Pikantna czerwona zupa rybna

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

1

1 łyżka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryby opłucz i oczyść. Karpia pokrój w dzwonka, płocie w mniejsze kawałki. Umyte warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę pokrój w talarki, posiekaj drobno natkę pietruszki.

Krok 2

W dużym garnku nastaw 2 litry wody, włóż płocie, starte warzywa, posiekaną cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, dodaj kostkę Knorr i gotuj ok. 40 minut.

Krok 3

Z gotowego wywaru wyjmij płocie i jarzyny. Jarzyny przetrzyj przez gęste sito. Do garnka z odcedzonym wywarem włóż przetarte jarzyny, dodaj łyżkę oliwy, koncentrat pomidorowy, pastę paprykową i pieprz cayenne.

Krok 4

Całość powtórnie zagotuj, dopraw do smaku. Następnie do gotującej się na małym ogniu zupy włóż karpia, gotuj ok 8 min. Ugotowaną delikatnie wyjmij i usuń ości. Do miseczek włóż po 1-2 dzwonka karpia i zalej zupą. Podawaj z ostra papryką i posypaną natką pietruszki.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantna czerwona zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantna czerwona zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantna czerwona zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantna czerwona zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantna czerwona zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantna czerwona zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantna czerwona zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
6 osób ogląda przepis:
Mięso na burgery
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej