Grochówka

16 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (16)

Grochówka wojskowa

183

łatwe

90 min.
Uważana za bardzo męską, prostą w przygotowaniu i krzepiącą zupę, której podobno nie da się zepsu...
Zupa grochowa

26

łatwe

60 min.
Jeśli masz ochotę na zupę, która zastąpi dwudaniowy obiad lub stanie się jego smakowitym wstępem...
Zupa grochowa z pęczakiem

20

łatwe

45 min.
Zupa grochowa z pęczakiem to doskonała propozycja na codzienny obiad lub wczesną kolację. Aby prz...
Grochówka

39

łatwe

60 min.
Grochówkę najczęściej przyrządza się z wędzonego boczku, włoszczyzny, ziemniaków i – oczywiście –...
Zupa grochowa z boczkiem

30

łatwe

60 min.
Kultowe danie polskiej kuchni i ulubiona zupa żołnierzy – grochówka z boczkiem i kapustą. Przepis...
Zupa grochowa na wieprzowinie

29

łatwe

45 min.
Jeśli szukasz inspiracji na jesienny obiad, przygotuj zupę grochową na wieprzowinie. Jednym ze sk...
Grochówka ze śmietaną

6

średnie

45 min.
Aksamitna i kremowa grochówka, posypana obficie ziołami – to godna polecenia propozycja na pierws...
Zupa grochowa wigilijna

7

średnie

45 min.
Zupa grochowa przyrządzona według naszego przepisu posmakuje każdemu. W postnej wersji pasuje tak...
Grochówka kanadyjska

(-)

łatwe

- min.
Grochówka

1

łatwe

90 min.
Grochówka

(-)

średnie

60 min.

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GrochówkaGrochówka

Gęsta, bogata w składniki – grochówka to niezwykle popularna polska zupa. Jej podstawą jest oczywiście groch, suszony, łuskany albo cały. Łuskany rozpada się w trakcie gotowania, zagęszczając zupę i nadając jej odpowiedniej konsystencji. Dobra zupa grochowa powinna mieć aromat wędzonki – uzyskasz ją, używając do ugotowania odpowiedniego bulionu z wędzonej kości, żeberek, kiełbasy czy boczku. Mięso dodaj do wywaru razem z warzywami, głównie marchewką, selerem i cebulą. Po ugotowaniu warzywa wyjmij i pokrój w drobną kostkę. Dodaj je do zupy albo użyj do przygotowania innego dania. Dobra grochówka powinna mieć dużo składników, dlatego przynajmniej część włoszczyzny włóż z powrotem do zupy. Planując zrobienie zupy grochowej, zacznij przygotowania odpowiednio wcześniej – groch jest twardy i wymaga namoczenia. Najlepiej zostawić go w wodzie na całą noc. Kiedy groch będzie się już gotował, pokój ziemniaki oraz ewentualnie dodatkowe warzywa. Dodaj je pod koniec gotowania, a dodatkowo dołóż także podsmażoną kiełbasę albo boczek. Zupa zgęstnieje w trakcie gotowania, ale częstym sposobem na jej dodatkowe zagęszczenie jest dołączenie zasmażki. Przyda się zwłaszcza wtedy, kiedy użyjesz całego, niełuskanego grochu. Zupę zagęścisz również przy pomocy blendera. Kiedy składniki zmiękną, wyjmij je łyżką cedzakową, zmiksuj i z powrotem włóż do wywaru. Dopiero wtedy dodaj do niego pokrojone mięso. Grochówka wojskowa to wersja pełna mięsa, ale jeśli chcesz zrobić nieco delikatniejszą potrawę, ugotuj grochówkę na wędzące z chipsami z boczku. Dzięki dodatkowi śmietanki kremówki będzie łagodna w smaku, a usmażony, chrupiący boczek stanie się smacznym urozmaiceniem oraz dekoracją. Spróbuj też grochówki z pęczakiem. Przetrzyj groch razem z bulionem, tak, by powstał bardzo gęsty krem i połącz z kaszą pęczak. Wierzch zupy posyp skwarkami. Grochówkę dopraw majerankiem, cząbrem, liściem laurowym i czarnym pieprzem. Podawaj ją ze świeżym jasnym chlebem albo grzankami. Ugotuj tę pyszną zupę – zwłaszcza w chłodny dzień.