Zupa grochowa na wieprzowinie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa grochowa na wieprzowinie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
474 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

299 osób wydrukowało

Pobierz pdf

586 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

3 sztuki

10 dekagramów

4 sztuki

10 dekagramów

20 dekagramów

10 dekagramów

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch włóż do wody na dwie godziny.

Zupa grochowa na wieprzowinie - Krok 1

Krok 2

Pokrój w kostkę wieprzowinę i boczek. Posiekaj drobno cebulę.

Zupa grochowa na wieprzowinie - Krok 2

Krok 3

Boczek częściowo stop, dodaj do niego pokrojone w kostkę mięso, a następnie posiekaną cebulę i majeranek, smaż razem.

Zupa grochowa na wieprzowinie - Krok 3

Krok 4

Wsyp namoczony groch, dodaj kostki Knorr oraz szklankę wody i duś kilka minut. Następnie zalej wywarem, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj do momentu, gdy wszystkie składniki zupy będą miękkie. Dopraw do smaku i podawaj.

Zupa grochowa na wieprzowinie - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grochowa na wieprzowinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grochowa na wieprzowinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grochowa na wieprzowinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grochowa na wieprzowinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grochowa na wieprzowinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grochowa na wieprzowinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grochowa na wieprzowinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa grochowa na wieprzowinie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grochowa na wieprzowinieZupa grochowa na wieprzowinie

Jeśli szukasz inspiracji na jesienny obiad, przygotuj zupę grochową na wieprzowinie. Jednym ze składników proponowanego dania jest wędzony boczek. Przy zakupie zwróć szczególną uwagę na jego wygląd – powinien mieć wewnątrz kolor ciemnoróżowy, a na zewnątrz brązowy. Aby przygotować zupę grochową na wieprzowinie, zacznij od dokładnego wypłukania grochu. Jeśli lubisz dobrze doprawione zupy, oprócz majeranku i pieprzu, możesz dodać kminek lub koperek. Dobrą propozycją jest również czosnek przeciśnięty przez praskę. Wystarczy, że podsmażysz go razem z boczkiem, mięsem oraz cebulą – dzięki temu zupa będzie miała bardziej intensywny smak. Pamiętaj, żeby wszystko gotować razem pod przykryciem, dzięki czemu składniki (m.in. groch i ziemniaki) szybciej staną się miękkie. Przed podaniem dopraw całość do smaku. Zupę grochową z wieprzowiną podawaj z grzankami (ziołowymi, czosnkowymi) lub ciemnym pieczywem. Wypróbuj proponowany przez nas przepis na pełną smaku zupę grochową i koniecznie podziel się swoją opinią