
Składniki
3 sztuki
1 łyżka
4 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
2 sztuki
1
1 pęczek
1 kilogram
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryby opłucz i oczyść. Karpia pokrój w dzwonka, płocie w mniejsze kawałki. Umyte warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę pokrój w talarki, posiekaj drobno natkę pietruszki.
Krok 2
W dużym garnku nastaw 2 litry wody, włóż płocie, starte warzywa, posiekaną cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, dodaj kostkę Knorr i gotuj ok. 40 minut.
Krok 3
Z gotowego wywaru wyjmij płocie i jarzyny. Jarzyny przetrzyj przez gęste sito. Do garnka z odcedzonym wywarem włóż przetarte jarzyny, dodaj łyżkę oliwy, koncentrat pomidorowy, pastę paprykową i pieprz cayenne.
Krok 4
Całość powtórnie zagotuj, dopraw do smaku. Następnie do gotującej się na małym ogniu zupy włóż karpia, gotuj ok 8 min. Ugotowaną delikatnie wyjmij i usuń ości. Do miseczek włóż po 1-2 dzwonka karpia i zalej zupą. Podawaj z ostra papryką i posypaną natką pietruszki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej