Zupa z kurek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z kurek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

heart
627 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

361 osób wydrukowało

Pobierz pdf

512 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

2 litry

1 szczypta

1 opakowanie

1 szczypta

0.5 szklanki

2 sztuki

null

null

20 dekagramów

50 dekagramów

4 sztuki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wywar z 2 litrów wody i 2 bulionetek Knorr.

Zupa z kurek - Krok 1

Krok 2

Oczyść i opłucz grzyby. Pokrój jak są duże. Jeżeli używasz kurek mrożonych - rozmroź je i opłucz. Cebulę posiekaj. Usmaż razem cebulę i kurki.

Zupa z kurek - Krok 2

Krok 3

Kiełbasę pokrój w plasterki.

Zupa z kurek - Krok 3

Krok 4

Makaron ugotuj w wywarze i dodaj grzyby, kiełbasę i śmietanę.

Zupa z kurek - Krok 4

Krok 5

Zupę z kurek Knorr przygotuj według przepisu na opakowaniu. Dodaj do garnka, gotuj 10 minut i dopraw do smaku. Zupę podawaj z jajkami przepiórczymi.

Zupa z kurek - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Kat 21

    Kat 21 , 09.08.2022

    Zupa z kurek jak u babci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Sajnoga

    Wojciech Sajnoga , 14.07.2019

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z kurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z kurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z kurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z kurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z kurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z kurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z kurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z kurek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa kapuściana
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z kurekZupa z kurek

Kurki należą do najsmaczniejszych grzybów, bardzo szeroko wykorzystywanych w polskiej kuchni. Swoją popularność zawdzięczają wspaniałemu aromatowi, który pasuje zarówno do dań mięsnym, mącznych, czy kultowej jajecznicy z kurkami. Zupa z kurek zasługuje na pozycję na samym szczycie listy najlepszych zup, jakie można zrobić z grzybów. Zanim przystąpisz do gotowania, powinnaś poznać sposób, dzięki któremu szybko i łatwo oczyścisz kurki z zanieczyszczeń. Jest to grzyb z blaszkami wewnątrz kapelusza, dlatego też umycie go może czasem zająć nieco czasu. Opłucz swoje kurki pod bieżącą wodą, a następnie włóż je do szklanej miski i zalej gorącą wodą. Posól nieco i delikatnie mieszaj grzyby. Po chwili zauważysz, jak piasek i ziemia opadają na dno. Wysyp kurki na durszlak i gotowe. Teraz dalsze gotowanie to już sama przyjemność. Zadbaj o to, aby kiełbasa, którą wkroisz to zupy była najlepszej jakości.