
Składniki
1.5 litra
1 sztuka
25 dekagramów
20 dekagramów
10 dekagramów
15 dekagramów
0.75 szklanki
2 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Częścią rosołu zalej ziemniaki i ugotuj.

Krok 2
Obierz i pokrój w plastry ogórki, dodaj do pozostałego rosołu i ugotuj.

Krok 3
Cytrynę sparz i pozbaw skórki oraz pestek, następnie pokrój w półplasterki.

Krok 4
Cebulę obierz i drobno posiekaj, usmaż na oliwie, oprósz mąką i zasmaż do lekkiego zrumienienia.

Krok 5
Wszystko razem połącz, dodaj ketchup i śmietanę. Solankę z karpia gotuj 10 minut.

Krok 6
Dopraw do smaku Przyprawą w mini kostkach Smażona cebula Knorr.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Solanka z karpia
Solanka, zwana inaczej solianką, jest daniem kuchni rosyjskiej, popularnym także na Ukrainie i Białorusi. To gęsta, kwaśna zupa, gotowana na bazie mięsnego, rybnego lub grzybowego wywaru. Przygotujesz ją np. według tego przepisu na solankę z karpia. Podstawą tej zupy jest rosół ugotowany z dokładnie oczyszczonej ryby. Dodaje się do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz ogórki kiszone, które nadają solance charakterystyczną kwaskowatość. Z kolei zasmażona na oliwie cebula doda jej dla przełamania smaku odrobinę słodyczy. Zupę zabiel gęstą śmietaną, aby uzyskać lekko kremową konsystencję. Zaskakującym dodatkiem jest tu pomidorowy akcent w postaci łagodnego ketchupu. Ważny jest sposób, w jaki podasz solankę: koniecznie na gorąco z plasterkami sparzonej i obranej cytryny. Jako dekoracja sprawdzi się kleks kwaśnej śmietany oraz gałązka świeżego koperku lub drobno posiekana natka pietruszki. Taką zupę zaserwuj na obiad lub kolację z kromką ciemnego razowego chleba. Wypróbuj nasz przepis na solankę z karpia.