Zupa rybna - przepis prosty: z koperkiem i śmietaną | Przepisy.pl pixel

Zupa rybna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

203 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

342 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

793 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

0.5 pęczka

3 łyżki

1 szczypta

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i przesmaż w garnku na margarynie.

Krok 2

Wlej 1 l wody i zagotuj. Dopraw do smaku Bulionem na włoszczyźnie Knorr oraz pieprzem, gotuj 10 minut na wolnym ogniu – do momentu, gdy warzywa będą miękkie.

Krok 3

Rybę pokrój w kostkę 1x1 cm i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 2-3 minuty, następnie dodaj śmietanę. Gotową zupę udekoruj gałązkami koperku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast łososia możesz użyć również innej ryby.

5

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 29.06.2021

    TAK. Do zupy rybnej często dodaję szpinak, jest pysznie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 28.06.2021

    TAK. Marchewkę, pietruszkę, selera na tarce ścieram, ja zupę rybną w wakacje wybieram! Pora i cebulę kroję, ja wyzwań kuchennych się nie boję! Na maśle zeszklę cebulę, dodam warzywa i doprawię, już wkrótce pyszną zupę rybną na stole postawię... Wleję bulion, dodam przecier pomidorowy i pokrojone pomidory, ta zupka będzie miała w sobie same dobre walory. Rybę pokroję w kostkę, przyprawię i obtoczoną mąkę krótko podsmażę, ja o pysznej zupie marzę. Podsmażoną rybkę do zupy włożę, pyszna będzie taka potrawa, gdy ciepło na dworze! Chwilę pogotuję, ja wakacje w kuchni czuję! Posiekaną natkę pietruszki dodać trzeba - tym daniem przychylę rodzinie nieba! SMACZNEGO! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław U.

    Mirosław U. , 23.06.2021

    TAK. Jako dodatek do zupy rybnej - chipsy z pieczonej, doprawionej żółtym serem cukinii proponuję. Degustator takiego dania w krainę nirwany na MAXa odlatuje!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 19.06.2021

    TAK! Żadnej zupy rybnej jeszcze nie jadłam, ale na taki pomysł mały wpadłam, że wszystko co z masłem lepiej smakuje, więc robiąc ją - z margaryny zrezygnuję :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irmina

    Irmina , 18.06.2021

    TAK. Jest to przepis odbiegający od klasycznej znanej mi rybnej do której zawsze dodaję cebule i paprykę podsmażoną oraz pomidory z puszki. Zupa robi się gęsta, aromatyczna i pyszna. Powinna być ostra - pieprz cayenne doda odpowiedniej mocy. Dla lubiących egzotykę lub delikatniejszy smak w zamian za śmietanę można dodać mleczko kokosowe. Polecam serdecznie :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa rybna  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa rybna Zupa rybna

Zupa rybna kojarzy się z wakacjami i nadmorskimi specjałami kupowanymi na lokalnym targu. Jednak każdego dnia można łatwo przywołać smaki lata, nie ruszając się z domu. Wystarczy zaopatrzyć się w filet z łososia, marchewkę, ziemniaki, śmietanę oraz trochę ziół i przypraw. Przyda się też koperek. Jeśli akurat nie masz go pod ręką, zupa rybna smakuje równie wyśmienicie posypana np. tymiankiem. Można też uatrakcyjnić ją grzankami z razowego chleba lub podać po prostu z bagietką. Zupa rybna to sposób na szybki lunch lub kolację. Doskonale sprawdzi się jako potrawa, którą poczęstujesz gości podczas pokazu zdjęć z wakacji lub snucia wspólnych wspomnień z letniego wypadu. Smak łososia, którego mięso jest delikatne samo w sobie, w otoczeniu warzyw nabiera szczególnej łagodności. Sprawdź, czy i Tobie przypadnie do gustu. Wypróbuj proponowany przepis!