Krem z kurek po francusku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

575 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

198 osób wydrukowało

Pobierz pdf

410 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

1.5 litra

1 sztuka

0.5 szklanki

2 łyżki

0.5 pęczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotkę oraz czosnek posiekaj i podsmaż w garnku na margarynie.

Krem z kurek po francusku  - Krok 1

Krok 2

Zupę kurkową Knorr wymieszaj z 500 ml wody i wlej do garnka z przesmażoną szalotką.

Krem z kurek po francusku  - Krok 2

Krok 3

Dolej śmietankę i gotuj wszystko około 5 minut.

Krem z kurek po francusku  - Krok 3

Krok 4

W tym czasie zagotuj litr wody. Dodaj szczyptę soli i ocet. Woda powinna się powoli gotować, a nie wrzeć.

Krem z kurek po francusku  - Krok 4

Krok 5

Teraz ugotuj jajko w koszulce. Rozbij je nad garnkiem z wodą i gotuj około 3-4 minut.

Krem z kurek po francusku  - Krok 5

Krok 6

Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż jajko na dno szerokiego i głębokiego talerza. Na wierzch wylej ostrożnie zupę. Całość udekoruj posiekanym szczypiorkiem i natychmiast podawaj. Najlepiej smakuje wraz z pieczywem.

Krem z kurek po francusku  - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • przemek starosta

    przemek starosta, 29.03.2016

    nie próbowałem. Przemek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Marcinek

    Magdalena Marcinek, 05.10.2015

    dobra

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z kurek po francusku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z kurek po francusku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z kurek po francusku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z kurek po francusku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z kurek po francusku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z kurek po francusku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z kurek po francusku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa krem z marchewki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krem z kurek po francusku Krem z kurek po francusku

Krem z kurek po francusku to smaczne, eleganckie i wykwintne danie, które idealnie nadaje się na uroczystą kolację lub niedzielny obiad. Do jej przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, m.in. cebuli, torebki z kremową zupą z kurek, czosnku oraz śmietany. Cebulę oraz posiekany drobno ząbek czosnku podsmaż na rozgrzanym tłuszczu (dla podkreślenia smaku warto doprawić je świeżo zmielonym pieprzem, rozmarynem oraz kurkumą). Następnie dodaj wymieszaną z wodą zawartość opakowania kremowej zupy i gotuj całość przez co najmniej kilka minut. Przyrządzoną w ten sposób zupę przelej do głębokiego talerza i podawaj udekorowaną natką pietruszki, koperkiem lub listkami bazylii. Pamiętaj, że doskonałymi dodatkami do kremu z kurek będą ugotowane na twardo jajko, aromatyczne grzanki (na przykład czosnkowe) oraz świeże pieczywo. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj delikatny krem z kurek po francusku. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią na temat proponowanego dania. Smacznego!