
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
4 łyżki
1 szklanka
9 sztuk
1 opakowanie
0.75 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z moreli wyjmij pestki, obierz, a miąższ pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
Jajko dokładnie roztrzep widelcem, połącz z mlekiem, mąką, 1 łyżką cukru i szczyptą soli.
Krok 3
Do ciasta dodaj morele i delikatnie wymieszaj.
Krok 4
Łyżkę zanurzaj w mące, nabieraj ciasto i kładź kluski na wrzącą, lekko osoloną wodę. Gotuj do momentu, gdy wypłyną.
Krok 5
Jogurt wymieszaj z cukrem waniliowym i łyżką białego cukru. Polej kluski.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej