Zupa grochowa na wędzonce: z grochu łuskanego | Przepisy.pl pixel

Grochówka na wędzonce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

638 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

365 osób wydrukowało

Pobierz pdf

701 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pokrój boczek i kiełbasę w kostkę, cebulę posiekaj, marchew oskrob i pokrój w kostkę.

Grochówka na wędzonce  - Krok 1

Krok 2

Boczek podsmaż w dużym garnku, dodaj kiełbasę, cebulę i marchew, smaż do zezłocenia cebuli, po czym całość zalej wodą.

Grochówka na wędzonce  - Krok 2

Krok 3

Dodaj groch wraz z wodą z moczenia i posiekany czosnek.

Grochówka na wędzonce  - Krok 3

Krok 4

Zupę dopraw dwoma kostkami Knorr i pozostałymi przyprawami. Całość gotuj ok. 1,5 godz.

Grochówka na wędzonce  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Barbara Piasecka

    Barbara Piasecka , 29.02.2016

    hmm.. w smaku inna niz moja bardziej delikatniejsza. Dobra i polecam innym.Nie jest skaplikowana nawet moj syn sobie poradzi z ugotowaniem :-)) Dziekuje!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grochówka na wędzonce Grochówka na wędzonce

Grochówka na wędzonce to z całą pewnością jedna z najbardziej znanych polskich zup, która swą sławę zawdzięcza harcerzom i wojskowym. Kiedyś była gotowana zawsze tam, gdzie liczył się czas, łatwy dostęp do składników i nieskomplikowany proces przygotowania. Do dziś dnia podczas rozmaitych pikników i imprez plenerowych można spotkać się z grochówką na wędzonce gotowaną w typowej żołnierskiej kuchni polowej. Sycąca, gęsta i cudownie pachnąca zupa grochowa wojskowa znajdzie swoich amatorów pośród twoich bliskich.

Dla kogo? Dobrą grochówkę na wędzonce przygotujesz na bazie bulionu z popularnych warzyw i mięsa. To propozycja w sam raz dla wszystkich fanów rozgrzewających zup, które wypełnione są treściwymi dodatkami. Grochówka na wędzonce – przepis idealny dla każdego głodomora!

Na jaką okazję? Tradycyjny przepis na zupę grochową na wędzonce raczej nie jest zaliczany do najbardziej wykwintnych frykasów. Okazuje się jednak niezastąpiony, gdy przemarzniesz w jesienne i zimowe dni, a samo owinięcie się ciepłym szlafrokiem w domu nie wystarcza.

Czy wiesz, że? Przygotowując grochówkę wojskową koniecznie pamiętaj o wędzonej kiełbasie i boczku. Są one gwarancją wspaniałego aromatu zupy grochowej na wędzonce, który szybko rozniesie się po całym domu.

Dla urozmaicenia: Obok miski grochówki wojskowej koniecznie podaj porządną kromkę chleba na zakwasie lub bułkę. Grochowa na wędzonce lubi majeranek – więc tej przyprawy nie żałuj!