
Składniki
10 sztuk
1 sztuka
3 sztuki
1 łyżka
4 łyżki
1 pęczek
40 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki wyczyść, wytnij trzonki i drobno je posiekaj. Główki pieczarek skrop sokiem cytrynowym, żeby nie zbrązowiały.

Krok 2
Bulionetkę Knorr zagotuj w niewielkiej ilości wody tak, aby się rozpuściła.

Krok 3
Na patelni rozgrzej większą część masła. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Podsmaż posiekany czosnek, dodaj trzonki pieczarek oraz bulion. Smaż około 5 minut - do momentu, kiedy płyn wyparuje do polowy. Patelnię zdejmij z ognia.

Krok 4
Dodaj bułkę tartą, koniak i posiekaną pietruszkę, około ½ pęczka. Wymieszaj.

Krok 5
Tak przygotowanym farszem napełnij pieczarki. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu, resztkę masła ułóż na czubkach pieczarek i piecz je na złoto-brązowy kolor w piekarniku w 200 stopniach przez około 10-15 minut.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczarki nadziewane
Nadziewane pieczarki to pomysł na błyskawiczną przekąskę lub przystawkę. Idealnie sprawdzi się na przyjęciu, lub jako dodatek do dań obiadowych. Co najlepsze – do tego dania składniki zawsze masz pod ręką. By je zrobić, wystarczy, że odetniesz i oczyścisz kapelusze grzybów, a następnie wypełnisz smażoną bułką tartą z dodatkiem czosnku, cytryny i świeżej natki pietruszki. Po zapieczeniu ich w piekarniku powstanie chrupiąca skorupka, bardzo fajnie kontrastująca z miękkimi i delikatnymi pieczarkami. Miłośnikom eksperymentowania podpowiadamy, że przepis łatwo daje się zmodyfikować. Do bułki tartej można dodać w zasadzie dowolne składniki – zioła, chili, posiekane suszone pomidory, oliwki lub kapary. Całość można też posypać tartym żółtym serem. Nadziewane pieczarki to przykład przekąsek, które Hiszpanie nazywają tapas. Należą do nich faszerowane warzywa, roladki, oliwki czy małe smażone rybki. W sam raz do zimnego piwa.


































