Składniki
100 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
10 sztuk
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
3 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w paski i przesmaż na oliwie. Następnie dodaj posiekany czosnek. Całość włóż do garnka, zalej 3 szklankami wody i gotuj do momentu, gdy mięso stanie się miękkie (około 10 minut).
Krok 2
Rozprowadź zawartość torebki Żurek Knorr w pozostałej wodzie. Następnie wlej do garnka i doprowadź całość do wrzenia.
Krok 3
Pokrój bazylię w drobne paski, pomidora w kostkę. Dodaj do wrzącej zupy i gotuj przez 5 minut.
Krok 4
Gotowy żurek podawaj udekorowany śmietaną i oliwą z oliwek.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żurek z pomidorami i bazylią
Gęsta zupa przygotowana na bazie wywaru mięsnego z dodatkiem aromatycznej bazylii oraz dojrzałych soczystych pomidorów to obowiązkowy punkt zimowego menu. Krupnik podaje się z kaszą (np. pęczakiem), ziemniakami lub chrupiącym wiejskim chlebem. Przyrządzanie tej smacznej zupy należy zacząć od podsmażenia mięsa na oliwie, razem z posiekanym czosnkiem. Następnie gotuje się je do miękkości, dodając przyprawy. Na końcu dołącza się do wywaru z mięsem pokrojonego w kostkę pomidora i świeżą bazylię. Intensywny smak tego dodatku sprawia, że danie pachnie ziołami i jest bardzo wyraziste. Pomidory dodają natomiast zupie delikatności. Podaje się ją z kleksem gęstej śmietany oraz oliwą z oliwek, udekorowaną kilkoma liśćmi bazylii. Tę prostą i smaczną potrawę serwuj jako obiad lub ciepłą kolację. Jeśli lubisz zupy z większą ilością warzyw, dorzuć marchewkę, pietruszkę, pora, paprykę albo cukinię. Przygotuj krupnik z bazylią oraz dojrzałym pomidorem i serwuj ją ze swoimi ulubionymi dodatkami! Przepis znajdziesz powyżej.