Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą
łatwe
142 osoby zapisały

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 pęczka
1 łyżka
1 łyżeczka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bataty obierz pokrój w dowolne kształty talarki lub grube frytki, posiekaj natkę kolendry, pomarańcze otrzyj ze skóry.

Krok 2
W misce pomieszaj miód, skórkę z pomarańczy, przyprawę grubo mieloną Knorr, kmin i oliwę. W powstałej marynacie obtocz bataty, starając się aby marynata dobrze je obkleiła.

Krok 3
Ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na 20 minut. Tuż przed podaniem ziemniaki przełóż do miski, dodaj do nich posiekaną natkę kolendry i dokładnie wymieszaj.


Dobra rada:
Pomarańczę możesz zastąpić limonką lub cytryną.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą
Bataty, czyli słodkie ziemniaki, są coraz częściej spotykane na polskich stołach. Idealnie komponują się z różnymi rodzajami mięs i warzyw, stanowiąc także samodzielne danie o egzotycznej nucie. Spróbujcie wyjątkowej potrawy, jaką są pikantne bataty pieczone w piekarniku, z delikatnym aromatem pomarańczy. Miód podkreśli słodki smak ziemniaków, a kompozycja oryginalnych przypraw nada daniu ostrości. To doskonała propozycja dla każdego, kto lubi eksperymenty w kuchni i niecodzienne zestawienie smaków.
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika słodkich ziemniaków z piekarnika i oryginalnych dań!
Na jaką okazję?
Pieczone bataty z pomarańczą są doskonałym pomysłem na warzywny obiad lub pyszną kolację w orientalnym stylu.
Czy wiesz, że?
Bataty pochodzą z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Dziś największymi producentami słodkich ziemniaków są: Chiny, Indonezja i Indie. Bataty występują w wielu odmianach, które różnicują między innymi barwa oraz kształt bulwy.
Dla urozmaicenia:
Jeśli preferujecie nieco bardziej wytrawne smaki, pomarańczę możecie zastąpić cytryną lub limonką.