Pieczone awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone awokado

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
120 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

97 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

50 gramów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

1 pęczek

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Awokado przekrój na pół łyżka stołową wydrąż, miąższ nie uszkadzając skórki. Miąższ pokrój w cm grubości kostkę, posiekaj kolendrę, łososia pokrój w cienkie paseczki , świeże pomidory przekrój na pół a suszone drobno posiekaj, cebule pokrój piórka, cytrynę otrzyj ze skory, z jednej połówki wyciśnij sok, zetrzyj parmezan na tarce.

Pieczone awokado - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj ze sobą wszystkie składniki (awokado, pomidory, cebulę, kapary, kolendrę otartą skórkę z cytryny wraz z sokiem, oregano, przyprawy Knorr, pieprz). Składniki dokładnie wymieszaj a następnie na powrót włóż je do „miseczek” ze skory awokado, na wierzchu awokado wybij jedno jajo , posyp je parmezanem.

Pieczone awokado - Krok 2

Krok 3

Napełnione połówki awokado wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 15 minut.

Pieczone awokado - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone awokado - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone awokadoPieczone awokado

Faszerowane warzywa i owoce już od dłuższego czasu święcą triumfy i z pewnością choć raz gościły w kuchni każdego z nas. Znane są już wersje, gdzie głównym składnikiem jest papryka, pomidor czy cukinia – ale czy próbowałeś kiedyś pieczonego awokado z przepysznym farszem? Jeśli nie, to właśnie teraz masz taką okazję!

Dla kogo?

Przepis na pieczone awokado będzie doskonały dla każdego, kto lubi smakować dania prosto piekarnika.

Na jaką okazję?

Pieczone awokado to niebanalna opcja na delikatną kolację. Na pewno zasmakuje Twoim bliskim. Place lizać!

Czy wiesz, że?

Jak w odpowiedni sposób przekroić awokado? Natnij go wzdłuż (nóż zatrzyma się na pestce). Później chwyć owoc po obydwóch stronach, przekręć każdą połowę w przeciwnym kierunku i wyjmij pestkę.

Dla urozmaicenia

Nadzienie pieczonego awokado możesz urozmaicić swoimi ulubionymi warzywami, niekoniecznie tymi, jakie są w przepisie.