
Składniki
1.5 litra
50 dekagramów
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
0.5 szklanki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wywar z wody i bulionetki Knorr.

Krok 2
Posiekaj cebulę, następnie ją usmaż.

Krok 3
Dodaj koncentrat pomidorowy i paprykę, lekko podsmaż.

Krok 4
Dodaj do wywaru przesmażoną cebulę i gotuj 10 minut. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać bulionetkę Knorr

Krok 5
Przetrzyj zupę.

Krok 6
Połącz śmietanę z mąką. Dodaj śmietanę zmieszaną z mąką do zupy, gotuj kilka minut i dopraw do smaku cukrem i gałką muszkatołową.


Dobra rada:
Zupę cebulową na śmietanie podawaj posypaną natką pietruszki z kluseczkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa cebulowa na śmietanie
Nieco inna wersja popularnej zupy cebulowej z dodatkiem śmietany i koncentratu pomidorowego to propozycja dla osób lubiących wyraziste warzywne kremy. Przyrządza się ją z bulionu, podsmażonej cebuli, koncentratu, zmielonej papryki konserwowej oraz przypraw. Do podkreślenia jej smaku wykorzystuje się gałkę muszkatołową i odrobinę cukru, ale sprawdzą się też tymianek i ostra papryka. Całość przeciera się, gdy cebula jest już odpowiednio miękka lub miksuje zupę blenderem. Następnie należy dodać jeszcze mąkę wymieszaną ze śmietaną. Dzięki nim zupa będzie gęsta i kremowa. Serwuj potrawę z kluseczkami, ciastem naleśnikowym lub z makaronem. Sprawdzą się także ziołowe grzanki. Przygotuj je wcześniej w piekarniku. Pokrojony w kostkę chleb skrop oliwą i posyp suszonymi ziołami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i pozostaw tam do czasu, aż grzanki delikatnie się przyrumienią. Można też dołączyć do dania ciasto francuskie upieczone z krążkami cebuli i ziołami. Dowiedz się, jak zrobić tę pyszną potrawę. Zapoznaj się z naszym przepisem.