Żurek z pomidorami i bazylią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek z pomidorami i bazylią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
104 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

10 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w paski i przesmaż na oliwie. Następnie dodaj posiekany czosnek. Całość włóż do garnka, zalej 3 szklankami wody i gotuj do momentu, gdy mięso stanie się miękkie (około 10 minut).

Krok 2

Rozprowadź zawartość torebki Żurek Knorr w pozostałej wodzie. Następnie wlej do garnka i doprowadź całość do wrzenia.

Krok 3

Pokrój bazylię w drobne paski, pomidora w kostkę. Dodaj do wrzącej zupy i gotuj przez 5 minut.

Krok 4

Gotowy żurek podawaj udekorowany śmietaną i oliwą z oliwek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z pomidorami i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z pomidorami i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z pomidorami i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z pomidorami i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z pomidorami i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z pomidorami i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z pomidorami i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek z pomidorami i bazylią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z pomidorami i bazyliąŻurek z pomidorami i bazylią

Gęsta zupa przygotowana na bazie wywaru mięsnego z dodatkiem aromatycznej bazylii oraz dojrzałych soczystych pomidorów to obowiązkowy punkt zimowego menu. Krupnik podaje się z kaszą (np. pęczakiem), ziemniakami lub chrupiącym wiejskim chlebem. Przyrządzanie tej smacznej zupy należy zacząć od podsmażenia mięsa na oliwie, razem z posiekanym czosnkiem. Następnie gotuje się je do miękkości, dodając przyprawy. Na końcu dołącza się do wywaru z mięsem pokrojonego w kostkę pomidora i świeżą bazylię. Intensywny smak tego dodatku sprawia, że danie pachnie ziołami i jest bardzo wyraziste. Pomidory dodają natomiast zupie delikatności. Podaje się ją z kleksem gęstej śmietany oraz oliwą z oliwek, udekorowaną kilkoma liśćmi bazylii. Tę prostą i smaczną potrawę serwuj jako obiad lub ciepłą kolację. Jeśli lubisz zupy z większą ilością warzyw, dorzuć marchewkę, pietruszkę, pora, paprykę albo cukinię. Przygotuj krupnik z bazylią oraz dojrzałym pomidorem i serwuj ją ze swoimi ulubionymi dodatkami! Przepis znajdziesz powyżej.