Prawdziwa grochówka wojskowa – przepis | Przepisy.pl pixel

Grochówka wojskowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

230

2400 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2941 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6245 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

2 litry

2 sztuki

3 ziarna

4 łyżki

4 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Groch dokładnie przepłucz, włóż do garnka, zalej wodą dodaj kość i przyprawy.

Grochówka wojskowa - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki i marchewkę umyj, obierz i pokrój w kostkę, po czym wrzuć do garnka.

Grochówka wojskowa - Krok 2

Krok 3

Zawartość garnka gotuj 15 minut, dodaj Rosół z kury Knorr i pozostałe przyprawy.

Grochówka wojskowa - Krok 3

Krok 4

Gdy groch będzie miękki, łyżką cedzakową wyjmij go wraz z marchewką i ziemniakami (ok. 100-150 g), wrzuć do miksera i zmiksuj.

Grochówka wojskowa - Krok 4

Krok 5

Następnie dodaj zmiksowane składniki z powrotem do grochówki wojskowej.

Grochówka wojskowa - Krok 5

Krok 6

Dodaj kiełbasę pokrojoną w kostkę i gotuj całość ok. 1 godzinę. Gotową zupę podawaj z bułką wrocławską.

Grochówka wojskowa - Krok 6
109

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 02.01.2024

    Najlepsza zupa na zimowe rozgrzanie. Smaki dzieciństwa u mojej babci. Dodawała jeszcze ona boczek wędzony swojski. Bardzo lubię rosołki Knorr jako bazy do zup.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jurekjagu

    jurekjagu , 16.11.2022

    A nie lepiej dodać jeszcze boczku! Ja dodaję boczek wędzony, pół surowy. Boczek i kiełbaskę przesmarzam wraz z majerankiem. Mniam, mniam! Pychota!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta O.O

    Wioleta O.O , 18.12.2021

    TAK/ To świętokradztwo tak blendować poczciwą grochóweczkę. Odpowiednio długo gotowana sprawia, że zarówno groch, jak i ziemniaki rozpadają się dając tą wspaniałą konsystencję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Marcin

    Marcin Marcin , 10.12.2021

    TAK Ja osobiście dodaje jeszcze boczku i jest pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wojtek.k52@gmail.com

    wojtek.k52@gmail.com , 25.10.2021

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Nowaczyk

    Maciej Nowaczyk , 05.01.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciek Olek

    Maciek Olek , 15.05.2019

    gitara kicha zapchana

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Hańko

    Anna Hańko , 11.02.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Metal Mundi

    Metal Mundi , 16.10.2017

    To jest to :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina  Szczepaniak

    Ewelina Szczepaniak , 02.09.2017

    przepyszna. wybredny mąż zachwycony smakiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Kocińska

    Emilia Kocińska , 22.11.2016

    Dzis gotowałam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 22.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Nowak

    Andrzej Nowak , 15.11.2016

    Anna Pluta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Pluta

    Anna Pluta , 14.11.2016

    Tak jest

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Nowak

    Andrzej Nowak , 13.11.2016

    Gdzie w wojsku używali miksera do robienia grochówki ! BZDETY !!!!!!!!!!!!!! .Drużynka na kuchni ma czas i " grochówkę wojskową " gotuje a nie miksuje .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil J.

    Kamil J. , 21.06.2016

    mniam mniam: )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Celina Mazurkiewicz

    Celina Mazurkiewicz , 25.11.2015

    pyyyycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Łagoda

    Józef Łagoda , 24.11.2015

    Jak się w dupę dostało na poligonie w dodatku będąc parę dni na suchym prowiancie to wszystko smakowało,nie tylko grochówka.Pamiętam,raz tylko była grochówka z prawdziwego zdarzenia.Robił ją z kucharzami sam kwatermistrz pułku więc była popisówka gdyż i trepy ją mieli jeść.Taka prawda o wojskowej grochówce.Nikt szyszki sosnowej nie wrzucał,chyba że sama wpadła do kotła.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Łagoda

    Józef Łagoda , 24.11.2015

    Prawda,tak było.Jak się w dupę dostało na poligonie będąc parę dni na suchym prowiancie to wszystko smakowało,nie tylko grochówka.Raz tylko była grochówka z prawdziwego zdarzenia.Robił ją sam kwatermistrz pułku więc była popisówka gdyż i trepy ją mieli jeść.Taka prawda o wojskowej grochówce.Nikt szyszki sosnowej nie wrzucał,chyba że sama wpadła do kotła.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Łagoda

