Zupa rybna wigilijna – świąteczna, staropolska | Przepisy.pl pixel

Zupa rybna wigilijna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
275 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

294 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

315 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

250 gramów

1 szklanka

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

3 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę opłucz, oskrob z łusek, usuń oczy i skrzela, spraw, umyj i pokrój na kawałki, np. w kostkę.

Zupa rybna wigilijna - Krok 1

Krok 2

Kawałki mięsa oraz umyte, obrane i rozdrobnione warzywa zalej wodą, dodaj Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj przez około 40 minut.

Zupa rybna wigilijna - Krok 2

Krok 3

Uzyskany wywar przecedź, dopraw mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości ostudzonego wywaru, po czym zagotuj.

Zupa rybna wigilijna - Krok 3

Krok 4

Zupę połącz z żółtkiem i śmietaną oraz przypraw do smaku (m.in. gałką muszkatołową).

Zupa rybna wigilijna - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z łazankami lub makaronem.

2

Opinie o przepisie

  • Piotr  Jarosławski

    Piotr Jarosławski , 06.12.2020

    Tak. Zupna rybna to nieodłączny element każdej Wigilii w mojej rodzinie. Jak tylko pamiętam z opowiadań mojego dziadka, u niego w domu przygotowania do stworzenia zupy rybnej zaczynały się już wiele ponad tydzień przed Świętami Bożego Narodzenia. Na tą szczególną okazję zupa rybna musiała być wyjątkowa, dlatego droga do jej przygotowania pochłaniała tyle czasu i była tak skomplikowana. Największą trudność stanowiło zdobycie odpowiednich składników, a w szczególności dobrych i świeżych ryb. Później kwestia stworzenia wywaru i osobna obróbka ryb. Z tego względu tak bardzo doceniam tą potrawę wigilijną i cieszę się, że mogę skorzystać z powyższego przepisu i kontynuować tą rodzinną tradycję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Żułkiewicz

    Elzbieta Żułkiewicz , 29.11.2015

    Ciekawy przepis, chyba skuszę się w tym roku na Wigilię

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa rybna wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa rybna wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa rybna wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa rybna wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa rybna wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa rybna wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa rybna wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa rybna wigilijna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa rybna wigilijnaZupa rybna wigilijna

Zupa rybna ma swoich wiernych fanów, którzy sięgają po to danie nie tylko od święta. Przygotujesz ją samodzielnie z dowolnych gatunków ryb. Możesz wybrać swoje ulubione. My proponujemy rybną kompozycję z karpia, suma, szczupaka i karasia. To niezwykle proste danie, które łączy w sobie smak delikatnej ryby i świeżych warzyw. Ugotowanie zupy rybnej wcale nie jest tak trudne, jak by się mogło wydawać. Najlepsze efekty osiągniesz, jeśli kawałeczki ryby przed wrzuceniem do bulionu lekko opieczesz na patelni. Taki zabieg nie tylko poprawi kolor zupy, ale wydobędzie z kawałeczków mięsa wspaniały aromat. Zupa rybna jest doskonałym pomysłem nie tylko na wigilijną wieczerzę, ale również na każdy dzień zwyczajnego tygodnia. Jeśli twój partner jest zapalonym wędkarzem i nie masz pomysłu, co zrobić z ryb, które przynosi do domu, koniecznie ugotuj z nich właśnie zupę rybną.