Solanka z karpia przepis – Zobacz na przepisy.pl

Solanka z karpia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

58 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

1 sztuka

25 dekagramów

20 dekagramów

10 dekagramów

15 dekagramów

0.75 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Częścią rosołu zalej ziemniaki i ugotuj.

Solanka z karpia - Krok 1

Krok 2

Obierz i pokrój w plastry ogórki, dodaj do pozostałego rosołu i ugotuj.

Solanka z karpia - Krok 2

Krok 3

Cytrynę sparz i pozbaw skórki oraz pestek, następnie pokrój w półplasterki.

Solanka z karpia - Krok 3

Krok 4

Cebulę obierz i drobno posiekaj, usmaż na oliwie, oprósz mąką i zasmaż do lekkiego zrumienienia.

Solanka z karpia - Krok 4

Krok 5

Wszystko razem połącz, dodaj ketchup i śmietanę. Solankę z karpia gotuj 10 minut.

Solanka z karpia - Krok 5

Krok 6

Dopraw do smaku Przyprawą w mini kostkach Smażona cebula Knorr.

Solanka z karpia - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Solanka z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Solanka z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Solanka z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Solanka z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Solanka z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Solanka z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Solanka z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Solanka z karpiaSolanka z karpia

Solanka, zwana inaczej solianką, jest daniem kuchni rosyjskiej, popularnym także na Ukrainie i Białorusi. To gęsta, kwaśna zupa, gotowana na bazie mięsnego, rybnego lub grzybowego wywaru. Przygotujesz ją np. według tego przepisu na solankę z karpia. Podstawą tej zupy jest rosół ugotowany z dokładnie oczyszczonej ryby. Dodaje się do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz ogórki kiszone, które nadają solance charakterystyczną kwaskowatość. Z kolei zasmażona na oliwie cebula doda jej dla przełamania smaku odrobinę słodyczy. Zupę zabiel gęstą śmietaną, aby uzyskać lekko kremową konsystencję. Zaskakującym dodatkiem jest tu pomidorowy akcent w postaci łagodnego ketchupu. Ważny jest sposób, w jaki podasz solankę: koniecznie na gorąco z plasterkami sparzonej i obranej cytryny. Jako dekoracja sprawdzi się kleks kwaśnej śmietany oraz gałązka świeżego koperku lub drobno posiekana natka pietruszki. Taką zupę zaserwuj na obiad lub kolację z kromką ciemnego razowego chleba. Wypróbuj nasz przepis na solankę z karpia.