Krem z kurek po francusku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem z kurek po francusku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
611 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

210 osób wydrukowało

Pobierz pdf

453 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

1.5 litra

1 sztuka

0.5 szklanki

2 łyżki

0.5 pęczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotkę oraz czosnek posiekaj i podsmaż w garnku na margarynie.

Krem z kurek po francusku  - Krok 1

Krok 2

Zupę kurkową Knorr wymieszaj z 500 ml wody i wlej do garnka z przesmażoną szalotką.

Krem z kurek po francusku  - Krok 2

Krok 3

Dolej śmietankę i gotuj wszystko około 5 minut.

Krem z kurek po francusku  - Krok 3

Krok 4

W tym czasie zagotuj litr wody. Dodaj szczyptę soli i ocet. Woda powinna się powoli gotować, a nie wrzeć.

Krem z kurek po francusku  - Krok 4

Krok 5

Teraz ugotuj jajko w koszulce. Rozbij je nad garnkiem z wodą i gotuj około 3-4 minut.

Krem z kurek po francusku  - Krok 5

Krok 6

Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż jajko na dno szerokiego i głębokiego talerza. Na wierzch wylej ostrożnie zupę. Całość udekoruj posiekanym szczypiorkiem i natychmiast podawaj. Najlepiej smakuje wraz z pieczywem.

Krem z kurek po francusku  - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • przemek starosta

    przemek starosta , 29.03.2016

    nie próbowałem. Przemek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Marcinek

    Magdalena Marcinek , 05.10.2015

    dobra

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z kurek po francusku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z kurek po francusku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z kurek po francusku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z kurek po francusku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z kurek po francusku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z kurek po francusku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z kurek po francusku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem z kurek po francusku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krem z kurek po francusku Krem z kurek po francusku

Krem z kurek po francusku to smaczne, eleganckie i wykwintne danie, które idealnie nadaje się na uroczystą kolację lub niedzielny obiad. Do jej przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, m.in. cebuli, torebki z kremową zupą z kurek, czosnku oraz śmietany. Cebulę oraz posiekany drobno ząbek czosnku podsmaż na rozgrzanym tłuszczu (dla podkreślenia smaku warto doprawić je świeżo zmielonym pieprzem, rozmarynem oraz kurkumą). Następnie dodaj wymieszaną z wodą zawartość opakowania kremowej zupy i gotuj całość przez co najmniej kilka minut. Przyrządzoną w ten sposób zupę przelej do głębokiego talerza i podawaj udekorowaną natką pietruszki, koperkiem lub listkami bazylii. Pamiętaj, że doskonałymi dodatkami do kremu z kurek będą ugotowane na twardo jajko, aromatyczne grzanki (na przykład czosnkowe) oraz świeże pieczywo. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj delikatny krem z kurek po francusku. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią na temat proponowanego dania. Smacznego!