Papryka marynowana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Papryka marynowana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
282 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Całe papryki upiecz w piekarniku (15 minut w 220 stopniach) do momentu, gdy skórka zacznie czernieć.

Papryka marynowana - Krok 1

Krok 2

Wyjmij je z piekarnika, przykryj folią i pozostaw do ostygnięcia.

Papryka marynowana - Krok 2

Krok 3

Kiedy papryki będą już chłodne, obierz je ze skóry, usuń pestki i pokrój na kawałki.

Papryka marynowana - Krok 3

Krok 4

Trzy łyżki oliwy wymieszaj z łyżką soku z cytryny oraz sosem sałatkowym Knorr. Dodaj rozgnieciony praską czosnek.

Papryka marynowana - Krok 4

Krok 5

Przygotowany płyn wymieszaj z papryką. Odstaw do lodówki na 2 godziny i podawaj tapas z wykałaczkami.

Papryka marynowana - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Papryka marynowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Papryka marynowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Papryka marynowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Papryka marynowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Papryka marynowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Papryka marynowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Papryka marynowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Papryka marynowana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Papryka marynowanaPapryka marynowana

Planując przygotowanie tapas, pomyśl o marynowanej papryce. Aby warzywo nabrało wyjątkowego smaku, upiecz je najpierw w piekarniku. Powinno się w nim znajdować aż do momentu sczernienia skórki. Wykorzystaj różne kolory papryk, dzięki czemu gotowa przystawka będzie prezentowała się efektownie. Po ich ostygnięciu, obierz je z zewnętrznej warstwy. Pamiętaj również o pozbyciu się pestek i pokrojeniu warzyw na kawałki. Następnie wymieszaj je z wyrazistą marynatą. Tę przygotujesz poprzez wymieszanie oliwy z oliwek z łyżką soku ze świeżo wyciśniętej cytryny i sosem sałatkowym. Jej smak podkreślisz jeszcze bardziej, jeśli dodasz do niej przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przed podaniem marynowanej papryki, zadbaj o to, aby przekąskę dobrze schłodzić. Dzięki temu zabiegowi nabierze smaku. Serwuj z wykałaczkami do nabijania kawałków warzyw. Jako dodatek sprawdzą się kromki świeżego pieczywa, np. włoskiej bułki ciabatty. Marynowana papryka sprawdzi się nie tylko jako samodzielna przekąska, ale również jako dodatek do kanapek czy domowych burgerów. Zobacz przepis i przekonaj się, jak łatwo ją przyrządzić.