Grochówka z ziemniakami i kiełbasą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grochówka z ziemniakami i kiełbasą

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

3

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

1 litr

1 sztuka

1 sztuka

5 dekagramów

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

10 dekagramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch zalać wodą w kilka razy wypłukać- usunąć uszkodzone ziarenka. Zalać wodą i moczyć godzinę .

Krok 2

Obrać ziemniaki i marchew . Pokroić ziemniaki w pół plasterki , a marchew w krążki. Wsypać do garnka i zalać wodą ( zostawić 3/4 szklanki do rozrobienia zupy).Cebulę usiekać w pół piórka . Boczek pokroić w drobną kostkę , a kiełbasę w plasterki. Na patelni podsmażyć boczek by wytopiło sie trochę tłuszczu. Wrzucić cebulę i smażyć mieszając aż zrobi się złota a boczek wytopi na skwarki ( nie za suche ). Przelać do garnka z ziemniakami i marchewką. Dorzucić kiełbasę i namoczony groch .Wkruszyć mini kostki Czosnek i Cebulka .

Krok 3

Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować ok. 1 godziny ( groch musi być miękki ) .Rozetrzeć zupę z pozostawioną zimną wodą i wlać do garnka . Gotować 10 minut. Doprawić do smaku majerankiem. Podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki.

Krok 4

*A teraz wyjaśnienie czemu wrzucam ziemniaki i marchewkę od razu jeśli gotują się krócej - robie tak bo nie zależy mi na jędrności warzyw a na smaku zupy . Ma być gęsta , ziemniaki , groch i marchew lekko rozgotowane . a warzywa mają oddać wszystkie smaki do wywaru.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grochówka z ziemniakami i kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grochówka z ziemniakami i kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grochówka z ziemniakami i kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grochówka z ziemniakami i kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grochówka z ziemniakami i kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grochówka z ziemniakami i kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grochówka z ziemniakami i kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grochówka z ziemniakami i kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej