Solanka z karpia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

58 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

1 sztuka

25 dekagramów

20 dekagramów

10 dekagramów

15 dekagramów

0.75 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Częścią rosołu zalej ziemniaki i ugotuj.

Solanka z karpia - Krok 1

Krok 2

Obierz i pokrój w plastry ogórki, dodaj do pozostałego rosołu i ugotuj.

Solanka z karpia - Krok 2

Krok 3

Cytrynę sparz i pozbaw skórki oraz pestek, następnie pokrój w półplasterki.

Solanka z karpia - Krok 3

Krok 4

Cebulę obierz i drobno posiekaj, usmaż na oliwie, oprósz mąką i zasmaż do lekkiego zrumienienia.

Solanka z karpia - Krok 4

Krok 5

Wszystko razem połącz, dodaj ketchup i śmietanę. Solankę z karpia gotuj 10 minut.

Solanka z karpia - Krok 5

Krok 6

Dopraw do smaku Przyprawą w mini kostkach Smażona cebula Knorr.

Solanka z karpia - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Solanka z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Solanka z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Solanka z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Solanka z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Solanka z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Solanka z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Solanka z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Minestrone zupa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Solanka z karpiaSolanka z karpia

Solanka, zwana inaczej solianką, jest daniem kuchni rosyjskiej, popularnym także na Ukrainie i Białorusi. To gęsta, kwaśna zupa, gotowana na bazie mięsnego, rybnego lub grzybowego wywaru. Przygotujesz ją np. według tego przepisu na solankę z karpia. Podstawą tej zupy jest rosół ugotowany z dokładnie oczyszczonej ryby. Dodaje się do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz ogórki kiszone, które nadają solance charakterystyczną kwaskowatość. Z kolei zasmażona na oliwie cebula doda jej dla przełamania smaku odrobinę słodyczy. Zupę zabiel gęstą śmietaną, aby uzyskać lekko kremową konsystencję. Zaskakującym dodatkiem jest tu pomidorowy akcent w postaci łagodnego ketchupu. Ważny jest sposób, w jaki podasz solankę: koniecznie na gorąco z plasterkami sparzonej i obranej cytryny. Jako dekoracja sprawdzi się kleks kwaśnej śmietany oraz gałązka świeżego koperku lub drobno posiekana natka pietruszki. Taką zupę zaserwuj na obiad lub kolację z kromką ciemnego razowego chleba. Wypróbuj nasz przepis na solankę z karpia.