Zupa jarzynowa z groszkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

347 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

101 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 litr

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

100 gramów

50 gramów

50 gramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostki rosołowe Rosół z kury Knorr w 1 litrze wrzątku.

Krok 2

Umyj marchew. Ziemniaki i selera obierz i pokrój w kostkę. Kapustę pokrój w paski.

Krok 3

Dodaj do rosołu marchew, po kilku minutach selera i ziemniaki. Gotuj 10 minut, dodaj kapustę, groszek oraz fasolkę szparagową.

Krok 4

Gotuj warzywa do czasu, kiedy będą miękkie. Dodaj pomidory lub koncentrat i zagotuj. Podawaj z kwaśną śmietaną.

1

Opinie o przepisie

  • Danuta Kociołek

    Danuta Kociołek , 05.11.2016

    Wspaniała zupa polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa jarzynowa z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa jarzynowa z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa jarzynowa z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa jarzynowa z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa jarzynowa z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa jarzynowa z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa jarzynowa z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa jarzynowa z groszkiemZupa jarzynowa z groszkiem

Planując najbliższy obiad, weź pod uwagę zupę jarzynową z groszkiem. To pełna smaków i kolorów mieszanka warzyw, z ciekawie połączonymi składnikami. Najpierw ugotuj aromatyczny bulion drobiowy (pasować będzie też z włoszczyzny) oraz najtwardsze warzywa: kawałki marchewki, po chwili też ziemniaki i selera. To ważne, ponieważ dzięki takiemu rozwiązaniu delikatniejsze składniki nie rozgotują się. W kolejnym kroku dodaj groszek, fasolkę szparagową (dowolnie zieloną albo żółtą) oraz kapustę. Pasować będzie zarówno włoska, jak i biała. Pod sam koniec gotowania, dorzuć pokrojone pomidory (świeże lub z puszki) lub koncentrat pomidorowy. Zupę możesz doprawić na różne sposoby. Pasować będzie do niej oregano, lubczyk, natka pietruszki albo świeży koperek. Jeśli lubisz orientalne smaki, dopraw zupę popularną w Azji kolendrą. Zupę jarzynową z groszkiem podawaj z łyżką kwaśnej śmietany albo gęstego jogurtu naturalnego. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie prawdziwą radością!