
Składniki
3 sztuki
1 łyżka
4 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
2 sztuki
1
1 pęczek
1 kilogram
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryby opłucz i oczyść. Karpia pokrój w dzwonka, płocie w mniejsze kawałki. Umyte warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę pokrój w talarki, posiekaj drobno natkę pietruszki.
Krok 2
W dużym garnku nastaw 2 litry wody, włóż płocie, starte warzywa, posiekaną cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, dodaj kostkę Knorr i gotuj ok. 40 minut.
Krok 3
Z gotowego wywaru wyjmij płocie i jarzyny. Jarzyny przetrzyj przez gęste sito. Do garnka z odcedzonym wywarem włóż przetarte jarzyny, dodaj łyżkę oliwy, koncentrat pomidorowy, pastę paprykową i pieprz cayenne.
Krok 4
Całość powtórnie zagotuj, dopraw do smaku. Następnie do gotującej się na małym ogniu zupy włóż karpia, gotuj ok 8 min. Ugotowaną delikatnie wyjmij i usuń ości. Do miseczek włóż po 1-2 dzwonka karpia i zalej zupą. Podawaj z ostra papryką i posypaną natką pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej