Grochówka z ziemniakami i kiełbasą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grochówka z ziemniakami i kiełbasą

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

3

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

1 litr

1 sztuka

1 sztuka

5 dekagramów

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

10 dekagramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch zalać wodą w kilka razy wypłukać- usunąć uszkodzone ziarenka. Zalać wodą i moczyć godzinę .

Krok 2

Obrać ziemniaki i marchew . Pokroić ziemniaki w pół plasterki , a marchew w krążki. Wsypać do garnka i zalać wodą ( zostawić 3/4 szklanki do rozrobienia zupy).Cebulę usiekać w pół piórka . Boczek pokroić w drobną kostkę , a kiełbasę w plasterki. Na patelni podsmażyć boczek by wytopiło sie trochę tłuszczu. Wrzucić cebulę i smażyć mieszając aż zrobi się złota a boczek wytopi na skwarki ( nie za suche ). Przelać do garnka z ziemniakami i marchewką. Dorzucić kiełbasę i namoczony groch .Wkruszyć mini kostki Czosnek i Cebulka .

Krok 3

Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować ok. 1 godziny ( groch musi być miękki ) .Rozetrzeć zupę z pozostawioną zimną wodą i wlać do garnka . Gotować 10 minut. Doprawić do smaku majerankiem. Podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki.

Krok 4

*A teraz wyjaśnienie czemu wrzucam ziemniaki i marchewkę od razu jeśli gotują się krócej - robie tak bo nie zależy mi na jędrności warzyw a na smaku zupy . Ma być gęsta , ziemniaki , groch i marchew lekko rozgotowane . a warzywa mają oddać wszystkie smaki do wywaru.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grochówka z ziemniakami i kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grochówka z ziemniakami i kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grochówka z ziemniakami i kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grochówka z ziemniakami i kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grochówka z ziemniakami i kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grochówka z ziemniakami i kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grochówka z ziemniakami i kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grochówka z ziemniakami i kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej