Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
225 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

143 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 pęczka

1 łyżka

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty obierz pokrój w dowolne kształty talarki lub grube frytki, posiekaj natkę kolendry, pomarańcze otrzyj ze skóry.

Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj miód, skórkę z pomarańczy, przyprawę grubo mieloną Knorr, kmin i oliwę. W powstałej marynacie obtocz bataty, starając się aby marynata dobrze je obkleiła.

Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - Krok 2

Krok 3

Ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na 20 minut. Tuż przed podaniem ziemniaki przełóż do miski, dodaj do nich posiekaną natkę kolendry i dokładnie wymieszaj.

Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Pomarańczę możesz zastąpić limonką lub cytryną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutąPikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, są coraz częściej spotykane na polskich stołach. Idealnie komponują się z różnymi rodzajami mięs i warzyw, stanowiąc także samodzielne danie o egzotycznej nucie. Spróbujcie wyjątkowej potrawy, jaką są pikantne bataty pieczone w piekarniku, z delikatnym aromatem pomarańczy. Miód podkreśli słodki smak ziemniaków, a kompozycja oryginalnych przypraw nada daniu ostrości. To doskonała propozycja dla każdego, kto lubi eksperymenty w kuchni i niecodzienne zestawienie smaków.

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika słodkich ziemniaków z piekarnika i oryginalnych dań!

Na jaką okazję?

Pieczone bataty z pomarańczą są doskonałym pomysłem na warzywny obiad lub pyszną kolację w orientalnym stylu.

Czy wiesz, że?

Bataty pochodzą z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Dziś największymi producentami słodkich ziemniaków są: Chiny, Indonezja i Indie. Bataty występują w wielu odmianach, które różnicują między innymi barwa oraz kształt bulwy.

Dla urozmaicenia:

Jeśli preferujecie nieco bardziej wytrawne smaki, pomarańczę możecie zastąpić cytryną lub limonką.