
Składniki
25 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2000 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dzień wcześniej groch namocz w letniej, przegotowanej wodzie.

Krok 2
Gotuj następnego dnia w tej samej wodzie, w której się moczyły (2 litry).

Krok 3
Umyj marchew i seler. Obierz, pokrój i wrzuć do gotującego się grochu. Nieco później dodaj pokrojone w plastry ziemniaki.

Krok 4
Gotuj do całkowitego rozgotowania się grochu i warzyw, następnie dodaj kostkę bulionową Knorr i zasmażkę Knorr. Gdyby zupa była zbyt gęsta można rozcieńczyć ją dodając odpowiednią ilość wody.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa grochowa wigilijna
Klasyczna grochówka kojarzy ci się zwykle z iście żołnierskim przysmakiem, pachnącym intensywnie wędzonką? Zupa grochowa przyrządzona według naszego przepisu posmakuje każdemu. W postnej wersji pasuje także na kolację wigilijną. Zaskoczmy domowników i gości, przygotowując nieco inne wersje wigilijnych przysmaków, w których nadal wyraźnie czuć tradycyjne wpływy.
Dla kogo?
Na świąteczny stół zazwyczaj trafia zupa grzybowa z łazankami, barszcz czerwony z uszkami lub zupa rybna. Z powodzeniem zastąpić je może kremowa, gęsta grochówka wigilijna z włoszczyzną. W sam raz dla kucharzy, którzy lubią innowacje, ale zarazem nie chcą wprowadzać zbyt dużego zamieszania w czasie świątecznego posiłku. Przepis jest odpowiedni także dla osób, które lubią maksymalnie wykorzystywać kuchenne produkty. Woda, w której namaczany i gotowany był groch, posłuży jako pyszna podstawa całej zupy.
Na jaką okazję?
Kolacja to nie wszystko! Przygotujcie większą ilość i śmiało podawajcie zupę grochową wigilijną podczas świątecznego obiadu. Na co dzień będzie stanowić pyszne danie w jadłospisie wegetariańskim. Pamiętajcie, by na jej przyrządzenie wygospodarować trochę wolnego czasu. Do przygotowania zupy musicie zabrać się dzień wcześniej, bo twardy groch powinien moczyć się przynajmniej kilka, a najlepiej kilkanaście godzin.
Czy wiesz, że?
Do ugotowanego grochu warto dodawać bezpośrednio pozostałe pokrojone warzywa: marchewkę, seler i ziemniaki. Grochówka wigilijna powinna pozostać na ogniu tak długo, aż składniki całkowicie się rozpadną i w efekcie powstanie zawiesisty krem.
Dla urozmaicenia:
Smaku tej wyjątkowej, świątecznej zupie dodaje esencjonalny bulion warzywny Knorr, a konsystencję zapewnia jasna, błyskawiczna zasmażka. Aby podkreślić świąteczny klimat dania, warto wrzucić do grochówki kilka ziaren kminku. Ciekawym akcentem będzie dodatek chrupiących grzanek lub groszku ptysiowego. Smacznego!
























