Hiszpańskie gazpacho przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hiszpańskie gazpacho

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

380 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

161 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

5 łyżek

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj sok pomidorowy i dodaj kostki Bulionu cielęcego Knorr. Wymieszaj do ich całkowitego rozpuszczenia, następnie dodaj sok z 3 cytryn i całość ochłodź.

Krok 2

Pokrój ogórki, papryki i cebulę w bardzo drobną kostkę. Przeciśnij czosnek przez praskę i rozetrzyj z połową łyżeczki soli.

Krok 3

Dodaj wszystkie warzywa do zupy, wlej oliwę i dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Dopraw do smaku przyprawą Knorr, cukrem oraz pieprzem, po czym wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hiszpańskie gazpachoHiszpańskie gazpacho

Gazpacho to zupa, która wywodzi się z południowych regionów Hiszpanii. Potrawa idealnie nadaje się do serwowania w upalne dni, bo zazwyczaj podaje się ją na zimno. Przyrządzana jest z surowych warzyw i – w oryginalnej wersji – rozmoczonego chleba. W Polsce zupa staje się coraz bardziej popularna i lubiana. Głównym składnikiem gazpacho jest sok pomidorowy, do którego dodaje się kilka innych warzyw. Ogórek, papryka i cebula nadają potrawie wielu wyrazistych walorów smakowych, a dzięki odrobinie czosnku, zupa jest dodatkowo intensywna. Kuchnia hiszpańska charakteryzuje się dużą ilością przypraw, więc nie żałuj ich podczas gotowania. Warto oddać smaki tego południowego kraju i przyrządzić danie w wersji na ostro – dodaj trochę więcej pieprzu niż zazwyczaj i odrobinę ostrej papryki. Jeśli masz w domu świeżą papryczkę jalapeno, drobno ją posiekaj i wrzuć do zupy pod koniec gotowania. Danie podawaj dobrze schłodzone z kromką chrupkiego pieczywa. Możesz także dodać łyżkę jogurtu naturalnego. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.