Składniki
150 gramów
1 opakowanie
4 sztuki
6 sztuk
4 sztuki
50 gramów
2 sztuki
1 pęczek
10 gramów
1 łyżka
3 łyżki
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos sałatkowy – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą.
Krok 2
Masło (w temp. pokojowej) wymieszaj z posiekanym czosnkiem oraz posiekana natką pietruszki. Dopraw do smaku. Pieczywo pokrój w mniejsze trójkąty. Posmaruj powstałym masłem czosnkowym i opiecz w piekarniku lub na patelni.
Krok 3
Jarmuż oczyść ze zgrubiałych łodyżek, wymieszaj z sosem, a następnie rozłóż na półmisku. Fileciki anchois pokrój wzdłuż na pół i ułóż na sałacie.
Krok 4
W niedużym garnku zagotuj wodę, dodaj ocet i lekko posól, zamieszaj energicznie łyżką tak, aby powstał wir. Tuż nad powierzchnią gotowanej wody wbijaj ostrożnie jajka i gotuj do momentu, gdy białko zetnie się, ale żółtko pozostanie płynne – ok. 1 minuty.
Krok 5
Kawałki ciabatty połóż na liściach jarmużu, ugotowane jajka w koszulkach również ułóż na sałacie, posyp startym w cienkie płatki serem i natychmiast podawaj.
Dobra rada:
Sałatkę posyp grubo świeżo mielonym czarnym pieprzem, a nabierze zupełnie innego charakteru.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Paprykowo-ziołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktu8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z jajkiem w koszulce
Sałatka to znakomity sposób na drugie śniadanie lub kolację – wersja z tego przepisu stanowi mistrzowskie połączenie składników. Delikatne jajko w koszulce, z ugotowanym na miękko żółtkiem, kontrastuje swoją subtelnością z wyrazistymi filecikami anchois. Grzanki i świeży jarmuż nadają daniu chrupkości, a sos sałatkowy paprykowo-ziołowy z białym pieprzem podkreśla smak całości. Kromki pieczywa, na przykład włoskiej bułki ciabatty posmaruj masłem czosnkowym. Opiecz je w piekarniku lub na patelni, aż nabiorą złocistego koloru. Jarmuż starannie przebierz, oczyść go ze zgrubiałych części, wymieszaj z sosem na bazie oliwy i soku z cytryny, a następnie rozłóż na półmisku. Umieść na nim pokrojone wzdłuż fileciki rybne oraz podpieczone kawałki pieczywa. Na wierzchu sałatki połóż ugotowane w koszulce jajka. Danie będzie najsmaczniejsze podane na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu. Mamy nadzieję, że nasze przepisy będą dla Ciebie inspiracją do przyrządzania pysznych potraw na wiele okazji. Spróbuj!