Flaczki z kurczaka z imbirem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Flaczki z kurczka

Autor: Irenka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

2 sztuki

50 gramów

2 łyżki

1 sztuka

5 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka zalać zimną wodą. Posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować na małym ogniu. Dodać marchewki, pietruszkę i por. Zagotować i zmniejszyć ogień. Warzywa wyjąć po 20 min a kurczaka gotować jeszcze 20 minut. Przecedzić wywar. Warzywa pokroić w paski a przyprawy cebulę i pora wyrzucić.

Krok 2

Wyjąć kości z kurczaka. Mięso pokroić w paski. Utrzeć masło z mąką i dodać nieco gorącej zupy. Rozetrzeć i dodać do zupy. Zagotować mieszając. Włożyć warzywa i mięso, dodać imbir i łyżkę przyprawy do zupy. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem. Posypać zieleniną.

Irenka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Flaczki z kurczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Flaczki z kurczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Flaczki z kurczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Flaczki z kurczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Flaczki z kurczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Flaczki z kurczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Flaczki z kurczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Flaczki z kurczka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej