Udka z kurczaka z oliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka z kurczaka z oliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

268 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

200 gramów

150 mililitrów

5 sztuk

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka dopraw papryką oraz Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.

Udka z kurczaka z oliwkami - Krok 1

Krok 2

Następnie podgrzej oliwę i smaż podudzia przez 15 - 20 minut - do momentu, gdy dokładnie się usmażą. W międzyczasie dodaj osączone oliwki.

Udka z kurczaka z oliwkami - Krok 2

Krok 3

Gdy kurczak będzie gotowy, dolej sherry i całość gotuj około 2 - 3 minut.

Udka z kurczaka z oliwkami - Krok 3

Krok 4

Przed podaniem posyp kurczaka pokrojoną pietruszką.

Udka z kurczaka z oliwkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka z kurczaka z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka z kurczaka z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka z kurczaka z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka z kurczaka z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka z kurczaka z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka z kurczaka z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka z kurczaka z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka z kurczaka z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z kurczaka z oliwkamiUdka z kurczaka z oliwkami

Jeśli szukasz inspiracji do przygotowania menu na przyjęcie, sięgnij do kuchni hiszpańskiej. Tapas to przystawki i przekąski, które początkowo były dodatkiem do sherry, czyli andaluzyjskiego wina. Szybko jednak stały się tak popularne, że teraz stanowią odrębną kulinarną kategorię. Z tego przepisu dowiesz się, jak przygotować udka z kurczaka z oliwkami – danie często podawane właśnie jako tapas. Będziesz potrzebować kilku świeżych podudzi z kurczaka, które należy natrzeć słodką papryką w proszku oraz przyprawą do drobiu, aby delikatne mięso nabrało wyrazistego smaku. Podsmaż je na rozgrzanym tłuszczu, aż skórka stanie się złocista. Aby wzbogacić tę potrawę, na patelnię z kurczakiem dodaj zielone oliwki nadziewane papryką. Zwieńczeniem będzie pół szklanki sherry – dzięki niemu mięso nabierze wytrawnego, szlachetnego smaku. Usmażonego kurczaka podawaj na ciepło lub zimno. Dla dekoracji posyp go drobno posiekaną natką pietruszki. Skorzystaj z naszego przepisu na tę oryginalną hiszpańską przystawkę.