Zupa grochowa wigilijna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

258 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2000 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dzień wcześniej groch namocz w letniej, przegotowanej wodzie.

Zupa grochowa wigilijna - Krok 1

Krok 2

Gotuj następnego dnia w tej samej wodzie, w której się moczyły (2 litry).

Zupa grochowa wigilijna - Krok 2

Krok 3

Umyj marchew i seler. Obierz, pokrój i wrzuć do gotującego się grochu. Nieco później dodaj pokrojone w plastry ziemniaki.

Zupa grochowa wigilijna - Krok 3

Krok 4

Gotuj do całkowitego rozgotowania się grochu i warzyw, następnie dodaj kostkę bulionową Knorr i zasmażkę Knorr. Gdyby zupa była zbyt gęsta można rozcieńczyć ją dodając odpowiednią ilość wody.

Zupa grochowa wigilijna - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grochowa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grochowa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grochowa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grochowa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grochowa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grochowa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grochowa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa z soczewicy
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grochowa wigilijnaZupa grochowa wigilijna

Klasyczna grochówka kojarzy ci się zwykle z iście żołnierskim przysmakiem, pachnącym intensywnie wędzonką? Zupa grochowa przyrządzona według naszego przepisu posmakuje każdemu. W postnej wersji pasuje także na kolację wigilijną. Zaskoczmy domowników i gości, przygotowując nieco inne wersje wigilijnych przysmaków, w których nadal wyraźnie czuć tradycyjne wpływy.

Dla kogo?

Na świąteczny stół zazwyczaj trafia zupa grzybowa z łazankami, barszcz czerwony z uszkami lub zupa rybna. Z powodzeniem zastąpić je może kremowa, gęsta grochówka wigilijna z włoszczyzną. W sam raz dla kucharzy, którzy lubią innowacje, ale zarazem nie chcą wprowadzać zbyt dużego zamieszania w czasie świątecznego posiłku. Przepis jest odpowiedni także dla osób, które lubią maksymalnie wykorzystywać kuchenne produkty. Woda, w której namaczany i gotowany był groch, posłuży jako pyszna podstawa całej zupy.

Na jaką okazję?

Kolacja to nie wszystko! Przygotujcie większą ilość i śmiało podawajcie zupę grochową wigilijną podczas świątecznego obiadu. Na co dzień będzie stanowić pyszne danie w jadłospisie wegetariańskim. Pamiętajcie, by na jej przyrządzenie wygospodarować trochę wolnego czasu. Do przygotowania zupy musicie zabrać się dzień wcześniej, bo twardy groch powinien moczyć się przynajmniej kilka, a najlepiej kilkanaście godzin.

Czy wiesz, że?

Do ugotowanego grochu warto dodawać bezpośrednio pozostałe pokrojone warzywa: marchewkę, seler i ziemniaki. Grochówka wigilijna powinna pozostać na ogniu tak długo, aż składniki całkowicie się rozpadną i w efekcie powstanie zawiesisty krem.

Dla urozmaicenia:

Smaku tej wyjątkowej, świątecznej zupie dodaje esencjonalny bulion warzywny Knorr, a konsystencję zapewnia jasna, błyskawiczna zasmażka. Aby podkreślić świąteczny klimat dania, warto wrzucić do grochówki kilka ziaren kminku. Ciekawym akcentem będzie dodatek chrupiących grzanek lub groszku ptysiowego. Smacznego!