekaną natką pietruszki i podaj zaraz po przyrządzeniu.

Krupnik po polsku  - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Dorota Stary

    Dorota Stary

    krupnik ugotowany na kości schabowej i dodane z niej mięso jest najlepszy. Tak robiła moja babcia.

    Odpowiedz Odpowiedz
9 osób ogląda przepis:
Krupnik domowy
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krupnik po polsku Krupnik po polsku

Krupnik po polsku to zupa o delikatnym smaku i intensywnym aromacie. Proste, a zarazem pełne wdzięku i bardzo lubiane danie.  Ta jedna z najbardziej klasycznych i najstarszych zup kuchni polskiej zazwyczaj przyrządzana jest z kaszy jęczmiennej. Są jednak i tacy, którzy twierdzą, że najlepszy krupnik powstaje na bazie kaszy pęczak. Niezależnie od tego, na który z tych dwóch wariantów się zdecydujesz, koniecznie wzbogać krupnik suszonymi grzybami. Pamiętaj o tym, że przed ugotowaniem należy je namoczyć – dzięki temu zmiękną i zwiększą swą objętość. Krupnik gotuj w garnku z grubym dnem i często mieszaj – kasza lubi się przypalać. Niektórzy nie wyobrażają sobie krupniku bez dodatku opalonej nad gazem lub przypieczonej w piekarniku cebuli. Twierdzą, że nadaje ona zupie niepowtarzalny charakter. Może warto to sprawdzić?