Przepisy na Grochówkę | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Grochówka

18 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GrochówkaGrochówka

Gęsta, bogata w składniki – grochówka to niezwykle popularna polska zupa. Jej podstawą jest oczywiście groch, suszony, łuskany albo cały. Łuskany rozpada się w trakcie gotowania, zagęszczając zupę i nadając jej odpowiedniej konsystencji. Dobra zupa grochowa powinna mieć aromat wędzonki – uzyskasz ją, używając do ugotowania odpowiedniego bulionu z wędzonej kości, żeberek, kiełbasy czy boczku. Mięso dodaj do wywaru razem z warzywami, głównie marchewką, selerem i cebulą. Po ugotowaniu warzywa wyjmij i pokrój w drobną kostkę. Dodaj je do zupy albo użyj do przygotowania innego dania. Dobra grochówka powinna mieć dużo składników, dlatego przynajmniej część włoszczyzny włóż z powrotem do zupy. Planując zrobienie zupy grochowej, zacznij przygotowania odpowiednio wcześniej – groch jest twardy i wymaga namoczenia. Najlepiej zostawić go w wodzie na całą noc. Kiedy groch będzie się już gotował, pokój ziemniaki oraz ewentualnie dodatkowe warzywa. Dodaj je pod koniec gotowania, a dodatkowo dołóż także podsmażoną kiełbasę albo boczek. Zupa zgęstnieje w trakcie gotowania, ale częstym sposobem na jej dodatkowe zagęszczenie jest dołączenie zasmażki. Przyda się zwłaszcza wtedy, kiedy użyjesz całego, niełuskanego grochu. Zupę zagęścisz również przy pomocy blendera. Kiedy składniki zmiękną, wyjmij je łyżką cedzakową, zmiksuj i z powrotem włóż do wywaru. Dopiero wtedy dodaj do niego pokrojone mięso. Grochówka wojskowa to wersja pełna mięsa, ale jeśli chcesz zrobić nieco delikatniejszą potrawę, ugotuj grochówkę na wędzące z chipsami z boczku. Dzięki dodatkowi śmietanki kremówki będzie łagodna w smaku, a usmażony, chrupiący boczek stanie się smacznym urozmaiceniem oraz dekoracją. Spróbuj też grochówki z pęczakiem. Przetrzyj groch razem z bulionem, tak, by powstał bardzo gęsty krem i połącz z kaszą pęczak. Wierzch zupy posyp skwarkami. Grochówkę dopraw majerankiem, cząbrem, liściem laurowym i czarnym pieprzem. Podawaj ją ze świeżym jasnym chlebem albo grzankami. Ugotuj tę pyszną zupę – zwłaszcza w chłodny dzień.