Przepisy na Grochówka
18 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Grochówka
Gęsta, bogata w składniki – grochówka to niezwykle popularna polska zupa. Jej podstawą jest oczywiście groch, suszony, łuskany albo cały. Łuskany rozpada się w trakcie gotowania, zagęszczając zupę i nadając jej odpowiedniej konsystencji. Dobra zupa grochowa powinna mieć aromat wędzonki – uzyskasz ją, używając do ugotowania odpowiedniego bulionu z wędzonej kości, żeberek, kiełbasy czy boczku. Mięso dodaj do wywaru razem z warzywami, głównie marchewką, selerem i cebulą. Po ugotowaniu warzywa wyjmij i pokrój w drobną kostkę. Dodaj je do zupy albo użyj do przygotowania innego dania. Dobra grochówka powinna mieć dużo składników, dlatego przynajmniej część włoszczyzny włóż z powrotem do zupy. Planując zrobienie zupy grochowej, zacznij przygotowania odpowiednio wcześniej – groch jest twardy i wymaga namoczenia. Najlepiej zostawić go w wodzie na całą noc. Kiedy groch będzie się już gotował, pokój ziemniaki oraz ewentualnie dodatkowe warzywa. Dodaj je pod koniec gotowania, a dodatkowo dołóż także podsmażoną kiełbasę albo boczek. Zupa zgęstnieje w trakcie gotowania, ale częstym sposobem na jej dodatkowe zagęszczenie jest dołączenie zasmażki. Przyda się zwłaszcza wtedy, kiedy użyjesz całego, niełuskanego grochu. Zupę zagęścisz również przy pomocy blendera. Kiedy składniki zmiękną, wyjmij je łyżką cedzakową, zmiksuj i z powrotem włóż do wywaru. Dopiero wtedy dodaj do niego pokrojone mięso. Grochówka wojskowa to wersja pełna mięsa, ale jeśli chcesz zrobić nieco delikatniejszą potrawę, ugotuj grochówkę na wędzące z chipsami z boczku. Dzięki dodatkowi śmietanki kremówki będzie łagodna w smaku, a usmażony, chrupiący boczek stanie się smacznym urozmaiceniem oraz dekoracją. Spróbuj też grochówki z pęczakiem. Przetrzyj groch razem z bulionem, tak, by powstał bardzo gęsty krem i połącz z kaszą pęczak. Wierzch zupy posyp skwarkami. Grochówkę dopraw majerankiem, cząbrem, liściem laurowym i czarnym pieprzem. Podawaj ją ze świeżym jasnym chlebem albo grzankami. Ugotuj tę pyszną zupę – zwłaszcza w chłodny dzień.



