Zupa jarzynowa z groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa jarzynowa z groszkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
417 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

142 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 litr

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

100 gramów

50 gramów

50 gramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostki rosołowe Rosół z kury Knorr w 1 litrze wrzątku.

Krok 2

Umyj marchew. Ziemniaki i selera obierz i pokrój w kostkę. Kapustę pokrój w paski.

Krok 3

Dodaj do rosołu marchew, po kilku minutach selera i ziemniaki. Gotuj 10 minut, dodaj kapustę, groszek oraz fasolkę szparagową.

Krok 4

Gotuj warzywa do czasu, kiedy będą miękkie. Dodaj pomidory lub koncentrat i zagotuj. Podawaj z kwaśną śmietaną.

1

Opinie o przepisie

  • Danuta Kociołek

    Danuta Kociołek , 05.11.2016

    Wspaniała zupa polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa jarzynowa z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa jarzynowa z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa jarzynowa z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa jarzynowa z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa jarzynowa z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa jarzynowa z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa jarzynowa z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa jarzynowa z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa jarzynowa z groszkiemZupa jarzynowa z groszkiem

Planując najbliższy obiad, weź pod uwagę zupę jarzynową z groszkiem. To pełna smaków i kolorów mieszanka warzyw, z ciekawie połączonymi składnikami. Najpierw ugotuj aromatyczny bulion drobiowy (pasować będzie też z włoszczyzny) oraz najtwardsze warzywa: kawałki marchewki, po chwili też ziemniaki i selera. To ważne, ponieważ dzięki takiemu rozwiązaniu delikatniejsze składniki nie rozgotują się. W kolejnym kroku dodaj groszek, fasolkę szparagową (dowolnie zieloną albo żółtą) oraz kapustę. Pasować będzie zarówno włoska, jak i biała. Pod sam koniec gotowania, dorzuć pokrojone pomidory (świeże lub z puszki) lub koncentrat pomidorowy. Zupę możesz doprawić na różne sposoby. Pasować będzie do niej oregano, lubczyk, natka pietruszki albo świeży koperek. Jeśli lubisz orientalne smaki, dopraw zupę popularną w Azji kolendrą. Zupę jarzynową z groszkiem podawaj z łyżką kwaśnej śmietany albo gęstego jogurtu naturalnego. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie prawdziwą radością!