
Składniki
150 gramów
1 opakowanie
4 sztuki
6 sztuk
4 sztuki
50 gramów
2 sztuki
1 pęczek
10 gramów
1 łyżka
3 łyżki
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos sałatkowy – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą.

Krok 2
Masło (w temp. pokojowej) wymieszaj z posiekanym czosnkiem oraz posiekana natką pietruszki. Dopraw do smaku. Pieczywo pokrój w mniejsze trójkąty. Posmaruj powstałym masłem czosnkowym i opiecz w piekarniku lub na patelni.

Krok 3
Jarmuż oczyść ze zgrubiałych łodyżek, wymieszaj z sosem, a następnie rozłóż na półmisku. Fileciki anchois pokrój wzdłuż na pół i ułóż na sałacie.

Krok 4
W niedużym garnku zagotuj wodę, dodaj ocet i lekko posól, zamieszaj energicznie łyżką tak, aby powstał wir. Tuż nad powierzchnią gotowanej wody wbijaj ostrożnie jajka i gotuj do momentu, gdy białko zetnie się, ale żółtko pozostanie płynne – ok. 1 minuty.

Krok 5
Kawałki ciabatty połóż na liściach jarmużu, ugotowane jajka w koszulkach również ułóż na sałacie, posyp startym w cienkie płatki serem i natychmiast podawaj.


Dobra rada:
Sałatkę posyp grubo świeżo mielonym czarnym pieprzem, a nabierze zupełnie innego charakteru.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z jajkiem w koszulce
Sałatka to znakomity sposób na drugie śniadanie lub kolację – wersja z tego przepisu stanowi mistrzowskie połączenie składników. Delikatne jajko w koszulce, z ugotowanym na miękko żółtkiem, kontrastuje swoją subtelnością z wyrazistymi filecikami anchois. Grzanki i świeży jarmuż nadają daniu chrupkości, a sos sałatkowy paprykowo-ziołowy z białym pieprzem podkreśla smak całości. Kromki pieczywa, na przykład włoskiej bułki ciabatty posmaruj masłem czosnkowym. Opiecz je w piekarniku lub na patelni, aż nabiorą złocistego koloru. Jarmuż starannie przebierz, oczyść go ze zgrubiałych części, wymieszaj z sosem na bazie oliwy i soku z cytryny, a następnie rozłóż na półmisku. Umieść na nim pokrojone wzdłuż fileciki rybne oraz podpieczone kawałki pieczywa. Na wierzchu sałatki połóż ugotowane w koszulce jajka. Danie będzie najsmaczniejsze podane na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu. Mamy nadzieję, że nasze przepisy będą dla Ciebie inspiracją do przyrządzania pysznych potraw na wiele okazji. Spróbuj!