Krupnik jarzynowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krupnik jarzynowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
266 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

124 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

0.7 szklanki

4 łyżeczki

2 łyżeczki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę opłucz, zalej wrzącą wodą i zagotuj.

Krupnik jarzynowy - Krok 1

Krok 2

Warzywa umyj, obierz i pokrój w paski, a następnie dodaj do kaszy. Dodaj także liść laurowy i ziele angielskie.

Krupnik jarzynowy - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę.

Krupnik jarzynowy - Krok 3

Krok 4

Gdy kasza będzie prawie miękka, dodaj ziemniaki.

Krupnik jarzynowy - Krok 4

Krok 5

Kiedy warzywa będą ugotowane, podpraw zupę zawiesiną przygotowaną z mleka i mąki. Zagotuj. Posyp koperkiem oraz dopraw solą i pieprzem.

Krupnik jarzynowy - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krupnik jarzynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krupnik jarzynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krupnik jarzynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krupnik jarzynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krupnik jarzynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krupnik jarzynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krupnik jarzynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krupnik jarzynowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej