
Składniki
8 sztuk
200 gramów
150 mililitrów
5 sztuk
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka dopraw papryką oraz Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.

Krok 2
Następnie podgrzej oliwę i smaż podudzia przez 15 - 20 minut - do momentu, gdy dokładnie się usmażą. W międzyczasie dodaj osączone oliwki.

Krok 3
Gdy kurczak będzie gotowy, dolej sherry i całość gotuj około 2 - 3 minut.

Krok 4
Przed podaniem posyp kurczaka pokrojoną pietruszką.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Udka z kurczaka z oliwkami
Jeśli szukasz inspiracji do przygotowania menu na przyjęcie, sięgnij do kuchni hiszpańskiej. Tapas to przystawki i przekąski, które początkowo były dodatkiem do sherry, czyli andaluzyjskiego wina. Szybko jednak stały się tak popularne, że teraz stanowią odrębną kulinarną kategorię. Z tego przepisu dowiesz się, jak przygotować udka z kurczaka z oliwkami – danie często podawane właśnie jako tapas. Będziesz potrzebować kilku świeżych podudzi z kurczaka, które należy natrzeć słodką papryką w proszku oraz przyprawą do drobiu, aby delikatne mięso nabrało wyrazistego smaku. Podsmaż je na rozgrzanym tłuszczu, aż skórka stanie się złocista. Aby wzbogacić tę potrawę, na patelnię z kurczakiem dodaj zielone oliwki nadziewane papryką. Zwieńczeniem będzie pół szklanki sherry – dzięki niemu mięso nabierze wytrawnego, szlachetnego smaku. Usmażonego kurczaka podawaj na ciepło lub zimno. Dla dekoracji posyp go drobno posiekaną natką pietruszki. Skorzystaj z naszego przepisu na tę oryginalną hiszpańską przystawkę.