Tapas - przepisy na przystawki mięsne i wege | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Tapas

47 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TapasTapas

Tapas to inaczej drobne przekąski, które zazwyczaj serwuje się do napojów w porze popołudniowej lub wieczornej. Przywędrowały do nas z Hiszpanii, gdzie są niezwykle popularne. Tapas podaje się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo popularnym rodzajem tej przekąski jest hiszpańska tortilla, często zestawiana z dodatkiem innych warzyw lub mięs czy ryb. Tapas to także surowe, pieczone lub marynowane warzywa z nadzieniem, które można przygotować z sera, orzechów, mięsa mielonego lub owoców morza. Różnego rodzaju sery – feta, żółty, kozi - są też serwowane jako osobne dania, podawane na ciepło w panierce, grillowane lub zapiekane z warzywami. Bardzo popularne są tapas wykorzystujące chleb, który serwuje się w formie grzanek, ze specjalną ziołową panierką lub z dodatkiem warzyw i hiszpańskiej kiełbasy chorizo. Nie brakuje też wśród przystawek tego rodzaju owoców morza, kalmarów czy krewetek. Podaje się je w formie sałatek, na kanapkach oraz jako samodzielne danie z różnymi dodatkami, np. natką pietruszki lub ziołami. Królują również warzywa, które marynuje się, grilluje, piecze i serwuje na surowo w postaci salsy. Szczególnie popularne są pomidory, papryka, oliwki oraz bakłażan. Świetnie komponują się, zwłaszcza na ciepło, z rozmaitymi sosami na bazie oliwy i świeżych ziół. Oczywiście popularne tapas to także potrawy mięsne. Najczęściej ich podstawą jest kurczak, kiełbaski chorizo, mięso wieprzowe, ale też dojrzewająca szynka. Tapas przyrządza się bardzo szybko. Są smaczne i zróżnicowane, a wśród przepisów na nie każdy znajdzie potrawę, która przypadnie mu do gustu. Składniki z klasycznych przepisów możesz opcjonalnie zastąpić innymi. Na przykład zamiast chorizo użyj wędzonej i pikantnej kiełbasy, a bakłażana zamień na cukinię. Przekąski tego typu da się przygotowywać w różnych formach – sałatek, zapiekanek i marynowanych specjałów. Tapas to szczególnie dobra propozycja na przyjęcia i imprezy, zwłaszcza takie, na których pojawia się szwedzki stół. Są kolorowe, a ponadto można je podawać na wiele różnych sposobów, dekorując je oliwkami, pomidorami, ostrymi papryczkami czy świeżymi ziołami. Powinny być też wygodne do zjedzenia, dlatego warto dołączyć do nich wykałaczki albo małe talerze. Planujesz przyjęcie? Zaplanuj w menu smaczne tapas.