Bomby ziemniaczane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bomby ziemniaczane

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

6 łyżek

1 sztuka

1 szczypta

3 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

1 kilogram

2 łyżki

150 gramów

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ostudzone ziemniaki utłucz, dodaj jajko, mąkę, sól, pieprz i wyrób na jednolitą masę.

Krok 2

Ugotowane jajka rozgnieć widelcem, dodaj starty żółty ser, posiekany szczypiorek, chrzan, śmietanę, sól i pieprz.

Krok 3

Ułóż na dłoni sporą część ziemniaków, na to połóż farsz z jajek i dokładnie zlep na podłużny kształt.

Krok 4

Obtocz w tartej bułce i smaż na oliwie do zrumienienia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bomby ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bomby ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bomby ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bomby ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bomby ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bomby ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bomby ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bomby ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej