Zupa z zielonego groszku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

367 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

182 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

4 sztuki

1 sztuka

2 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

2 łyżki

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 2 litry wody i rozprowadź kostki Rosół z kury Knorr.

Krok 2

Pokrój ziemniaki w kostkę, następnie drobno pokrój włoszczyznę i dodaj do bulionu. Gotuj około 25 minut, do momentu, kiedy warzywa będą miękkie.

Krok 3

Dodaj groszek i zagotuj. Na tym etapie możesz też zupę zmiksować na krem.

Krok 4

Przed podaniem posyp zupę startym serem i odczekaj do momentu, gdy się on rozpuści. Udekoruj śmietaną i posyp posiekaną natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z zielonego groszkuZupa z zielonego groszku

Pyszna, pełna warzyw zupa z zielonego groszku przywoła w Twojej kuchni wiosenne smaki. Połączenie delikatnego, słodkawego groszku z włoszczyzną, ziemniakami, startym żółtym serem i przyprawami sprawdzi się przy wielu okazjach. To dobra alternatywa dla popularnej zupy jarzynowej. Jeśli lubisz warzywne kremy, zmiksuj całość już po ugotowaniu i podaj z groszkiem ptysiowym, ziołowymi grzankami lub uprażonymi pestkami dyni albo słonecznika. Danie warto również ozdobić kilkoma ziarnami groszku lub polać pietruszkowym pesto z nieco większą ilością oliwy. Niezależnie od sposobu podania, zupa z zielonego groszku będzie dobrze smakować z kleksem śmietany, posypana natką pietruszki lub kolendrą. Świeży groszek możesz w razie potrzeby zastąpić mrożonym. Zupę serwuj z chrupiącą bagietką lub paluszkami z ciasta francuskiego z dużą ilością ziół. Będzie się świetnie komponowała także z chipsami z bekonu lub startego parmezanu. Skosztuj zupy z zielonego groszku z różnymi dodatkami. Koniecznie sprawdź ten przepis.