
Składniki
30 dekagramów
4 sztuki
1 sztuka
2 szklanki
1 szklanka
1 szklanka
2 łyżki
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj 2 litry wody i rozprowadź kostki Rosół z kury Knorr.
Krok 2
Pokrój ziemniaki w kostkę, następnie drobno pokrój włoszczyznę i dodaj do bulionu. Gotuj około 25 minut, do momentu, kiedy warzywa będą miękkie.
Krok 3
Dodaj groszek i zagotuj. Na tym etapie możesz też zupę zmiksować na krem.
Krok 4
Przed podaniem posyp zupę startym serem i odczekaj do momentu, gdy się on rozpuści. Udekoruj śmietaną i posyp posiekaną natką pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z zielonego groszku
Nie masz pomysłu na smaczną zupę? Przed Tobą sprawdzony przepis na pyszną i pełną warzyw zupę z zielonego groszku!
Dla kogo?
Zupa groszkowa może okazać się świetną alternatywą dla tradycyjnej zupy warzywnej dla całej rodziny. Można ją podawać w różny sposób – jako zupę pełną dużych kawałków warzyw oraz jako krem z dodatkami. Drugi z wymienionych wariantów powinien przypaść do gustu zwłaszcza dzieciom.
Na jaką okazję?
Zupa z groszku sprawdzi się zarówno jako codzienne danie obiadowe lub kolacyjne, jak i podczas specjalnych okazji. Wszystko zależy od receptury i sposobu podania, na jaki się zdecydujemy. Najprostszym sposobem jest podanie jeszcze gorącej zupy z zielonego groszku z kleksem śmietany i koperkiem. Jeśli jednak chcesz, aby zupa groszkowa nabrała wykwintnego charakteru, podaj ją w formie kremu z małymi ptysiami.
Czy wiesz że?
Na naszej stronie znajdziesz kilkadziesiąt przepisów na zupę z zielonego groszku? Wszystkie są bardzo proste, więc nie musisz się martwić, że z czymś sobie nie poradzisz. Dodatkowo możesz wydrukować zarówno sam przepis, jak i listę zakupów z niezbędnymi składnikami.
Dla urozmaicenia:
Zupa z zielonego groszku fantastycznie komponuje się z ziołowymi grzankami z bagietki, które przed podaniem warto skropić odrobiną oliwy. Świetnie sprawdzą się również paluchy z ciasta francuskiego oraz prażone pestki słonecznika lub dyni. Bardziej wymagające podniebienia na pewno docenią krem z zielonego groszku podany z bekonowymi chipsami, które w ciekawy sposób przełamią delikatny smak zupy. Możliwości na przygotowanie zupy z zielonego groszku jest naprawdę wiele. Wybierz swój ulubiony sposób i przygotuj fenomenalną zupę groszkową!