
Składniki
10 sztuk
1 sztuka
3 sztuki
1 łyżka
4 łyżki
1 pęczek
40 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki wyczyść, wytnij trzonki i drobno je posiekaj. Główki pieczarek skrop sokiem cytrynowym, żeby nie zbrązowiały.

Krok 2
Bulionetkę Knorr zagotuj w niewielkiej ilości wody tak, aby się rozpuściła.

Krok 3
Na patelni rozgrzej większą część masła. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Podsmaż posiekany czosnek, dodaj trzonki pieczarek oraz bulion. Smaż około 5 minut - do momentu, kiedy płyn wyparuje do polowy. Patelnię zdejmij z ognia.

Krok 4
Dodaj bułkę tartą, koniak i posiekaną pietruszkę, około ½ pęczka. Wymieszaj.

Krok 5
Tak przygotowanym farszem napełnij pieczarki. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu, resztkę masła ułóż na czubkach pieczarek i piecz je na złoto-brązowy kolor w piekarniku w 200 stopniach przez około 10-15 minut.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczarki nadziewane
Nadziewane pieczarki to pomysł na błyskawiczną przekąskę lub przystawkę. Idealnie sprawdzi się na przyjęciu, lub jako dodatek do dań obiadowych. Co najlepsze – do tego dania składniki zawsze masz pod ręką. By je zrobić, wystarczy, że odetniesz i oczyścisz kapelusze grzybów, a następnie wypełnisz smażoną bułką tartą z dodatkiem czosnku, cytryny i świeżej natki pietruszki. Po zapieczeniu ich w piekarniku powstanie chrupiąca skorupka, bardzo fajnie kontrastująca z miękkimi i delikatnymi pieczarkami. Miłośnikom eksperymentowania podpowiadamy, że przepis łatwo daje się zmodyfikować. Do bułki tartej można dodać w zasadzie dowolne składniki – zioła, chili, posiekane suszone pomidory, oliwki lub kapary. Całość można też posypać tartym żółtym serem. Nadziewane pieczarki to przykład przekąsek, które Hiszpanie nazywają tapas. Należą do nich faszerowane warzywa, roladki, oliwki czy małe smażone rybki. W sam raz do zimnego piwa.