Nadziewane pieczarki z masłem i czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pieczarki nadziewane

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

406 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

210 osób wydrukowało

Pobierz pdf

280 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

1 sztuka

3 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

1 pęczek

40 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki wyczyść, wytnij trzonki i drobno je posiekaj. Główki pieczarek skrop sokiem cytrynowym, żeby nie zbrązowiały.

Pieczarki nadziewane - Krok 1

Krok 2

Bulionetkę Knorr zagotuj w niewielkiej ilości wody tak, aby się rozpuściła.

Pieczarki nadziewane - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej większą część masła. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Podsmaż posiekany czosnek, dodaj trzonki pieczarek oraz bulion. Smaż około 5 minut - do momentu, kiedy płyn wyparuje do polowy. Patelnię zdejmij z ognia.

Pieczarki nadziewane - Krok 3

Krok 4

Dodaj bułkę tartą, koniak i posiekaną pietruszkę, około ½ pęczka. Wymieszaj.

Pieczarki nadziewane - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowanym farszem napełnij pieczarki. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu, resztkę masła ułóż na czubkach pieczarek i piecz je na złoto-brązowy kolor w piekarniku w 200 stopniach przez około 10-15 minut.

Pieczarki nadziewane - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczarki nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczarki nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczarki nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczarki nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczarki nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczarki nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczarki nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczarki nadziewanePieczarki nadziewane

Nadziewane pieczarki to pomysł na błyskawiczną przekąskę lub przystawkę. Idealnie sprawdzi się na przyjęciu, lub jako dodatek do dań obiadowych. Co najlepsze – do tego dania składniki zawsze masz pod ręką. By je zrobić, wystarczy, że odetniesz i oczyścisz kapelusze grzybów, a następnie wypełnisz smażoną bułką tartą z dodatkiem czosnku, cytryny i świeżej natki pietruszki. Po zapieczeniu ich w piekarniku powstanie chrupiąca skorupka, bardzo fajnie kontrastująca z miękkimi i delikatnymi pieczarkami. Miłośnikom eksperymentowania podpowiadamy, że przepis łatwo daje się zmodyfikować. Do bułki tartej można dodać w zasadzie dowolne składniki – zioła, chili, posiekane suszone pomidory, oliwki lub kapary. Całość można też posypać tartym żółtym serem. Nadziewane pieczarki to przykład przekąsek, które Hiszpanie nazywają tapas. Należą do nich faszerowane warzywa, roladki, oliwki czy małe smażone rybki. W sam raz do zimnego piwa.