Zupa jarzynowa z groszkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

343 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

101 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

100 gramów

50 gramów

50 gramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostki rosołowe Rosół z kury Knorr w 1 litrze wrzątku.

Krok 2

Umyj marchew. Ziemniaki i selera obierz i pokrój w kostkę. Kapustę pokrój w paski.

Krok 3

Dodaj do rosołu marchew, po kilku minutach selera i ziemniaki. Gotuj 10 minut, dodaj kapustę, groszek oraz fasolkę szparagową.

Krok 4

Gotuj warzywa do czasu, kiedy będą miękkie. Dodaj pomidory lub koncentrat i zagotuj. Podawaj z kwaśną śmietaną.

1

Opinie o przepisie

  • Danuta Kociołek

    Danuta Kociołek

    Wspaniała zupa polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa jarzynowa z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa jarzynowa z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa jarzynowa z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa jarzynowa z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa jarzynowa z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa jarzynowa z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa jarzynowa z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa jarzynowa z groszkiemZupa jarzynowa z groszkiem

Planując najbliższy obiad, weź pod uwagę zupę jarzynową z groszkiem. To pełna smaków i kolorów mieszanka warzyw, z ciekawie połączonymi składnikami. Najpierw ugotuj aromatyczny bulion drobiowy (pasować będzie też z włoszczyzny) oraz najtwardsze warzywa: kawałki marchewki, po chwili też ziemniaki i selera. To ważne, ponieważ dzięki takiemu rozwiązaniu delikatniejsze składniki nie rozgotują się. W kolejnym kroku dodaj groszek, fasolkę szparagową (dowolnie zieloną albo żółtą) oraz kapustę. Pasować będzie zarówno włoska, jak i biała. Pod sam koniec gotowania, dorzuć pokrojone pomidory (świeże lub z puszki) lub koncentrat pomidorowy. Zupę możesz doprawić na różne sposoby. Pasować będzie do niej oregano, lubczyk, natka pietruszki albo świeży koperek. Jeśli lubisz orientalne smaki, dopraw zupę popularną w Azji kolendrą. Zupę jarzynową z groszkiem podawaj z łyżką kwaśnej śmietany albo gęstego jogurtu naturalnego. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie prawdziwą radością!