Pieczone awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pieczone awokado

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

46 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

50 gramów

100 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

2 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Awokado przekrój na pół łyżka stołową wydrąż, miąższ nie uszkadzając skórki. Miąższ pokrój w cm grubości kostkę, posiekaj kolendrę, łososia pokrój w cienkie paseczki , świeże pomidory przekrój na pół a suszone drobno posiekaj, cebule pokrój piórka, cytrynę otrzyj ze skory, z jednej połówki wyciśnij sok, zetrzyj parmezan na tarce.

Pieczone awokado - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj ze sobą wszystkie składniki ( awokado, pomidory, cebule kapary, kolendrę otarta skórkę z cytryny wraz z sokiem, oregano, chili , czosnek , pieprz). Składniki dokładnie wymieszaj a następnie na powrót włóż je do „miseczek” ze skory awokado, na wierzchu awokado wybij jedno jajo , posyp je parmezanem.

Pieczone awokado - Krok 2

Krok 3

Napełnione połówki awokado wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 15 minut.

Pieczone awokado - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone awokadoPieczone awokado

Faszerowane warzywa i owoce już od dłuższego czasu święcą triumfy i z pewnością choć raz gościły w kuchni każdego z nas. Znane są już wersje, gdzie głównym składnikiem jest papryka, pomidor czy cukinia – ale czy próbowałeś kiedyś pieczonego awokado z przepysznym farszem? Jeśli nie, to właśnie teraz masz taką okazję!

Dla kogo?

Przepis na pieczone awokado będzie doskonały dla każdego, kto lubi smakować dania prosto piekarnika.

Na jaką okazję?

Pieczone awokado to niebanalna opcja na delikatną kolację. Na pewno zasmakuje Twoim bliskim. Place lizać!

Czy wiesz, że?

Jak w odpowiedni sposób przekroić awokado? Natnij go wzdłuż (nóż zatrzyma się na pestce). Później chwyć owoc po obydwóch stronach, przekręć każdą połowę w przeciwnym kierunku i wyjmij pestkę.

Dla urozmaicenia

Nadzienie pieczonego awokado możesz urozmaicić swoimi ulubionymi warzywami, niekoniecznie tymi, jakie są w przepisie.