Udka z kurczaka z oliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

258 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

200 gramów

150 mililitrów

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka dopraw papryką oraz Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.

Udka z kurczaka z oliwkami - Krok 1

Krok 2

Następnie podgrzej oliwę i smaż podudzia przez 15 - 20 minut - do momentu, gdy dokładnie się usmażą. W międzyczasie dodaj osączone oliwki.

Udka z kurczaka z oliwkami - Krok 2

Krok 3

Gdy kurczak będzie gotowy, dolej sherry i całość gotuj około 2 - 3 minut.

Udka z kurczaka z oliwkami - Krok 3

Krok 4

Przed podaniem posyp kurczaka pokrojoną pietruszką.

Udka z kurczaka z oliwkami - Krok 4
Tagi:
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka z kurczaka z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka z kurczaka z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka z kurczaka z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka z kurczaka z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka z kurczaka z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka z kurczaka z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka z kurczaka z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z kurczaka z oliwkamiUdka z kurczaka z oliwkami

Jeśli szukasz inspiracji do przygotowania menu na przyjęcie, sięgnij do kuchni hiszpańskiej. Tapas to przystawki i przekąski, które początkowo były dodatkiem do sherry, czyli andaluzyjskiego wina. Szybko jednak stały się tak popularne, że teraz stanowią odrębną kulinarną kategorię. Z tego przepisu dowiesz się, jak przygotować udka z kurczaka z oliwkami – danie często podawane właśnie jako tapas. Będziesz potrzebować kilku świeżych podudzi z kurczaka, które należy natrzeć słodką papryką w proszku oraz przyprawą do drobiu, aby delikatne mięso nabrało wyrazistego smaku. Podsmaż je na rozgrzanym tłuszczu, aż skórka stanie się złocista. Aby wzbogacić tę potrawę, na patelnię z kurczakiem dodaj zielone oliwki nadziewane papryką. Zwieńczeniem będzie pół szklanki sherry – dzięki niemu mięso nabierze wytrawnego, szlachetnego smaku. Usmażonego kurczaka podawaj na ciepło lub zimno. Dla dekoracji posyp go drobno posiekaną natką pietruszki. Skorzystaj z naszego przepisu na tę oryginalną hiszpańską przystawkę.