Przepisy na Tapas

49 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (49)

Grzanki z tuńczykiem
ratingratingratingratingrating

96

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Zainspiruj się hiszpańską kuchnią i wypróbuj nasz przepis na wyśmienite tapas z chrupiącą papryką...
Kuleczki porowe
ratingratingratingratingrating

77

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kuleczki porowe to świetny sposób na wykorzystanie tego popularnego warzywa. Miękkie w środku, o...
Papryka w cieście
ratingratingratingratingrating

75

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Warzywa smażone w cieście będą świetnym poczęstunkiem na przyjęciu. Wykorzystaj np. różnokolorowe...
Ser w cieście
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli zastanawiasz się nad smaczną przekąską, którą można zaserwować na przyjęciu, to koniecznie...
Chleb w jajku
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli lubisz grzanki francuskie, koniecznie wypróbuj naszego przepisu na chleb jajeczno-czosnkowy...
Jajka na pomidorach z oliwkami
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ile znasz sposobów na podanie jajek? Na miękko, na twardo, sadzone, w postaci jajecznicy – tak po...
Krewetki z czosnkiem
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Przygotowanie aromatycznych krewetek z czosnkiem zajmuje dosłownie chwilę. Jeśli podasz je z ryże...
Krewetki czosnkowe
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Krokiety z szynki
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przekąska na każdą okazję. Hiszpanie przyrządzają kilkaset rodzajów tapas, w tym panierowane krok...
Marynowane pieczarki
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Należą do grona najbardziej popularnych grzybów uprawnych na świecie. Od lat wykorzystywane jako...
Jajka na pomidorach
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zapiekane jajka to propozycja przekąski, którą warto umieścić w menu układanym na przyjęcie. Stos...
Krewetki z pietruszką
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wśród hiszpańskich tapas, czyli drobnych przekąsek podawanych w barach, wielką popularnością cies...
Mini tortille hiszpańskie
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Hiszpańska tortilla nie przypomina słynnych meksykańskich pszennych lub kukurydzianych placków, w...
Rosyjska sałatka
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Tapas, czyli niewielkie przystawki, występują w wielu różnych odsłonach. Stanowią idealną propozy...
Tortilla ze szpinakiem i jajkiem
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Tortilla to hiszpańskie danie z jajek i ziemniaków, które smakiem i wyglądem przypomina omlet. Mo...
Empanadillas z krewetkami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szukasz sposobu na szybką i efektowną wieczorną przekąskę, na przyjęcie lub do filmu? Po inspirac...
Tortilla z papryką - VIDEO
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Tapas, czyli inspirowane kuchnią hiszpańską niewielkie przekąski, mogą stanowić świetną inspiracj...
Pieczarki nadziewane
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Nadziewane pieczarki to pomysł na błyskawiczną przekąskę lub przystawkę. Idealnie sprawdzi się na...
Szaszłyki z mięsa
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Szaszłyki z tego przepisu przypadną do gustu fanom intensywnie mięsnych smaków. Przygotujesz je z...
Bakłażany z grilla
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Bakłażany z oliwą i przyprawami upieczone na ruszcie nabierają szczególnej słodyczy i aromatu. W...
Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Tortilla to hiszpańskie danie z jajek i ziemniaków, które smakiem i wyglądem przypomina omlet. Mo...
Kurczak z papryką i chorizo
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli szukasz przepisu na szybką w przygotowaniu przekąskę, ten przepis będzie dla Ciebie odpowie...
Tortilla z bakłażanem
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Tortilla to klasyczna hiszpańska potrawa, której bazę stanowią jajka. Zwykle przygotowuje się ją...
Roladki z papryki
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pieczone pomidory
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zapieczone pomidorki są przystawką prostą w przygotowaniu, ale równocześnie wykwintną. Nie może i...
Grillowane warzywa
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Wśród niewielkich przekąsek (tzw. tapas), serwowanych na przyjęciach lub przed daniem głównym, po...
Pieczarki marynowane
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Marynowane pieczarki to świetny sposób na szybką przekąskę. Nie musisz długo czekać, jeśli skorzy...
Pieczarki z oliwkami
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Czym cechują się idealne przekąski na przyjęcie? Powinny być – przede wszystkim – smaczne, poręcz...
Chleb z krewetkami z czosnkiem
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Z czym kojarzy Ci się kuchnia hiszpańska? Czy są to wspaniałe owoce, warzywa, ryby, oliwa, owoce...
Tortilla z chorizo
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Tortilla fasolowa z hiszpańską kiełbasą chorizo to świetna inspiracja na przekąskę. Dzięki poniżs...
Papryka nadziewana z oliwkami
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
W menu komponowanym na przyjęcie nie może zabraknąć faszerowanych warzyw. Do nadziewania świetnie...
Oliwki z papryką
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Smak oliwek w łatwy sposób urozmaicisz odpowiednimi dodatkami. Na najbliższe przyjęcie przygotuj...

Ciekawostki i porady

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TapasTapas

Tapas to inaczej drobne przekąski, które zazwyczaj serwuje się do napojów w porze popołudniowej lub wieczornej. Przywędrowały do nas z Hiszpanii, gdzie są niezwykle popularne. Tapas podaje się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo popularnym rodzajem tej przekąski jest hiszpańska tortilla, często zestawiana z dodatkiem innych warzyw lub mięs czy ryb. Tapas to także surowe, pieczone lub marynowane warzywa z nadzieniem, które można przygotować z sera, orzechów, mięsa mielonego lub owoców morza. Różnego rodzaju sery – feta, żółty, kozi - są też serwowane jako osobne dania, podawane na ciepło w panierce, grillowane lub zapiekane z warzywami. Bardzo popularne są tapas wykorzystujące chleb, który serwuje się w formie grzanek, ze specjalną ziołową panierką lub z dodatkiem warzyw i hiszpańskiej kiełbasy chorizo. Nie brakuje też wśród przystawek tego rodzaju owoców morza, kalmarów czy krewetek. Podaje się je w formie sałatek, na kanapkach oraz jako samodzielne danie z różnymi dodatkami, np. natką pietruszki lub ziołami. Królują również warzywa, które marynuje się, grilluje, piecze i serwuje na surowo w postaci salsy. Szczególnie popularne są pomidory, papryka, oliwki oraz bakłażan. Świetnie komponują się, zwłaszcza na ciepło, z rozmaitymi sosami na bazie oliwy i świeżych ziół. Oczywiście popularne tapas to także potrawy mięsne. Najczęściej ich podstawą jest kurczak, kiełbaski chorizo, mięso wieprzowe, ale też dojrzewająca szynka. Tapas przyrządza się bardzo szybko. Są smaczne i zróżnicowane, a wśród przepisów na nie każdy znajdzie potrawę, która przypadnie mu do gustu. Składniki z klasycznych przepisów możesz opcjonalnie zastąpić innymi. Na przykład zamiast chorizo użyj wędzonej i pikantnej kiełbasy, a bakłażana zamień na cukinię. Przekąski tego typu da się przygotowywać w różnych formach – sałatek, zapiekanek i marynowanych specjałów. Tapas to szczególnie dobra propozycja na przyjęcia i imprezy, zwłaszcza takie, na których pojawia się szwedzki stół. Są kolorowe, a ponadto można je podawać na wiele różnych sposobów, dekorując je oliwkami, pomidorami, ostrymi papryczkami czy świeżymi ziołami. Powinny być też wygodne do zjedzenia, dlatego warto dołączyć do nich wykałaczki albo małe talerze. Planujesz przyjęcie? Zaplanuj w menu smaczne tapas.