Hiszpańskie gazpacho przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hiszpańskie gazpacho

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

385 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

170 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

5 łyżek

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj sok pomidorowy i dodaj kostki rosołu wołowego Knorr. Wymieszaj do ich całkowitego rozpuszczenia, następnie dodaj sok z 3 cytryn i całość ochłodź.

Krok 2

Pokrój ogórki, papryki i cebulę w bardzo drobną kostkę. Przeciśnij czosnek przez praskę i rozetrzyj z połową łyżeczki soli.

Krok 3

Dodaj wszystkie warzywa do zupy, wlej oliwę i dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Dopraw do smaku przyprawą Knorr, cukrem oraz pieprzem, po czym wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Krem z brokułów
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.

Czytaj więcej

Soczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hiszpańskie gazpachoHiszpańskie gazpacho

Gazpacho to zupa, która wywodzi się z południowych regionów Hiszpanii. Potrawa idealnie nadaje się do serwowania w upalne dni, bo zazwyczaj podaje się ją na zimno. Przyrządzana jest z surowych warzyw i – w oryginalnej wersji – rozmoczonego chleba. W Polsce zupa staje się coraz bardziej popularna i lubiana. Głównym składnikiem gazpacho jest sok pomidorowy, do którego dodaje się kilka innych warzyw. Ogórek, papryka i cebula nadają potrawie wielu wyrazistych walorów smakowych, a dzięki odrobinie czosnku, zupa jest dodatkowo intensywna. Kuchnia hiszpańska charakteryzuje się dużą ilością przypraw, więc nie żałuj ich podczas gotowania. Warto oddać smaki tego południowego kraju i przyrządzić danie w wersji na ostro – dodaj trochę więcej pieprzu niż zazwyczaj i odrobinę ostrej papryki. Jeśli masz w domu świeżą papryczkę jalapeno, drobno ją posiekaj i wrzuć do zupy pod koniec gotowania. Danie podawaj dobrze schłodzone z kromką chrupkiego pieczywa. Możesz także dodać łyżkę jogurtu naturalnego. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.