Składniki
1.5 litra
50 dekagramów
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
0.5 szklanki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wywar z wody i bulionetki Knorr.
Krok 2
Posiekaj cebulę, następnie ją usmaż.
Krok 3
Dodaj koncentrat pomidorowy i paprykę, lekko podsmaż.
Krok 4
Dodaj do wywaru przesmażoną cebulę i gotuj 10 minut. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać bulionetkę Knorr
Krok 5
Przetrzyj zupę.
Krok 6
Połącz śmietanę z mąką. Dodaj śmietanę zmieszaną z mąką do zupy, gotuj kilka minut i dopraw do smaku cukrem i gałką muszkatołową.
Dobra rada:
Zupę cebulową na śmietanie podawaj posypaną natką pietruszki z kluseczkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa cebulowa na śmietanie
Nieco inna wersja popularnej zupy cebulowej z dodatkiem śmietany i koncentratu pomidorowego to propozycja dla osób lubiących wyraziste warzywne kremy. Przyrządza się ją z bulionu, podsmażonej cebuli, koncentratu, zmielonej papryki konserwowej oraz przypraw. Do podkreślenia jej smaku wykorzystuje się gałkę muszkatołową i odrobinę cukru, ale sprawdzą się też tymianek i ostra papryka. Całość przeciera się, gdy cebula jest już odpowiednio miękka lub miksuje zupę blenderem. Następnie należy dodać jeszcze mąkę wymieszaną ze śmietaną. Dzięki nim zupa będzie gęsta i kremowa. Serwuj potrawę z kluseczkami, ciastem naleśnikowym lub z makaronem. Sprawdzą się także ziołowe grzanki. Przygotuj je wcześniej w piekarniku. Pokrojony w kostkę chleb skrop oliwą i posyp suszonymi ziołami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i pozostaw tam do czasu, aż grzanki delikatnie się przyrumienią. Można też dołączyć do dania ciasto francuskie upieczone z krążkami cebuli i ziołami. Dowiedz się, jak zrobić tę pyszną potrawę. Zapoznaj się z naszym przepisem.