Pieczarki nadziewane

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

396 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

210 osób wydrukowało

Pobierz pdf

274 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

3 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

1 pęczek

40 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki wyczyść, wytnij trzonki i drobno je posiekaj. Główki pieczarek skrop sokiem cytrynowym, żeby nie zbrązowiały.

Pieczarki nadziewane - Krok 1

Krok 2

Bulionetkę Knorr zagotuj w niewielkiej ilości wody tak, aby się rozpuściła.

Pieczarki nadziewane - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej większą część masła. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Podsmaż posiekany czosnek, dodaj trzonki pieczarek oraz bulion. Smaż około 5 minut - do momentu, kiedy płyn wyparuje do polowy. Patelnię zdejmij z ognia.

Pieczarki nadziewane - Krok 3

Krok 4

Dodaj bułkę tartą, koniak i posiekaną pietruszkę, około ½ pęczka. Wymieszaj.

Pieczarki nadziewane - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowanym farszem napełnij pieczarki. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu, resztkę masła ułóż na czubkach pieczarek i piecz je na złoto-brązowy kolor w piekarniku w 200 stopniach przez około 10-15 minut.

Pieczarki nadziewane - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczarki nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczarki nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczarki nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczarki nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczarki nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczarki nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczarki nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczarki nadziewanePieczarki nadziewane

Nadziewane pieczarki to pomysł na błyskawiczną przekąskę lub przystawkę. Idealnie sprawdzi się na przyjęciu, lub jako dodatek do dań obiadowych. Co najlepsze – do tego dania składniki zawsze masz pod ręką. By je zrobić, wystarczy, że odetniesz i oczyścisz kapelusze grzybów, a następnie wypełnisz smażoną bułką tartą z dodatkiem czosnku, cytryny i świeżej natki pietruszki. Po zapieczeniu ich w piekarniku powstanie chrupiąca skorupka, bardzo fajnie kontrastująca z miękkimi i delikatnymi pieczarkami. Miłośnikom eksperymentowania podpowiadamy, że przepis łatwo daje się zmodyfikować. Do bułki tartej można dodać w zasadzie dowolne składniki – zioła, chili, posiekane suszone pomidory, oliwki lub kapary. Całość można też posypać tartym żółtym serem. Nadziewane pieczarki to przykład przekąsek, które Hiszpanie nazywają tapas. Należą do nich faszerowane warzywa, roladki, oliwki czy małe smażone rybki. W sam raz do zimnego piwa.