Papryka marynowana z czosnkiem w oliwie - przepis | Przepisy.pl pixel

Papryka marynowana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
282 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Całe papryki upiecz w piekarniku (15 minut w 220 stopniach) do momentu, gdy skórka zacznie czernieć.

Papryka marynowana - Krok 1

Krok 2

Wyjmij je z piekarnika, przykryj folią i pozostaw do ostygnięcia.

Papryka marynowana - Krok 2

Krok 3

Kiedy papryki będą już chłodne, obierz je ze skóry, usuń pestki i pokrój na kawałki.

Papryka marynowana - Krok 3

Krok 4

Trzy łyżki oliwy wymieszaj z łyżką soku z cytryny oraz sosem sałatkowym Knorr. Dodaj rozgnieciony praską czosnek.

Papryka marynowana - Krok 4

Krok 5

Przygotowany płyn wymieszaj z papryką. Odstaw do lodówki na 2 godziny i podawaj tapas z wykałaczkami.

Papryka marynowana - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Papryka marynowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Papryka marynowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Papryka marynowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Papryka marynowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Papryka marynowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Papryka marynowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Papryka marynowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Papryka marynowana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Papryka marynowanaPapryka marynowana

Planując przygotowanie tapas, pomyśl o marynowanej papryce. Aby warzywo nabrało wyjątkowego smaku, upiecz je najpierw w piekarniku. Powinno się w nim znajdować aż do momentu sczernienia skórki. Wykorzystaj różne kolory papryk, dzięki czemu gotowa przystawka będzie prezentowała się efektownie. Po ich ostygnięciu, obierz je z zewnętrznej warstwy. Pamiętaj również o pozbyciu się pestek i pokrojeniu warzyw na kawałki. Następnie wymieszaj je z wyrazistą marynatą. Tę przygotujesz poprzez wymieszanie oliwy z oliwek z łyżką soku ze świeżo wyciśniętej cytryny i sosem sałatkowym. Jej smak podkreślisz jeszcze bardziej, jeśli dodasz do niej przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przed podaniem marynowanej papryki, zadbaj o to, aby przekąskę dobrze schłodzić. Dzięki temu zabiegowi nabierze smaku. Serwuj z wykałaczkami do nabijania kawałków warzyw. Jako dodatek sprawdzą się kromki świeżego pieczywa, np. włoskiej bułki ciabatty. Marynowana papryka sprawdzi się nie tylko jako samodzielna przekąska, ale również jako dodatek do kanapek czy domowych burgerów. Zobacz przepis i przekonaj się, jak łatwo ją przyrządzić.