Jak zrobić jajko w koszulce? Jak je ugotować?

Po turecku, benedyktyńsku albo na chrupiącej grzance – jak zrobić jajko w koszulce bez octu lub z dodatkiem tej ważnej przyprawy? Wbrew pozorom przyrządzenie jajek w taki sposób, by otulone ściętym białkiem żółtko zachowało swoją płynność, wcale nie jest takie skomplikowane, a wymaga jedynie odrobinę przygotowania i cierpliwości. Poznajcie różne sposoby na ugotowanie jajek w koszulce!

Czym jest jajko w koszulce i jak je zrobić?

Jajko w koszulce (inaczej poszetowe lub perdut) to najczęściej kurze jajo gotowane bez skorupki we wrzątku na tyle długo, by białko się ścięło, a żółtko zachowało płynną konsystencję. Przygotowane w ten sposób jajka mogą byś serwowane na różne sposoby – z sałatką jako dodatek do zupy kremu, zalane sosem holenderskim albo na chrupiącej grzance z bułki. Aby pozbawione skorupki wnętrze nie rozpadło się w gorącej wodzie na części oraz zachowało bardziej zwarty kształt, do wrzątku dodaje się trochę soli z octem spirytusowym, a gotowe jajko delikatnie wyciąga z garnka za pomocą metalowego sitka o gęstych oczkach.

Jak ugotować jajko w koszulce?

Jest kilka sposobów na to, jak zrobić jajka w koszulce. Można je przyrządzić w mikrofali i za pomocą folii, jednak najstarszą i najbardziej popularną metodą jest zaparzenie w garnku. W niedużym, ale szerokim naczyniu zagotujcie 0,5 l wody z łyżką octu spirytusowego i odrobiną soli. Jajko rozbijcie na spodek lub do kokilki w taki sposób, by nie uszkodzić żółtka. Gdy roztwór będzie wrzący, zamieszajcie go łyżką tworząc pośrodku wir, do którego należy ostrożnie wlać rozbite jajko. Po 3 minutach wyłówcie je za pomocą sitka i delikatnie przełóżcie na talerzyk, w kanapkę czy do gorącej zupy kremu. Jak zrobić idealne jajko w koszulce bez octu? Wystarczy go zastąpić większą ilością soli lub świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, który po kontakcie z wodą równie szybko zetnie białko.

Różne sposoby na jajko w koszulce. Ile minut należy je gotować?

Jeśli nie macie pewności, ile gotować jajko w koszulce i czy się nie rozpadnie w podczas przelewania do wirującej wody, wypróbujcie inne, znacznie łatwiejsze metody, używając np. kuchenki mikrofalowej albo zwykłej folii aluminiowej spożywczej:

  • Nie wiecie, jak zrobić jajko w koszulce w mikrofali? To bardzo proste! Do niewielkiej miseczki, którą można wkładać do kuchenek tego typu, wlejcie wodę tak, by sięgała mniej więcej do połowy wysokości naczynia. Dodajcie odrobinę octu, ostrożnie wbijcie jajko i ustawcie urządzenie na najwyższą moc. Po minucie białko powinno być ścięte, a żółtko pozostać płynne. W razie konieczności czas gotowania możecie przedłużyć o 20 sekund.
  • Kolejnym sprytnym i sprawdzonym sposobem jest przyrządzenie jajek z pomocą silikonowych foremek używanych do wypieku babeczek lub muffinek. W płaskim, szerokim naczyniu zagotujcie tyle wody, by sięgała do 2/3 wysokości form. Do wgłębień wbijcie jajka i gotujcie 3 minuty pod przykryciem, by białko ścinało się równomiernie.

Pyszne dania z jajkiem w koszulce w roli głównej

Jajka w koszulce mają bardzo delikatną konsystencję, dlatego są częstym składnikiem wielu różnorodnych potraw. Z ich dodatkiem doskonale smakuje aksamitny krem z kurek po francusku albo kwaskowata zupa szczawiowa z mascarpone. Jajka w koszulce na szpinaku lub sałata z jarmużem i parmezanem podawane z chrupiącymi grzankami świetnie się sprawdzą na szybki lunch lub kolację. Jeśli macie ochotę na oryginalny posiłek, przyrządźcie wyśmienite jajka po turecku, podawane z jogurtem, odrobiną rozpuszczonego masła i świeżą natką pietruszki, albo idealne na śniadanie jajka benedyktyńskie układane na pieczywie tostowym i cienkich plasterkach upieczonego na chrupko boczku. Smacznego!