
Składniki
1.5 litra
3 sztuki
10 dekagramów
4 sztuki
10 dekagramów
20 dekagramów
10 dekagramów
1 szczypta
1 szczypta
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groch włóż do wody na dwie godziny.
Krok 2
Pokrój w kostkę wieprzowinę i boczek. Posiekaj drobno cebulę.
Krok 3
Boczek częściowo stop, dodaj do niego pokrojone w kostkę mięso, a następnie posiekaną cebulę i majeranek, smaż razem.
Krok 4
Wsyp namoczony groch, dodaj kostki Knorr oraz szklankę wody i duś kilka minut. Następnie zalej wywarem, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj do momentu, gdy wszystkie składniki zupy będą miękkie. Dopraw do smaku i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa grochowa na wieprzowinie
Jeśli szukasz inspiracji na jesienny obiad, przygotuj zupę grochową na wieprzowinie. Jednym ze składników proponowanego dania jest wędzony boczek. Przy zakupie zwróć szczególną uwagę na jego wygląd – powinien mieć wewnątrz kolor ciemnoróżowy, a na zewnątrz brązowy. Aby przygotować zupę grochową na wieprzowinie, zacznij od dokładnego wypłukania grochu. Jeśli lubisz dobrze doprawione zupy, oprócz majeranku i pieprzu, możesz dodać kminek lub koperek. Dobrą propozycją jest również czosnek przeciśnięty przez praskę. Wystarczy, że podsmażysz go razem z boczkiem, mięsem oraz cebulą – dzięki temu zupa będzie miała bardziej intensywny smak. Pamiętaj, żeby wszystko gotować razem pod przykryciem, dzięki czemu składniki (m.in. groch i ziemniaki) szybciej staną się miękkie. Przed podaniem dopraw całość do smaku. Zupę grochową z wieprzowiną podawaj z grzankami (ziołowymi, czosnkowymi) lub ciemnym pieczywem. Wypróbuj proponowany przez nas przepis na pełną smaku zupę grochową i koniecznie podziel się swoją opinią