Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
225 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

144 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 pęczka

1 łyżka

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty obierz pokrój w dowolne kształty talarki lub grube frytki, posiekaj natkę kolendry, pomarańcze otrzyj ze skóry.

Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj miód, skórkę z pomarańczy, przyprawę grubo mieloną Knorr, kmin i oliwę. W powstałej marynacie obtocz bataty, starając się aby marynata dobrze je obkleiła.

Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - Krok 2

Krok 3

Ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na 20 minut. Tuż przed podaniem ziemniaki przełóż do miski, dodaj do nich posiekaną natkę kolendry i dokładnie wymieszaj.

Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Pomarańczę możesz zastąpić limonką lub cytryną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutąPikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, są coraz częściej spotykane na polskich stołach. Idealnie komponują się z różnymi rodzajami mięs i warzyw, stanowiąc także samodzielne danie o egzotycznej nucie. Spróbujcie wyjątkowej potrawy, jaką są pikantne bataty pieczone w piekarniku, z delikatnym aromatem pomarańczy. Miód podkreśli słodki smak ziemniaków, a kompozycja oryginalnych przypraw nada daniu ostrości. To doskonała propozycja dla każdego, kto lubi eksperymenty w kuchni i niecodzienne zestawienie smaków.

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika słodkich ziemniaków z piekarnika i oryginalnych dań!

Na jaką okazję?

Pieczone bataty z pomarańczą są doskonałym pomysłem na warzywny obiad lub pyszną kolację w orientalnym stylu.

Czy wiesz, że?

Bataty pochodzą z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Dziś największymi producentami słodkich ziemniaków są: Chiny, Indonezja i Indie. Bataty występują w wielu odmianach, które różnicują między innymi barwa oraz kształt bulwy.

Dla urozmaicenia:

Jeśli preferujecie nieco bardziej wytrawne smaki, pomarańczę możecie zastąpić cytryną lub limonką.