Zupa rybna wigilijna – świąteczna, staropolska | Przepisy.pl pixel

Zupa rybna wigilijna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
275 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

296 osób wydrukowało

Pobierz pdf

317 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

250 gramów

1 szklanka

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

3 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę opłucz, oskrob z łusek, usuń oczy i skrzela, spraw, umyj i pokrój na kawałki, np. w kostkę.

Zupa rybna wigilijna - Krok 1

Krok 2

Kawałki mięsa oraz umyte, obrane i rozdrobnione warzywa zalej wodą, dodaj Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj przez około 40 minut.

Zupa rybna wigilijna - Krok 2

Krok 3

Uzyskany wywar przecedź, dopraw mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości ostudzonego wywaru, po czym zagotuj.

Zupa rybna wigilijna - Krok 3

Krok 4

Zupę połącz z żółtkiem i śmietaną oraz przypraw do smaku (m.in. gałką muszkatołową).

Zupa rybna wigilijna - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z łazankami lub makaronem.

2

Opinie o przepisie

  • Piotr  Jarosławski

    Piotr Jarosławski , 06.12.2020

    Tak. Zupna rybna to nieodłączny element każdej Wigilii w mojej rodzinie. Jak tylko pamiętam z opowiadań mojego dziadka, u niego w domu przygotowania do stworzenia zupy rybnej zaczynały się już wiele ponad tydzień przed Świętami Bożego Narodzenia. Na tą szczególną okazję zupa rybna musiała być wyjątkowa, dlatego droga do jej przygotowania pochłaniała tyle czasu i była tak skomplikowana. Największą trudność stanowiło zdobycie odpowiednich składników, a w szczególności dobrych i świeżych ryb. Później kwestia stworzenia wywaru i osobna obróbka ryb. Z tego względu tak bardzo doceniam tą potrawę wigilijną i cieszę się, że mogę skorzystać z powyższego przepisu i kontynuować tą rodzinną tradycję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Żułkiewicz

    Elzbieta Żułkiewicz , 29.11.2015

    Ciekawy przepis, chyba skuszę się w tym roku na Wigilię

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa rybna wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa rybna wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa rybna wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa rybna wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa rybna wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa rybna wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa rybna wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa rybna wigilijna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa rybna wigilijnaZupa rybna wigilijna

Zupa rybna ma swoich wiernych fanów, którzy sięgają po to danie nie tylko od święta. Przygotujesz ją samodzielnie z dowolnych gatunków ryb. Możesz wybrać swoje ulubione. My proponujemy rybną kompozycję z karpia, suma, szczupaka i karasia. To niezwykle proste danie, które łączy w sobie smak delikatnej ryby i świeżych warzyw. Ugotowanie zupy rybnej wcale nie jest tak trudne, jak by się mogło wydawać. Najlepsze efekty osiągniesz, jeśli kawałeczki ryby przed wrzuceniem do bulionu lekko opieczesz na patelni. Taki zabieg nie tylko poprawi kolor zupy, ale wydobędzie z kawałeczków mięsa wspaniały aromat. Zupa rybna jest doskonałym pomysłem nie tylko na wigilijną wieczerzę, ale również na każdy dzień zwyczajnego tygodnia. Jeśli twój partner jest zapalonym wędkarzem i nie masz pomysłu, co zrobić z ryb, które przynosi do domu, koniecznie ugotuj z nich właśnie zupę rybną.