Żurek z pomidorami i bazylią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek z pomidorami i bazylią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

103 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

10 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w paski i przesmaż na oliwie. Następnie dodaj posiekany czosnek. Całość włóż do garnka, zalej 3 szklankami wody i gotuj do momentu, gdy mięso stanie się miękkie (około 10 minut).

Krok 2

Rozprowadź zawartość torebki Żurek Knorr w pozostałej wodzie. Następnie wlej do garnka i doprowadź całość do wrzenia.

Krok 3

Pokrój bazylię w drobne paski, pomidora w kostkę. Dodaj do wrzącej zupy i gotuj przez 5 minut.

Krok 4

Gotowy żurek podawaj udekorowany śmietaną i oliwą z oliwek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z pomidorami i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z pomidorami i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z pomidorami i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z pomidorami i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z pomidorami i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z pomidorami i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z pomidorami i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek z pomidorami i bazylią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Krupnik na kurczaku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z pomidorami i bazyliąŻurek z pomidorami i bazylią

Gęsta zupa przygotowana na bazie wywaru mięsnego z dodatkiem aromatycznej bazylii oraz dojrzałych soczystych pomidorów to obowiązkowy punkt zimowego menu. Krupnik podaje się z kaszą (np. pęczakiem), ziemniakami lub chrupiącym wiejskim chlebem. Przyrządzanie tej smacznej zupy należy zacząć od podsmażenia mięsa na oliwie, razem z posiekanym czosnkiem. Następnie gotuje się je do miękkości, dodając przyprawy. Na końcu dołącza się do wywaru z mięsem pokrojonego w kostkę pomidora i świeżą bazylię. Intensywny smak tego dodatku sprawia, że danie pachnie ziołami i jest bardzo wyraziste. Pomidory dodają natomiast zupie delikatności. Podaje się ją z kleksem gęstej śmietany oraz oliwą z oliwek, udekorowaną kilkoma liśćmi bazylii. Tę prostą i smaczną potrawę serwuj jako obiad lub ciepłą kolację. Jeśli lubisz zupy z większą ilością warzyw, dorzuć marchewkę, pietruszkę, pora, paprykę albo cukinię. Przygotuj krupnik z bazylią oraz dojrzałym pomidorem i serwuj ją ze swoimi ulubionymi dodatkami! Przepis znajdziesz powyżej.