Udka z kurczaka z oliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

260 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

103 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

200 gramów

150 mililitrów

5 sztuk

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka dopraw papryką oraz Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.

Udka z kurczaka z oliwkami - Krok 1

Krok 2

Następnie podgrzej oliwę i smaż podudzia przez 15 - 20 minut - do momentu, gdy dokładnie się usmażą. W międzyczasie dodaj osączone oliwki.

Udka z kurczaka z oliwkami - Krok 2

Krok 3

Gdy kurczak będzie gotowy, dolej sherry i całość gotuj około 2 - 3 minut.

Udka z kurczaka z oliwkami - Krok 3

Krok 4

Przed podaniem posyp kurczaka pokrojoną pietruszką.

Udka z kurczaka z oliwkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka z kurczaka z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka z kurczaka z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka z kurczaka z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka z kurczaka z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka z kurczaka z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka z kurczaka z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka z kurczaka z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kuleczki porowe
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z kurczaka z oliwkamiUdka z kurczaka z oliwkami

Jeśli szukasz inspiracji do przygotowania menu na przyjęcie, sięgnij do kuchni hiszpańskiej. Tapas to przystawki i przekąski, które początkowo były dodatkiem do sherry, czyli andaluzyjskiego wina. Szybko jednak stały się tak popularne, że teraz stanowią odrębną kulinarną kategorię. Z tego przepisu dowiesz się, jak przygotować udka z kurczaka z oliwkami – danie często podawane właśnie jako tapas. Będziesz potrzebować kilku świeżych podudzi z kurczaka, które należy natrzeć słodką papryką w proszku oraz przyprawą do drobiu, aby delikatne mięso nabrało wyrazistego smaku. Podsmaż je na rozgrzanym tłuszczu, aż skórka stanie się złocista. Aby wzbogacić tę potrawę, na patelnię z kurczakiem dodaj zielone oliwki nadziewane papryką. Zwieńczeniem będzie pół szklanki sherry – dzięki niemu mięso nabierze wytrawnego, szlachetnego smaku. Usmażonego kurczaka podawaj na ciepło lub zimno. Dla dekoracji posyp go drobno posiekaną natką pietruszki. Skorzystaj z naszego przepisu na tę oryginalną hiszpańską przystawkę.