Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

109 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 pęczka

1 łyżka

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty obierz pokrój w dowolne kształty talarki lub grube frytki, posiekaj natkę kolendry, pomarańcze otrzyj ze skóry.

Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj miód, skórkę z pomarańczy, przyprawę grubo mieloną Knorr, kmin i oliwę. W powstałej marynacie obtocz bataty, starając się aby marynata dobrze je obkleiła.

Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - Krok 2

Krok 3

Ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na 20 minut. Tuż przed podaniem ziemniaki przełóż do miski, dodaj do nich posiekaną natkę kolendry i dokładnie wymieszaj.

Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Pomarańczę możesz zastąpić limonką lub cytryną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutąPikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, są coraz częściej spotykane na polskich stołach. Idealnie komponują się z różnymi rodzajami mięs i warzyw, stanowiąc także samodzielne danie o egzotycznej nucie. Spróbujcie wyjątkowej potrawy, jaką są pikantne bataty pieczone w piekarniku, z delikatnym aromatem pomarańczy. Miód podkreśli słodki smak ziemniaków, a kompozycja oryginalnych przypraw nada daniu ostrości. To doskonała propozycja dla każdego, kto lubi eksperymenty w kuchni i niecodzienne zestawienie smaków.

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika słodkich ziemniaków z piekarnika i oryginalnych dań!

Na jaką okazję?

Pieczone bataty z pomarańczą są doskonałym pomysłem na warzywny obiad lub pyszną kolację w orientalnym stylu.

Czy wiesz, że?

Bataty pochodzą z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Dziś największymi producentami słodkich ziemniaków są: Chiny, Indonezja i Indie. Bataty występują w wielu odmianach, które różnicują między innymi barwa oraz kształt bulwy.

Dla urozmaicenia:

Jeśli preferujecie nieco bardziej wytrawne smaki, pomarańczę możecie zastąpić cytryną lub limonką.