    Józef Łagoda , 24.11.2015

    Dobre,grochówka na kolację.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Nabzdyk

    Dominika Nabzdyk , 23.11.2015

    Od dawna za mną chodzi, dzięki za inspirację.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Duraj

    Krzysztof Duraj , 23.11.2015

    najlepsza grochówa, jaką jadłem :) oczywiście wspomnienia z dzieciństwa :D gęsta, gorąca, sycąca, pachnąca majerankiem i wędzonką.. ahhhhh :D :D :D poezja :D bardzo smaczna i pożywna zupa, idealna na jesienne i zimowe zimne dnie :D jak dla mnie - najsmaczniejsza jest odgrzewana na drugi dzień :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Rosada

    Mariola Rosada , 23.11.2015

    Dziekuje:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz H Kozłowski

    Kazimierz H Kozłowski , 23.11.2015

    Knurów się do daje, bo to Bubserwerra, tylko Maggy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz H Kozłowski

    Kazimierz H Kozłowski , 23.11.2015

    Najlepsza w Wojskowej Składnicy Farmaceutycznej w Celestynowie, ale już jej nie ma. Tam szorowałem szczoteczką od zębów schody całą noc za "Samowolne przyśpieszenie w marszu".

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 23.11.2015

    Miło nam czytać wszystkie Wasze smaczne wspomnienia :) Dzielcie się nimi śmiało, bardzo nas to inspiruje przy przygotowywaniu dla Was kolejnych przepisów :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Zogrodnik

    Edward Zogrodnik , 23.11.2015

    groch sie juz moczy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Miedziak

    Krzysztof Miedziak , 23.11.2015

    tak to nie wojskowa ta grochowka z opisu i obrazka -

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 23.11.2015

    Kazimiera, nie ma na co czekać, trzeba próbować. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Frąckowiak

    Małgorzata Frąckowiak , 23.11.2015

    jutro gotuję

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grochówka wojskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grochówka wojskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grochówka wojskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grochówka wojskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grochówka wojskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grochówka wojskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grochówka wojskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grochówka wojskowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grochówka wojskowaGrochówka wojskowa

Grochówka wojskowa uważana jest za bardzo męską, prostą w przygotowaniu i krzepiącą zupę, której podobno nie da się zepsuć. Każdy mężczyzna, który był w wojsku, nauczył się ją gotować. Pozostali powinni przeczytać przepis i koniecznie go wypróbować. Grochówka wojskowa to zupa znana również poza koszarami, a głównie dlatego, że jest pyszna i na długo zaspokaja głód. Gęsta, treściwa, pełna znakomitych dodatków – nie może być lepiej!

Dla kogo?

Opracowany przez nas przepis na grochówkę wojskową zadowoli każdego miłośnika tej wyjątkowej zupy. Pamiętaj, że każdy jej element jest ważny! Aby grochówka wojskowa była naprawdę wypasiona, starannie dobierz mięso, które do niej wkroisz. Solidna porcja zupy grochowej wojskowej może grać rolę pełnego dania obiadowego.

Na jaką okazję?

Idealna na obiad w chłodniejsze dni. Przepis na grochówkę wojskową potraktuj jako patent na wyśmienite danie jednogarnkowe, które po podgrzaniu wcale nie traci swoich walorów. Wyciągnij z kuchennej szafki duży garnek i za jednym zamachem ugotuj zupę grochową wojskową, który wystarczy na kilka dni.

Czy wiesz, że?

Grochówka wojskowa czy żołnierska? Niezależnie od tego, której nazwy użyjesz, zupa smakuje tak samo dobrze. W przeszłości prawdziwa grochówka wojskowa była częstym przysmakiem w wielu domach. Ze względu na wysoką cenę, zazwyczaj wojskową grochówkę jadano w wariancie wegetariańskim.

Dla urozmaicenia:

Najbardziej znanym mięsnym dodatkiem do grochówki wojskowej jest oczywiście kiełbasa. Można skusić się na pokrojone w kostkę inne rodzaje mięsa, np. wędzony boczek, który przed dodaniem warto przesmażyć na patelni. Przygotowując przepis na grochówkę wojskową, nie zapomnij o słusznej wielkości kości wołowej, która również będzie miała wpływ na efekt finalny. Spośród wszystkich przypraw do grochówki wojskowej najważniejszy jest majeranek, dlatego dodaj go całkiem sporo Znakomitym uzupełnieniem dania będzie świeże pieczywo.