Zupa z kurek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

569 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

309 osób wydrukowało

Pobierz pdf

381 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

50 dekagramów

20 dekagramów

2 sztuki

2 litry

10 dekagramów

100 gramów

0.5 szklanki

4 sztuki

null

1 szczypta

1 szczypta

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wywar z 2 litrów wody i 2 bulionetek Knorr.

Zupa z kurek - Krok 1

Krok 2

Oczyść i opłucz grzyby. Pokrój jak są duże. Jeżeli używasz kurek mrożonych - rozmroź je i opłucz. Cebulę posiekaj. Usmaż razem cebulę i kurki.

Zupa z kurek - Krok 2

Krok 3

Kiełbasę pokrój w plasterki.

Zupa z kurek - Krok 3

Krok 4

Makaron ugotuj w wywarze i dodaj grzyby, kiełbasę i śmietanę.

Zupa z kurek - Krok 4

Krok 5

Zupę z kurek Knorr przygotuj według przepisu na opakowaniu. Dodaj do garnka, gotuj 10 minut i dopraw do smaku. Zupę podawaj z jajkami przepiórczymi.

Zupa z kurek - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Wojciech Sajnoga

    Wojciech Sajnoga , 14.07.2019

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z kurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z kurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z kurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z kurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z kurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z kurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z kurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z kurekZupa z kurek

Kurki należą do najsmaczniejszych grzybów, bardzo szeroko wykorzystywanych w polskiej kuchni. Swoją popularność zawdzięczają wspaniałemu aromatowi, który pasuje zarówno do dań mięsnym, mącznych, czy kultowej jajecznicy z kurkami. Zupa z kurek zasługuje na pozycję na samym szczycie listy najlepszych zup, jakie można zrobić z grzybów. Zanim przystąpisz do gotowania, powinnaś poznać sposób, dzięki któremu szybko i łatwo oczyścisz kurki z zanieczyszczeń. Jest to grzyb z blaszkami wewnątrz kapelusza, dlatego też umycie go może czasem zająć nieco czasu. Opłucz swoje kurki pod bieżącą wodą, a następnie włóż je do szklanej miski i zalej gorącą wodą. Posól nieco i delikatnie mieszaj grzyby. Po chwili zauważysz, jak piasek i ziemia opadają na dno. Wysyp kurki na durszlak i gotowe. Teraz dalsze gotowanie to już sama przyjemność. Zadbaj o to, aby kiełbasa, którą wkroisz to zupy była najlepszej jakości.