Kartacze pieczarkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kartacze pieczarkowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

70

1314 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

611 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1358 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

4 łyżki

2 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr połącz z wodą oraz jajkiem i odstaw na 10 min.

Kartacze pieczarkowe - Krok 1

Krok 2

Surowego ziemniaka zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do ciasta ziemniaczanego. Dodaj 3 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszaj.

Kartacze pieczarkowe - Krok 2

Krok 3

Cebulkę i czosnek posiekaj i podsmaż na maśle.

Kartacze pieczarkowe - Krok 3

Krok 4

Pieczarki zetrzyj na tarce i dodaj do cebuli. Całość duś ok. 15 minut, aż większość płynu wyparuje i farsz zgęstnieje. Na koniec dodaj bułkę tartą i wymieszaj.

Kartacze pieczarkowe - Krok 4

Krok 5

Farsz pieczarkowy dopraw przyprawą w mini kostkach Knorr oraz majerankiem i dokładnie wymieszaj.

Kartacze pieczarkowe - Krok 5

Krok 6

Nakładaj farsz do ciasta i formuj w dłoniach cygara, czyli klasyczne kartacze.

Kartacze pieczarkowe - Krok 6

Krok 7

Kartacze gotuj delikatnie w wodzie ok. 5 minut po wypłynięciu. Następnie przełóż je na rozgrzaną patelnię z olejem i podsmaż, aż skórka zrobi się rumiana. Podawaj z ulubionym sosem, np. pieczarkowym.

Kartacze pieczarkowe - Krok 7
10

Opinie o przepisie

  • Monika Lemko

    Monika Lemko , 30.06.2021

    TAK. Moja rada: sarte ziemniaki przekładamy na gęste sito, które umieszczamy w większym naczyniu (np. do misy), żeby sok do niego ściekał. Sok odlewamy, a do skrobi, która pozostała na dnie dodajemy odciśnięte ziemniaki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 29.06.2021

    TAK. A co powiecie na kartacze w szpinakowej odsłonie? Wszak nie tylko pieczarka może spoczywać na kartaczowym tronie. Szpinak z serkiem ricotta (lub mozzarella) świetne nadzienie stworzą, braki pysznego jedzenia nam zatem nie grożą… Oczywiście podsmażę cebulkę i boczek w kostkę pokrojony. Cieplutkie, parujące kartacze poleję i uderzę w rozkoszy podniebienia tony!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 29.06.2021

    TAK. Połowę ziemniaków ugotuję, przez praskę przecisnę, ja tym daniem w domu zabłysnę! Pozostałe ziemniaki zetrę na tarce z małymi oczkami, my w domu przepadamy za kartaczami! Odcisnę z płynu starte ziemniaki, ale w mojej potrawie będą pyszne smaki! Surowe i ugotowane ziemniaki połączę razem, mąkę ziemniaczaną i skrobię dam, ale apetyt na kartacze mam! Całość posolę, takim daniem rodzinę zadowolę! Wyrobię, aby jednolita masa powstała, kartaczami będę kulinarne marzenia męża i synka spełniała! Następnie pieczarki i cebulę pokroję w kostkę, na masełku usmażę, ja o kartaczach marzę! Farsz do smaku doprawię, bliskim radość sprawię! Uformuję kartacze, farszu pieczarkowego dodając i dokładnie sklejając! Do wrzątku wrzucę i będę gotowała, ale obiad będę miała! Kartacze z sosem pieczarkowym będę podawała i tym daniem zachwycała. Przepis na sos: pieczarki, cebulę i czosnek podsmażę, ja o smakach lata marzę! Doprawię solą i pieprzem, a następnie dam śmietanę, to danie z pewnością będzie udane! Poczekam, aż sos zgęstnieje, a następnie natkę pietruszki dam, już gotowy sosik do kartaczy mam! SMACZNEGO!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 24.06.2021

    TAK. Takie ugotowane kartacze żółtym serem posypuję i całość do piekarnika na chwilę wędruje!!! Podpiecze się i ser będzie chrupiący, tylko uwaga - bo kartacz gorący!!! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta

    Marta , 14.01.2021

    Bardzo ciekawy pomysł na obiad rodzinny. Niedługo wypróbuje ten przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Ośmiałowska

    Kasia Ośmiałowska , 13.01.2021

    jutro

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Wenerowicz

    Iwona Wenerowicz , 17.09.2020

    było ok.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wieslaw malinowski

    wieslaw malinowski , 05.04.2019

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wieslaw malinowski

    wieslaw malinowski , 05.04.2019

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • szczepan wiergan

    szczepan wiergan , 05.04.2019

    bardzo apetycznie to wygląda....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kartacze pieczarkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kartacze pieczarkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kartacze pieczarkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kartacze pieczarkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kartacze pieczarkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kartacze pieczarkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kartacze pieczarkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kartacze pieczarkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców. Każdy, kto tylko raz spróbuje tej słodyczy, wie, że wobec tego smaku nie można być obojętnym.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej