
Składniki
4 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
15 dekagramów
2 sztuki
50 dekagramów
1.7 litra
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Grzyby umyj, namocz i ugotuj. Następnie pokrój w kostkę. Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę.

Krok 2
Kaszę opłucz, zalej wrzącym wywarem z 1,7 litra wody i kostek Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr, gotuj na małym ogniu często mieszając.

Krok 3
Pokrojone w kostkę ziemniaki dodaj do kaszy po około 20 minutach jej gotowania i gotuj do momentu, w którym będą miękkie.

Krok 4
Pokrój drobno cebule i podsmaż. Dodaj do zupy wraz z grzybami i wywarem z grzybów. Chwilę pogotuj. Zupę dopraw szczyptą soli do smaku . Krupnik po polsku posyp posiekaną natką pietruszki i podaj zaraz po przyrządzeniu.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krupnik po polsku
Krupnik po polsku to zupa o delikatnym smaku i intensywnym aromacie. Proste, a zarazem pełne wdzięku i bardzo lubiane danie. Ta jedna z najbardziej klasycznych i najstarszych zup kuchni polskiej zazwyczaj przyrządzana jest z kaszy jęczmiennej. Są jednak i tacy, którzy twierdzą, że najlepszy krupnik powstaje na bazie kaszy pęczak. Niezależnie od tego, na który z tych dwóch wariantów się zdecydujesz, koniecznie wzbogać krupnik suszonymi grzybami. Pamiętaj o tym, że przed ugotowaniem należy je namoczyć – dzięki temu zmiękną i zwiększą swą objętość. Krupnik gotuj w garnku z grubym dnem i często mieszaj – kasza lubi się przypalać. Niektórzy nie wyobrażają sobie krupniku bez dodatku opalonej nad gazem lub przypieczonej w piekarniku cebuli. Twierdzą, że nadaje ona zupie niepowtarzalny charakter. Może warto to sprawdzić?


































