
Składniki
1.5 litra
1 sztuka
25 dekagramów
20 dekagramów
10 dekagramów
15 dekagramów
0.75 szklanki
2 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Częścią rosołu zalej ziemniaki i ugotuj.
Krok 2
Obierz i pokrój w plastry ogórki, dodaj do pozostałego rosołu i ugotuj.
Krok 3
Cytrynę sparz i pozbaw skórki oraz pestek, następnie pokrój w półplasterki.
Krok 4
Cebulę obierz i drobno posiekaj, usmaż na oliwie, oprósz mąką i zasmaż do lekkiego zrumienienia.
Krok 5
Wszystko razem połącz, dodaj ketchup i śmietanę. Solankę z karpia gotuj 10 minut.
Krok 6
Dopraw do smaku Przyprawą w mini kostkach Smażona cebula Knorr.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Solanka z karpia
Solanka, zwana inaczej solianką, jest daniem kuchni rosyjskiej, popularnym także na Ukrainie i Białorusi. To gęsta, kwaśna zupa, gotowana na bazie mięsnego, rybnego lub grzybowego wywaru. Przygotujesz ją np. według tego przepisu na solankę z karpia. Podstawą tej zupy jest rosół ugotowany z dokładnie oczyszczonej ryby. Dodaje się do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz ogórki kiszone, które nadają solance charakterystyczną kwaskowatość. Z kolei zasmażona na oliwie cebula doda jej dla przełamania smaku odrobinę słodyczy. Zupę zabiel gęstą śmietaną, aby uzyskać lekko kremową konsystencję. Zaskakującym dodatkiem jest tu pomidorowy akcent w postaci łagodnego ketchupu. Ważny jest sposób, w jaki podasz solankę: koniecznie na gorąco z plasterkami sparzonej i obranej cytryny. Jako dekoracja sprawdzi się kleks kwaśnej śmietany oraz gałązka świeżego koperku lub drobno posiekana natka pietruszki. Taką zupę zaserwuj na obiad lub kolację z kromką ciemnego razowego chleba. Wypróbuj nasz przepis na solankę z karpia.