Kartacze pieczarkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kartacze pieczarkowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

74

heart
1405 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

664 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1505 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

4 łyżki

2 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr połącz z wodą oraz jajkiem i odstaw na 10 min.

Kartacze pieczarkowe - Krok 1

Krok 2

Surowego ziemniaka zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do ciasta ziemniaczanego. Dodaj 3 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszaj.

Kartacze pieczarkowe - Krok 2

Krok 3

Cebulkę i czosnek posiekaj i podsmaż na maśle.

Kartacze pieczarkowe - Krok 3

Krok 4

Pieczarki zetrzyj na tarce i dodaj do cebuli. Całość duś ok. 15 minut, aż większość płynu wyparuje i farsz zgęstnieje. Na koniec dodaj bułkę tartą i wymieszaj.

Kartacze pieczarkowe - Krok 4

Krok 5

Farsz pieczarkowy dopraw przyprawą w mini kostkach Knorr oraz majerankiem i dokładnie wymieszaj.

Kartacze pieczarkowe - Krok 5

Krok 6

Nakładaj farsz do ciasta i formuj w dłoniach cygara, czyli klasyczne kartacze.

Kartacze pieczarkowe - Krok 6

Krok 7

Kartacze gotuj delikatnie w wodzie ok. 5 minut po wypłynięciu. Następnie przełóż je na rozgrzaną patelnię z olejem i podsmaż, aż skórka zrobi się rumiana. Podawaj z ulubionym sosem, np. pieczarkowym.

Kartacze pieczarkowe - Krok 7
10

Opinie o przepisie

  • Monika Lemko

    Monika Lemko , 30.06.2021

    TAK. Moja rada: sarte ziemniaki przekładamy na gęste sito, które umieszczamy w większym naczyniu (np. do misy), żeby sok do niego ściekał. Sok odlewamy, a do skrobi, która pozostała na dnie dodajemy odciśnięte ziemniaki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 29.06.2021

    TAK. A co powiecie na kartacze w szpinakowej odsłonie? Wszak nie tylko pieczarka może spoczywać na kartaczowym tronie. Szpinak z serkiem ricotta (lub mozzarella) świetne nadzienie stworzą, braki pysznego jedzenia nam zatem nie grożą… Oczywiście podsmażę cebulkę i boczek w kostkę pokrojony. Cieplutkie, parujące kartacze poleję i uderzę w rozkoszy podniebienia tony!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 29.06.2021

    TAK. Połowę ziemniaków ugotuję, przez praskę przecisnę, ja tym daniem w domu zabłysnę! Pozostałe ziemniaki zetrę na tarce z małymi oczkami, my w domu przepadamy za kartaczami! Odcisnę z płynu starte ziemniaki, ale w mojej potrawie będą pyszne smaki! Surowe i ugotowane ziemniaki połączę razem, mąkę ziemniaczaną i skrobię dam, ale apetyt na kartacze mam! Całość posolę, takim daniem rodzinę zadowolę! Wyrobię, aby jednolita masa powstała, kartaczami będę kulinarne marzenia męża i synka spełniała! Następnie pieczarki i cebulę pokroję w kostkę, na masełku usmażę, ja o kartaczach marzę! Farsz do smaku doprawię, bliskim radość sprawię! Uformuję kartacze, farszu pieczarkowego dodając i dokładnie sklejając! Do wrzątku wrzucę i będę gotowała, ale obiad będę miała! Kartacze z sosem pieczarkowym będę podawała i tym daniem zachwycała. Przepis na sos: pieczarki, cebulę i czosnek podsmażę, ja o smakach lata marzę! Doprawię solą i pieprzem, a następnie dam śmietanę, to danie z pewnością będzie udane! Poczekam, aż sos zgęstnieje, a następnie natkę pietruszki dam, już gotowy sosik do kartaczy mam! SMACZNEGO!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 24.06.2021

    TAK. Takie ugotowane kartacze żółtym serem posypuję i całość do piekarnika na chwilę wędruje!!! Podpiecze się i ser będzie chrupiący, tylko uwaga - bo kartacz gorący!!! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta

    Marta , 14.01.2021

    Bardzo ciekawy pomysł na obiad rodzinny. Niedługo wypróbuje ten przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Ośmiałowska

    Kasia Ośmiałowska , 13.01.2021

    jutro

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Wenerowicz

    Iwona Wenerowicz , 17.09.2020

    było ok.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wieslaw malinowski

    wieslaw malinowski , 05.04.2019

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wieslaw malinowski

    wieslaw malinowski , 05.04.2019

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • szczepan wiergan

    szczepan wiergan , 05.04.2019

    bardzo apetycznie to wygląda....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kartacze pieczarkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kartacze pieczarkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kartacze pieczarkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kartacze pieczarkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kartacze pieczarkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kartacze pieczarkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kartacze pieczarkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kartacze pieczarkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kartacze pieczarkoweKartacze pieczarkowe

Fix Knorr połącz z wodą oraz jajkiem i odstaw na 10 min.