Grochówka na wędzonce przepis – Zobacz na przepisy.pl

Grochówka na wędzonce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

549 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

292 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

503 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój boczek i kiełbasę w kostkę, cebulę posiekaj, marchew oskrob i pokrój w kostkę.

Grochówka na wędzonce  - Krok 1

Krok 2

Boczek podsmaż w dużym garnku, dodaj kiełbasę, cebulę i marchew, smaż do zezłocenia cebuli, po czym całość zalej wodą.

Grochówka na wędzonce  - Krok 2

Krok 3

Dodaj groch wraz z wodą z moczenia i posiekany czosnek.

Grochówka na wędzonce  - Krok 3

Krok 4

Zupę dopraw dwoma kostkami Knorr i pozostałymi przyprawami. Całość gotuj ok. 1,5 godz.

Grochówka na wędzonce  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Barbara Piasecka

    Barbara Piasecka , 29.02.2016

    hmm.. w smaku inna niz moja bardziej delikatniejsza. Dobra i polecam innym.Nie jest skaplikowana nawet moj syn sobie poradzi z ugotowaniem :-)) Dziekuje!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grochówka na wędzonce Grochówka na wędzonce

Grochówka to z całą pewnością jedna z najbardziej znanych polskich zup, która swą sławę zawdzięcza harcerzom i wojskowym. Kiedyś była gotowana zawsze tam, gdzie liczył się czas, łatwy dostęp do składników i nieskomplikowany proces przygotowania. Do dziś dnia podczas rozmaitych pikników i imprez plenerowych można spotkać się z grochówką gotowaną w typowej żołnierskiej kuchni polowej. Sycąca, gęsta i cudownie pachnąca zupa znajdzie swoich amatorów pośród twoich bliskich. Przygotujesz ją na bazie bulionu z popularnych warzyw i mięsa. Koniecznie pamiętaj o wędzonej kiełbasie i boczku. Są one gwarancją wspaniałego aromatu, który szybko rozniesie się po całym domu. Obok miski grochówki koniecznie podaj porządną kromkę chleba na zakwasie lub bułkę. Grochówka lubi majeranek – więc tej przyprawy nie żałuj!