Grochówka na wędzonce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

548 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

291 osób wydrukowało

Pobierz pdf

496 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój boczek i kiełbasę w kostkę, cebulę posiekaj, marchew oskrob i pokrój w kostkę.

Grochówka na wędzonce  - Krok 1

Krok 2

Boczek podsmaż w dużym garnku, dodaj kiełbasę, cebulę i marchew, smaż do zezłocenia cebuli, po czym całość zalej wodą.

Grochówka na wędzonce  - Krok 2

Krok 3

Dodaj groch wraz z wodą z moczenia i posiekany czosnek.

Grochówka na wędzonce  - Krok 3

Krok 4

Zupę dopraw dwoma kostkami Knorr i pozostałymi przyprawami. Całość gotuj ok. 1,5 godz.

Grochówka na wędzonce  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Barbara Piasecka

    Barbara Piasecka, 29.02.2016

    hmm.. w smaku inna niz moja bardziej delikatniejsza. Dobra i polecam innym.Nie jest skaplikowana nawet moj syn sobie poradzi z ugotowaniem :-)) Dziekuje!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grochówka na wędzonce Grochówka na wędzonce

Grochówka to z całą pewnością jedna z najbardziej znanych polskich zup, która swą sławę zawdzięcza harcerzom i wojskowym. Kiedyś była gotowana zawsze tam, gdzie liczył się czas, łatwy dostęp do składników i nieskomplikowany proces przygotowania. Do dziś dnia podczas rozmaitych pikników i imprez plenerowych można spotkać się z grochówką gotowaną w typowej żołnierskiej kuchni polowej. Sycąca, gęsta i cudownie pachnąca zupa znajdzie swoich amatorów pośród twoich bliskich. Przygotujesz ją na bazie bulionu z popularnych warzyw i mięsa. Koniecznie pamiętaj o wędzonej kiełbasie i boczku. Są one gwarancją wspaniałego aromatu, który szybko rozniesie się po całym domu. Obok miski grochówki koniecznie podaj porządną kromkę chleba na zakwasie lub bułkę. Grochówka lubi majeranek – więc tej przyprawy nie żałuj!