
Składniki
4 sztuki
4 sztuki
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Całe papryki upiecz w piekarniku (15 minut w 220 stopniach) do momentu, gdy skórka zacznie czernieć.

Krok 2
Wyjmij je z piekarnika, przykryj folią i pozostaw do ostygnięcia.

Krok 3
Kiedy papryki będą już chłodne, obierz je ze skóry, usuń pestki i pokrój na kawałki.

Krok 4
Trzy łyżki oliwy wymieszaj z łyżką soku z cytryny oraz sosem sałatkowym Knorr. Dodaj rozgnieciony praską czosnek.

Krok 5
Przygotowany płyn wymieszaj z papryką. Odstaw do lodówki na 2 godziny i podawaj tapas z wykałaczkami.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Papryka marynowana
Planując przygotowanie tapas, pomyśl o marynowanej papryce. Aby warzywo nabrało wyjątkowego smaku, upiecz je najpierw w piekarniku. Powinno się w nim znajdować aż do momentu sczernienia skórki. Wykorzystaj różne kolory papryk, dzięki czemu gotowa przystawka będzie prezentowała się efektownie. Po ich ostygnięciu, obierz je z zewnętrznej warstwy. Pamiętaj również o pozbyciu się pestek i pokrojeniu warzyw na kawałki. Następnie wymieszaj je z wyrazistą marynatą. Tę przygotujesz poprzez wymieszanie oliwy z oliwek z łyżką soku ze świeżo wyciśniętej cytryny i sosem sałatkowym. Jej smak podkreślisz jeszcze bardziej, jeśli dodasz do niej przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przed podaniem marynowanej papryki, zadbaj o to, aby przekąskę dobrze schłodzić. Dzięki temu zabiegowi nabierze smaku. Serwuj z wykałaczkami do nabijania kawałków warzyw. Jako dodatek sprawdzą się kromki świeżego pieczywa, np. włoskiej bułki ciabatty. Marynowana papryka sprawdzi się nie tylko jako samodzielna przekąska, ale również jako dodatek do kanapek czy domowych burgerów. Zobacz przepis i przekonaj się, jak łatwo ją przyrządzić.