• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Blog
  • Groch - z poligonu do kuchni
Groch - z poligonu do kuchni

Groch - z poligonu do kuchni

Strączek przez długie lata zmieniał swój wizerunek – od paszy dla zwierząt przez element jadłospisu najbiedniejszej ludności po symbol pomyślności i dobrobytu. Stał się nieodzownym składnikiem żołnierskiej kuchni – kto nie słyszał o słynnej grochówce? Podobno najlepiej smakuje w polowych warunkach!

Z czym to się je?

Groch z kapustą, czyli pomieszanie z poplątaniem. Twórczy chaos w kuchni tygryski lubią najbardziej!

Więcej

Czy wiesz, że?

Znaleziska archeologiczne wskazują, że groch był znany już 7 tysięcy lat p.n.e.

Więcej

Zainspiruj się!

Zatrzymajmy się chwilę przy tajnikach kulinarnych, dzięki którym wydobędziesz z grochu to, co najsmaczniejsze.

Więcej

Dla zdrowia!

Groch, czyli wojskowy przysmak, przejmuje wartę na stołach cywilów. Pilnuje przede wszystkim dostaw...

Więcej

Z czym to się je?

Groch z kapustą, czyli pomieszanie z poplątaniem. Twórczy chaos w kuchni tygryski lubią najbardziej! Łącząc te dwa składniki, otrzymujemy wigilijne danie z długą tradycją, które potrafi zbudować świąteczny klimat nawet w środku lata! Sycące potrawy to specjalność roślin strączkowych, a groch ma ambicje, by zostać liderem w tej kategorii. Każdy żołnierz to potwierdzi! Gęsta grochówka stała się znakiem rozpoznawczym wojskowej kuchni. Za mundurem panny sznurem? Mundurowi za to ustawiają się w kolejce po porcję aromatycznej zupy. Chcesz, by twoje dania wywoływały podobny efekt? Do garnka oprócz grochu wrzuć pietruszkę, marchew i por. Chuda kiełbaska doda aromatu, a niekoniecznie dodatkowych kilogramów. Najbardziej zgrany duet groch tworzy z majerankiem. Przyprawa nie tylko wydobywa smak grochu, lecz także, według tradycyjnej wiedzy, pomaga w trawieniu tego dość ciężkostrawnego strączka. Dla urozmaicenia majeranek możesz zastąpić kminkiem. Czas, by groch odkrył kolejne karty. Kojarzony z gorącymi posiłkami, doskonale nadaje się do sałatek, które dzięki niemu stają się bardziej treściwe. Ogórek, seler, kukurydza, ziemniak i jajko – po takim daniu na pewno nie będziesz chodzić głodny! Mamy doskonałą wiadomość dla wszystkich fanów pierogów i grochu: ich połączenie wypada znakomicie! Będzie jeszcze pyszniej, jeśli w farszu znajdzie się miejsce dla dyni i suszonych pomidorów. Szukasz propozycji dla wyjątkowych głodomorów? Zapiekanka na bazie grochu to prawdziwy obiad drwala! Odrobina śmietany, trochę grzybów, porcja ziemniaków, ząbek czosnku – i wielki głód zaspokojony! Co powiesz na nieco światowych inspiracji? Kuchnia indyjska bez grochu nie byłaby już taka sama! Puszyste kotleciki albo bezglutenowe naleśniki zostaną w twoim menu na dłużej. Podczas gdy inni mówią o rzucaniu grochem o ścianę, ty wrzuć groch do garnka!

powrót do góry

Czy wiesz, że?

- Znaleziska archeologiczne wskazują, że był znany już 7 tysięcy lat p.n.e.
- Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale ze względu na niewielkie wymagania w uprawie zdążył rozpowszechnić się na całym świecie, przede wszystkim w strefie umiarkowanej.
- W Egipcie rozpoczęto jego uprawę około V w. p.n.e. Najczęściej pojawiał się na stołach niższych warstw społecznych.
- Te niewielkie ziarna miały istotny wpływ na rozwój nauki, zwłaszcza genetyki. W XIX wieku Gregor Mendel sformułował kluczowe dla rozwoju tej dziedziny prawa, dotyczące przekazywania cech dziedzicznych. Umożliwiły mu to badania nad krzyżowaniem tej rośliny.

powrót do góry

Zainspiruj się!

Zatrzymajmy się chwilę przy tajnikach kulinarnych, dzięki którym wydobędziesz z grochu to, co najsmaczniejsze. Gdy na stole pojawi się grochówka wojskowa, aż staniesz na baczność! Mimo to nie krępuj się – spocznij i zajadaj, bo najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze gorąca. Z takim daniem żadna zima niestraszna. Tym, którzy bardziej niż dyscyplinę cenią w kuchni eksperymenty i fantazję, polecamy grochówkę na wędzonce z chipsami z boczku. Danie tak proste, że można je przygotować w najbardziej spartańskich warunkach. Strączki lubią namieszać w kuchni – pierogi z grochem wiedzą o tym najlepiej. Zamiast klasycznej, mącznej oprawy wykorzystaj ciasto francuskie. Imbirowa nuta wprowadzi odrobinę egzotyki, której trudno szukać w dobrze znanych pierogach z mięsem albo w ruskich. Dzięki takim mariażom odkryjesz to tradycyjne danie na nowo. Swojskie chili con carne to połączenie meksykańskiej fiesty ze staropolską biesiadą.

powrót do góry

Dla zdrowia!

Groch, czyli wojskowy przysmak, przejmuje wartę na stołach cywilów. Pilnuje przede wszystkim dostaw wartościowego białka do organizmu. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni, więc jeśli planujesz intensywniejsze treningi – uderz do grochu! Za to samo uwielbiają go wegetarianie i weganie, dla których jest wartościowym substytutem mięsa. W jego ziarnach znajdziemy prawie 24% białka. Strączki rządzą! Wysoka zawartość białka i niski indeks glikemiczny – takie proporcje nam pasują! Tym bardziej że ziarna grochu to ważne źródło witamin z grupy B, które przydają się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i utrzymaniu właściwych funkcji psychologicznych. Groch dobrze wie, czego ci trzeba!

powrót do góry

Komentarze (0)

Sprawdź nasze przepisy

  • Łosoś gotowany na parze w warzywach

    Łosoś gotowany na parze w warzywach

    ULUBIONY!
    315
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    2
  • Zielona zupa

    Zielona zupa

    ULUBIONY!
    441
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    2
  • Sałatka grecka z sałatą lodową

    Sałatka grecka z sałatą lodową

    ULUBIONY!
    534
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
  • Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkami

    Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkami

    ULUBIONY!
    273
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
  • Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą

    Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą

    ULUBIONY!
    234
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni

    Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni

    ULUBIONY!
    93
    osoba dodała do listy ulubionych
    45''
    4
  • Sałatka z dyni i cieciorki

    Sałatka z dyni i cieciorki

    ULUBIONY!
    16
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    4
  • Włoska sałatka z makaronu

    Włoska sałatka z makaronu

    ULUBIONY!
    29
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    4
  • Szybka zupa z soczewicy

    Szybka zupa z soczewicy

    ULUBIONY!
    76
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    4
  • Boczniaki z sosem sojowym

    Boczniaki z sosem sojowym

    ULUBIONY!
    0
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby