
Składniki
1 szczypta
6 łyżek
1 sztuka
1 szczypta
3 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
2 łyżki
1 kilogram
2 łyżki
150 gramów
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ostudzone ziemniaki utłucz, dodaj jajko, mąkę, sól, pieprz i wyrób na jednolitą masę.
Krok 2
Ugotowane jajka rozgnieć widelcem, dodaj starty żółty ser, posiekany szczypiorek, chrzan, śmietanę, sól i pieprz.
Krok 3
Ułóż na dłoni sporą część ziemniaków, na to połóż farsz z jajek i dokładnie zlep na podłużny kształt.
Krok 4
Obtocz w tartej bułce i smaż na oliwie do zrumienienia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej