Grochówka z ziemniakami i kiełbasą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grochówka z ziemniakami i kiełbasą

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

3

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

1 litr

1 sztuka

1 sztuka

5 dekagramów

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

10 dekagramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch zalać wodą w kilka razy wypłukać- usunąć uszkodzone ziarenka. Zalać wodą i moczyć godzinę .

Krok 2

Obrać ziemniaki i marchew . Pokroić ziemniaki w pół plasterki , a marchew w krążki. Wsypać do garnka i zalać wodą ( zostawić 3/4 szklanki do rozrobienia zupy).Cebulę usiekać w pół piórka . Boczek pokroić w drobną kostkę , a kiełbasę w plasterki. Na patelni podsmażyć boczek by wytopiło sie trochę tłuszczu. Wrzucić cebulę i smażyć mieszając aż zrobi się złota a boczek wytopi na skwarki ( nie za suche ). Przelać do garnka z ziemniakami i marchewką. Dorzucić kiełbasę i namoczony groch .Wkruszyć mini kostki Czosnek i Cebulka .

Krok 3

Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować ok. 1 godziny ( groch musi być miękki ) .Rozetrzeć zupę z pozostawioną zimną wodą i wlać do garnka . Gotować 10 minut. Doprawić do smaku majerankiem. Podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki.

Krok 4

*A teraz wyjaśnienie czemu wrzucam ziemniaki i marchewkę od razu jeśli gotują się krócej - robie tak bo nie zależy mi na jędrności warzyw a na smaku zupy . Ma być gęsta , ziemniaki , groch i marchew lekko rozgotowane . a warzywa mają oddać wszystkie smaki do wywaru.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grochówka z ziemniakami i kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grochówka z ziemniakami i kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grochówka z ziemniakami i kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grochówka z ziemniakami i kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grochówka z ziemniakami i kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grochówka z ziemniakami i kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grochówka z ziemniakami i kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grochówka z ziemniakami i kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej