
Składniki
300 gramów
250 gramów
1 szklanka
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
3 sztuki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę opłucz, oskrob z łusek, usuń oczy i skrzela, spraw, umyj i pokrój na kawałki, np. w kostkę.

Krok 2
Kawałki mięsa oraz umyte, obrane i rozdrobnione warzywa zalej wodą, dodaj Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj przez około 40 minut.

Krok 3
Uzyskany wywar przecedź, dopraw mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości ostudzonego wywaru, po czym zagotuj.

Krok 4
Zupę połącz z żółtkiem i śmietaną oraz przypraw do smaku (m.in. gałką muszkatołową).


Dobra rada:
Podawaj z łazankami lub makaronem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa rybna wigilijna
Zupa rybna ma swoich wiernych fanów, którzy sięgają po to danie nie tylko od święta. Przygotujesz ją samodzielnie z dowolnych gatunków ryb. Możesz wybrać swoje ulubione. My proponujemy rybną kompozycję z karpia, suma, szczupaka i karasia. To niezwykle proste danie, które łączy w sobie smak delikatnej ryby i świeżych warzyw. Ugotowanie zupy rybnej wcale nie jest tak trudne, jak by się mogło wydawać. Najlepsze efekty osiągniesz, jeśli kawałeczki ryby przed wrzuceniem do bulionu lekko opieczesz na patelni. Taki zabieg nie tylko poprawi kolor zupy, ale wydobędzie z kawałeczków mięsa wspaniały aromat. Zupa rybna jest doskonałym pomysłem nie tylko na wigilijną wieczerzę, ale również na każdy dzień zwyczajnego tygodnia. Jeśli twój partner jest zapalonym wędkarzem i nie masz pomysłu, co zrobić z ryb, które przynosi do domu, koniecznie ugotuj z nich właśnie zupę rybną.