Zupa cebulowa na śmietanie przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa cebulowa na śmietanie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

505 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

322 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

610 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

50 dekagramów

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

0.5 szklanki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wywar z wody i bulionetki Knorr.

Zupa cebulowa na śmietanie - Krok 1

Krok 2

Posiekaj cebulę, następnie ją usmaż.

Zupa cebulowa na śmietanie - Krok 2

Krok 3

Dodaj koncentrat pomidorowy i paprykę, lekko podsmaż.

Zupa cebulowa na śmietanie - Krok 3

Krok 4

Dodaj do wywaru przesmażoną cebulę i gotuj 10 minut. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać bulionetkę Knorr

Zupa cebulowa na śmietanie - Krok 4

Krok 5

Przetrzyj zupę.

Zupa cebulowa na śmietanie - Krok 5

Krok 6

Połącz śmietanę z mąką. Dodaj śmietanę zmieszaną z mąką do zupy, gotuj kilka minut i dopraw do smaku cukrem i gałką muszkatołową.

Zupa cebulowa na śmietanie - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę cebulową na śmietanie podawaj posypaną natką pietruszki z kluseczkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa cebulowa na śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa cebulowa na śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa cebulowa na śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa cebulowa na śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa cebulowa na śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa cebulowa na śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa cebulowa na śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa cebulowa na śmietanieZupa cebulowa na śmietanie

Nieco inna wersja popularnej zupy cebulowej z dodatkiem śmietany i koncentratu pomidorowego to propozycja dla osób lubiących wyraziste warzywne kremy. Przyrządza się ją z bulionu, podsmażonej cebuli, koncentratu, zmielonej papryki konserwowej oraz przypraw. Do podkreślenia jej smaku wykorzystuje się gałkę muszkatołową i odrobinę cukru, ale sprawdzą się też tymianek i ostra papryka. Całość przeciera się, gdy cebula jest już odpowiednio miękka lub miksuje zupę blenderem. Następnie należy dodać jeszcze mąkę wymieszaną ze śmietaną. Dzięki nim zupa będzie gęsta i kremowa. Serwuj potrawę z kluseczkami, ciastem naleśnikowym lub z makaronem. Sprawdzą się także ziołowe grzanki. Przygotuj je wcześniej w piekarniku. Pokrojony w kostkę chleb skrop oliwą i posyp suszonymi ziołami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i pozostaw tam do czasu, aż grzanki delikatnie się przyrumienią. Można też dołączyć do dania ciasto francuskie upieczone z krążkami cebuli i ziołami. Dowiedz się, jak zrobić tę pyszną potrawę. Zapoznaj się z naszym przepisem.