Solanka z karpia

- Krok 1Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Częścią rosołu zalej ziemniaki i ugotuj.
- Krok 2Obierz i pokrój w plastry ogórki, dodaj do pozostałego rosołu i ugotuj.
- Krok 3Cytrynę sparz i pozbaw skórki oraz pestek, następnie pokrój w półplasterki.
- Krok 4Cebulę obierz i drobno posiekaj, usmaż na oliwie, oprósz mąką i zasmaż do lekkiego zrumienienia.
- Krok 5Wszystko razem połącz, dodaj ketchup i śmietanę. Solankę z karpia gotuj 10 minut.
- Krok 6Dopraw do smaku Przyprawą w mini kostkach Smażona cebula Knorr.

Solanka z karpia
Solanka, zwana inaczej solianką, jest daniem kuchni rosyjskiej, popularnym także na Ukrainie i Białorusi. To gęsta, kwaśna zupa, gotowana na bazie mięsnego, rybnego lub grzybowego wywaru. Przygotujesz ją np. według tego przepisu na solankę z karpia. Podstawą tej zupy jest rosół ugotowany z dokładnie oczyszczonej ryby. Dodaje się do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz ogórki kiszone, które nadają solance charakterystyczną kwaskowatość. Z kolei zasmażona na oliwie cebula doda jej dla przełamania smaku odrobinę słodyczy. Zupę zabiel gęstą śmietaną, aby uzyskać lekko kremową konsystencję. Zaskakującym dodatkiem jest tu pomidorowy akcent w postaci łagodnego ketchupu. Ważny jest sposób, w jaki podasz solankę: koniecznie na gorąco z plasterkami sparzonej i obranej cytryny. Jako dekoracja sprawdzi się kleks kwaśnej śmietany oraz gałązka świeżego koperku lub drobno posiekana natka pietruszki. Taką zupę zaserwuj na obiad lub kolację z kromką ciemnego razowego chleba. Wypróbuj nasz przepis na solankę z karpia.