Grochówka z ziemniakami i kiełbasą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grochówka z ziemniakami i kiełbasą

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

3

11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

1 litr

1 sztuka

1 sztuka

5 dekagramów

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

10 dekagramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch zalać wodą w kilka razy wypłukać- usunąć uszkodzone ziarenka. Zalać wodą i moczyć godzinę .

Krok 2

Obrać ziemniaki i marchew . Pokroić ziemniaki w pół plasterki , a marchew w krążki. Wsypać do garnka i zalać wodą ( zostawić 3/4 szklanki do rozrobienia zupy).Cebulę usiekać w pół piórka . Boczek pokroić w drobną kostkę , a kiełbasę w plasterki. Na patelni podsmażyć boczek by wytopiło sie trochę tłuszczu. Wrzucić cebulę i smażyć mieszając aż zrobi się złota a boczek wytopi na skwarki ( nie za suche ). Przelać do garnka z ziemniakami i marchewką. Dorzucić kiełbasę i namoczony groch .Wkruszyć mini kostki Czosnek i Cebulka .

Krok 3

Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować ok. 1 godziny ( groch musi być miękki ) .Rozetrzeć zupę z pozostawioną zimną wodą i wlać do garnka . Gotować 10 minut. Doprawić do smaku majerankiem. Podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki.

Krok 4

*A teraz wyjaśnienie czemu wrzucam ziemniaki i marchewkę od razu jeśli gotują się krócej - robie tak bo nie zależy mi na jędrności warzyw a na smaku zupy . Ma być gęsta , ziemniaki , groch i marchew lekko rozgotowane . a warzywa mają oddać wszystkie smaki do wywaru.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grochówka z ziemniakami i kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grochówka z ziemniakami i kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grochówka z ziemniakami i kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grochówka z ziemniakami i kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grochówka z ziemniakami i kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grochówka z ziemniakami i kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grochówka z ziemniakami i kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grochówka z ziemniakami i kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej