Żurek z pomidorami i bazylią przepis – Zobacz na przepisy.pl

Żurek z pomidorami i bazylią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

100 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

10 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w paski i przesmaż na oliwie. Następnie dodaj posiekany czosnek. Całość włóż do garnka, zalej 3 szklankami wody i gotuj do momentu, gdy mięso stanie się miękkie (około 10 minut).

Krok 2

Rozprowadź zawartość torebki Żurek Knorr w pozostałej wodzie. Następnie wlej do garnka i doprowadź całość do wrzenia.

Krok 3

Pokrój bazylię w drobne paski, pomidora w kostkę. Dodaj do wrzącej zupy i gotuj przez 5 minut.

Krok 4

Gotowy żurek podawaj udekorowany śmietaną i oliwą z oliwek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z pomidorami i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z pomidorami i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z pomidorami i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z pomidorami i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z pomidorami i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z pomidorami i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z pomidorami i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z pomidorami i bazyliąŻurek z pomidorami i bazylią

Gęsta zupa przygotowana na bazie wywaru mięsnego z dodatkiem aromatycznej bazylii oraz dojrzałych soczystych pomidorów to obowiązkowy punkt zimowego menu. Krupnik podaje się z kaszą (np. pęczakiem), ziemniakami lub chrupiącym wiejskim chlebem. Przyrządzanie tej smacznej zupy należy zacząć od podsmażenia mięsa na oliwie, razem z posiekanym czosnkiem. Następnie gotuje się je do miękkości, dodając przyprawy. Na końcu dołącza się do wywaru z mięsem pokrojonego w kostkę pomidora i świeżą bazylię. Intensywny smak tego dodatku sprawia, że danie pachnie ziołami i jest bardzo wyraziste. Pomidory dodają natomiast zupie delikatności. Podaje się ją z kleksem gęstej śmietany oraz oliwą z oliwek, udekorowaną kilkoma liśćmi bazylii. Tę prostą i smaczną potrawę serwuj jako obiad lub ciepłą kolację. Jeśli lubisz zupy z większą ilością warzyw, dorzuć marchewkę, pietruszkę, pora, paprykę albo cukinię. Przygotuj krupnik z bazylią oraz dojrzałym pomidorem i serwuj ją ze swoimi ulubionymi dodatkami! Przepis znajdziesz powyżej.