
Składniki
4 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
5 sztuk
2 sztuki
50 gramów
2 łyżki
1 sztuka
5 sztuk
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka zalać zimną wodą. Posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować na małym ogniu. Dodać marchewki, pietruszkę i por. Zagotować i zmniejszyć ogień. Warzywa wyjąć po 20 min a kurczaka gotować jeszcze 20 minut. Przecedzić wywar. Warzywa pokroić w paski a przyprawy cebulę i pora wyrzucić.
Krok 2
Wyjąć kości z kurczaka. Mięso pokroić w paski. Utrzeć masło z mąką i dodać nieco gorącej zupy. Rozetrzeć i dodać do zupy. Zagotować mieszając. Włożyć warzywa i mięso, dodać imbir i łyżkę przyprawy do zupy. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem. Posypać zieleniną.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej