Pieczone awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone awokado

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
120 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

98 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

50 gramów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

1 pęczek

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Awokado przekrój na pół łyżka stołową wydrąż, miąższ nie uszkadzając skórki. Miąższ pokrój w cm grubości kostkę, posiekaj kolendrę, łososia pokrój w cienkie paseczki , świeże pomidory przekrój na pół a suszone drobno posiekaj, cebule pokrój piórka, cytrynę otrzyj ze skory, z jednej połówki wyciśnij sok, zetrzyj parmezan na tarce.

Pieczone awokado - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj ze sobą wszystkie składniki (awokado, pomidory, cebulę, kapary, kolendrę otartą skórkę z cytryny wraz z sokiem, oregano, przyprawy Knorr, pieprz). Składniki dokładnie wymieszaj a następnie na powrót włóż je do „miseczek” ze skory awokado, na wierzchu awokado wybij jedno jajo , posyp je parmezanem.

Pieczone awokado - Krok 2

Krok 3

Napełnione połówki awokado wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 15 minut.

Pieczone awokado - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone awokado - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone awokadoPieczone awokado

Faszerowane warzywa i owoce już od dłuższego czasu święcą triumfy i z pewnością choć raz gościły w kuchni każdego z nas. Znane są już wersje, gdzie głównym składnikiem jest papryka, pomidor czy cukinia – ale czy próbowałeś kiedyś pieczonego awokado z przepysznym farszem? Jeśli nie, to właśnie teraz masz taką okazję!

Dla kogo?

Przepis na pieczone awokado będzie doskonały dla każdego, kto lubi smakować dania prosto piekarnika.

Na jaką okazję?

Pieczone awokado to niebanalna opcja na delikatną kolację. Na pewno zasmakuje Twoim bliskim. Place lizać!

Czy wiesz, że?

Jak w odpowiedni sposób przekroić awokado? Natnij go wzdłuż (nóż zatrzyma się na pestce). Później chwyć owoc po obydwóch stronach, przekręć każdą połowę w przeciwnym kierunku i wyjmij pestkę.

Dla urozmaicenia

Nadzienie pieczonego awokado możesz urozmaicić swoimi ulubionymi warzywami, niekoniecznie tymi, jakie są w przepisie.