Pieczarki marynowane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczarki marynowane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
238 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

228 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

0.5 litra

3 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyczyść pieczarki i przysmaż w całości na oleju. Dolej wino oraz sok z cytryny, gotuj przez 5 minut. Dodaj zmiażdżone praską ząbki czosnku i Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr.

Pieczarki marynowane - Krok 1

Krok 2

W czasie, gdy wszystko się gotuje, umyj papryczkę, usuń środek i pokrój w cienkie paski.

Pieczarki marynowane - Krok 2

Krok 3

Dodaj ją do pieczarek wraz z pokrojoną pietruszką (2 - 3 łyżki). Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr według uznania. Tapas możesz podawać na zimno lub na ciepło.

Pieczarki marynowane - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczarki marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczarki marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczarki marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczarki marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczarki marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczarki marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczarki marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczarki marynowane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Brukselka zapiekana w sosie
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczarki marynowanePieczarki marynowane

Marynowane pieczarki to świetny sposób na szybką przekąskę. Nie musisz długo czekać, jeśli skorzystasz z naszego przepisu na przyrządzenie ich w tej wersji. Grzyby są bardzo delikatne, szybko zmiękną, a dzięki dodatkowi soku z cytryny nabiorą lekko kwaskowatego posmaku. Pieczarki są dość neutralne, dlatego dają duże możliwości w stosowaniu dodatków. Świetnie będą komponowały się z pikantną papryczką oraz czosnkiem, które nadadzą przekąsce wyrazistego charakteru. Nie zapomnij także o odpowiednich przyprawach, dzięki którym podkreślisz wszystkie smaki potrawy. Zacznij od podsmażenia grzybów, a następnie dodaj czosnek, papryczkę, a na koniec pietruszkę. Dopraw i gotowe. Tak przygotowane marynowane pieczarki podawaj razem z pieczywem, najlepiej jako dodatek do wędlin oraz sałatek. Jeśli podajesz je bez dodatków, dobrym pomysłem będzie zaserwowanie ich na wykałaczkach, w formie koreczków. Smaczne będą zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdź nasz przepis na pieczarki i znajdź własny sposób na ich wykorzystanie.