Z czym to się je?

Groch z kapustą, czyli pomieszanie z poplątaniem. Twórczy chaos w kuchni tygryski lubią najbardziej! Łącząc te dwa składniki, otrzymujemy wigilijne danie z długą tradycją, które potrafi zbudować świąteczny klimat nawet w środku lata! Sycące potrawy to specjalność roślin strączkowych, a groch ma ambicje, by zostać liderem w tej kategorii. Każdy żołnierz to potwierdzi! Gęsta grochówka stała się znakiem rozpoznawczym wojskowej kuchni. Za mundurem panny sznurem? Mundurowi za to ustawiają się w kolejce po porcję aromatycznej zupy. Chcesz, by twoje dania wywoływały podobny efekt? Do garnka oprócz grochu wrzuć pietruszkę, marchew i por. Chuda kiełbaska doda aromatu, a niekoniecznie dodatkowych kilogramów. Najbardziej zgrany duet groch tworzy z majerankiem. Przyprawa nie tylko wydobywa smak grochu, lecz także, według tradycyjnej wiedzy, pomaga w trawieniu tego dość ciężkostrawnego strączka. Dla urozmaicenia majeranek możesz zastąpić kminkiem. Czas, by groch odkrył kolejne karty. Kojarzony z gorącymi posiłkami, doskonale nadaje się do sałatek, które dzięki niemu stają się bardziej treściwe. Ogórek, seler, kukurydza, ziemniak i jajko – po takim daniu na pewno nie będziesz chodzić głodny! Mamy doskonałą wiadomość dla wszystkich fanów pierogów i grochu: ich połączenie wypada znakomicie! Będzie jeszcze pyszniej, jeśli w farszu znajdzie się miejsce dla dyni i suszonych pomidorów. Szukasz propozycji dla wyjątkowych głodomorów? Zapiekanka na bazie grochu to prawdziwy obiad drwala! Odrobina śmietany, trochę grzybów, porcja ziemniaków, ząbek czosnku – i wielki głód zaspokojony! Co powiesz na nieco światowych inspiracji? Kuchnia indyjska bez grochu nie byłaby już taka sama! Puszyste kotleciki albo bezglutenowe naleśniki zostaną w twoim menu na dłużej. Podczas gdy inni mówią o rzucaniu grochem o ścianę, ty wrzuć groch do garnka!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Znaleziska archeologiczne wskazują, że był znany już 7 tysięcy lat p.n.e.
- Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale ze względu na niewielkie wymagania w uprawie zdążył rozpowszechnić się na całym świecie, przede wszystkim w strefie umiarkowanej.
- W Egipcie rozpoczęto jego uprawę około V w. p.n.e. Najczęściej pojawiał się na stołach niższych warstw społecznych.
- Te niewielkie ziarna miały istotny wpływ na rozwój nauki, zwłaszcza genetyki. W XIX wieku Gregor Mendel sformułował kluczowe dla rozwoju tej dziedziny prawa, dotyczące przekazywania cech dziedzicznych. Umożliwiły mu to badania nad krzyżowaniem tej rośliny.
Zainspiruj się!

Zatrzymajmy się chwilę przy tajnikach kulinarnych, dzięki którym wydobędziesz z grochu to, co najsmaczniejsze. Gdy na stole pojawi się grochówka wojskowa, aż staniesz na baczność! Mimo to nie krępuj się – spocznij i zajadaj, bo najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze gorąca. Z takim daniem żadna zima niestraszna. Tym, którzy bardziej niż dyscyplinę cenią w kuchni eksperymenty i fantazję, polecamy grochówkę na wędzonce z chipsami z boczku. Danie tak proste, że można je przygotować w najbardziej spartańskich warunkach. Strączki lubią namieszać w kuchni – pierogi z grochem wiedzą o tym najlepiej. Zamiast klasycznej, mącznej oprawy wykorzystaj ciasto francuskie. Imbirowa nuta wprowadzi odrobinę egzotyki, której trudno szukać w dobrze znanych pierogach z mięsem albo w ruskich. Dzięki takim mariażom odkryjesz to tradycyjne danie na nowo. Swojskie chili con carne to połączenie meksykańskiej fiesty ze staropolską biesiadą.
powrót do góryDla zdrowia!

Groch, czyli wojskowy przysmak, przejmuje wartę na stołach cywilów. Pilnuje przede wszystkim dostaw wartościowego białka do organizmu. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni, więc jeśli planujesz intensywniejsze treningi – uderz do grochu! Za to samo uwielbiają go wegetarianie i weganie, dla których jest wartościowym substytutem mięsa. W jego ziarnach znajdziemy prawie 24% białka. Strączki rządzą! Wysoka zawartość białka i niski indeks glikemiczny – takie proporcje nam pasują! Tym bardziej że ziarna grochu to ważne źródło witamin z grupy B, które przydają się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i utrzymaniu właściwych funkcji psychologicznych. Groch dobrze wie, czego ci trzeba!
powrót do góry
Komentarze (0)