Flaczki z kurczka

Autor: Irenka Irenka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

5 sztuk

50 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka zalać zimną wodą. Posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować na małym ogniu. Dodać marchewki, pietruszkę i por. Zagotować i zmniejszyć ogień. Warzywa wyjąć po 20 min a kurczaka gotować jeszcze 20 minut. Przecedzić wywar. Warzywa pokroić w paski a przyprawy cebulę i pora wyrzucić.

Krok 2

Wyjąć kości z kurczaka. Mięso pokroić w paski. Utrzeć masło z mąką i dodać nieco gorącej zupy. Rozetrzeć i dodać do zupy. Zagotować mieszając. Włożyć warzywa i mięso, dodać imbir i łyżkę przyprawy do zupy. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem. Posypać zieleniną.

0

Opinie o przepisie

1 osoba ogląda przepis:
Faworki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej