Przepisy na Tapas
47 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Tapas
Tapas to inaczej drobne przekąski, które zazwyczaj serwuje się do napojów w porze popołudniowej lub wieczornej. Przywędrowały do nas z Hiszpanii, gdzie są niezwykle popularne. Tapas podaje się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo popularnym rodzajem tej przekąski jest hiszpańska tortilla, często zestawiana z dodatkiem innych warzyw lub mięs czy ryb. Tapas to także surowe, pieczone lub marynowane warzywa z nadzieniem, które można przygotować z sera, orzechów, mięsa mielonego lub owoców morza. Różnego rodzaju sery – feta, żółty, kozi - są też serwowane jako osobne dania, podawane na ciepło w panierce, grillowane lub zapiekane z warzywami. Bardzo popularne są tapas wykorzystujące chleb, który serwuje się w formie grzanek, ze specjalną ziołową panierką lub z dodatkiem warzyw i hiszpańskiej kiełbasy chorizo. Nie brakuje też wśród przystawek tego rodzaju owoców morza, kalmarów czy krewetek. Podaje się je w formie sałatek, na kanapkach oraz jako samodzielne danie z różnymi dodatkami, np. natką pietruszki lub ziołami. Królują również warzywa, które marynuje się, grilluje, piecze i serwuje na surowo w postaci salsy. Szczególnie popularne są pomidory, papryka, oliwki oraz bakłażan. Świetnie komponują się, zwłaszcza na ciepło, z rozmaitymi sosami na bazie oliwy i świeżych ziół. Oczywiście popularne tapas to także potrawy mięsne. Najczęściej ich podstawą jest kurczak, kiełbaski chorizo, mięso wieprzowe, ale też dojrzewająca szynka. Tapas przyrządza się bardzo szybko. Są smaczne i zróżnicowane, a wśród przepisów na nie każdy znajdzie potrawę, która przypadnie mu do gustu. Składniki z klasycznych przepisów możesz opcjonalnie zastąpić innymi. Na przykład zamiast chorizo użyj wędzonej i pikantnej kiełbasy, a bakłażana zamień na cukinię. Przekąski tego typu da się przygotowywać w różnych formach – sałatek, zapiekanek i marynowanych specjałów. Tapas to szczególnie dobra propozycja na przyjęcia i imprezy, zwłaszcza takie, na których pojawia się szwedzki stół. Są kolorowe, a ponadto można je podawać na wiele różnych sposobów, dekorując je oliwkami, pomidorami, ostrymi papryczkami czy świeżymi ziołami. Powinny być też wygodne do zjedzenia, dlatego warto dołączyć do nich wykałaczki albo małe talerze. Planujesz przyjęcie? Zaplanuj w menu smaczne tapas.