
Składniki
1.5 litra
50 dekagramów
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
0.5 szklanki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wywar z wody i bulionetki Knorr.

Krok 2
Posiekaj cebulę, następnie ją usmaż.

Krok 3
Dodaj koncentrat pomidorowy i paprykę, lekko podsmaż.

Krok 4
Dodaj do wywaru przesmażoną cebulę i gotuj 10 minut. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać bulionetkę Knorr

Krok 5
Przetrzyj zupę.

Krok 6
Połącz śmietanę z mąką. Dodaj śmietanę zmieszaną z mąką do zupy, gotuj kilka minut i dopraw do smaku cukrem i gałką muszkatołową.


Dobra rada:
Zupę cebulową na śmietanie podawaj posypaną natką pietruszki z kluseczkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka drobiowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa cebulowa na śmietanie
Nieco inna wersja popularnej zupy cebulowej z dodatkiem śmietany i koncentratu pomidorowego to propozycja dla osób lubiących wyraziste warzywne kremy. Przyrządza się ją z bulionu, podsmażonej cebuli, koncentratu, zmielonej papryki konserwowej oraz przypraw. Do podkreślenia jej smaku wykorzystuje się gałkę muszkatołową i odrobinę cukru, ale sprawdzą się też tymianek i ostra papryka. Całość przeciera się, gdy cebula jest już odpowiednio miękka lub miksuje zupę blenderem. Następnie należy dodać jeszcze mąkę wymieszaną ze śmietaną. Dzięki nim zupa będzie gęsta i kremowa. Serwuj potrawę z kluseczkami, ciastem naleśnikowym lub z makaronem. Sprawdzą się także ziołowe grzanki. Przygotuj je wcześniej w piekarniku. Pokrojony w kostkę chleb skrop oliwą i posyp suszonymi ziołami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i pozostaw tam do czasu, aż grzanki delikatnie się przyrumienią. Można też dołączyć do dania ciasto francuskie upieczone z krążkami cebuli i ziołami. Dowiedz się, jak zrobić tę pyszną potrawę. Zapoznaj się z naszym przepisem.