Zupa z zielonego groszku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z zielonego groszku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

374 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

103 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

193 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

4 sztuki

1 sztuka

2 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

2 łyżki

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 2 litry wody i rozprowadź kostki Rosół z kury Knorr.

Krok 2

Pokrój ziemniaki w kostkę, następnie drobno pokrój włoszczyznę i dodaj do bulionu. Gotuj około 25 minut, do momentu, kiedy warzywa będą miękkie.

Krok 3

Dodaj groszek i zagotuj. Na tym etapie możesz też zupę zmiksować na krem.

Krok 4

Przed podaniem posyp zupę startym serem i odczekaj do momentu, gdy się on rozpuści. Udekoruj śmietaną i posyp posiekaną natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z zielonego groszkuZupa z zielonego groszku

Pyszna, pełna warzyw zupa z zielonego groszku przywoła w Twojej kuchni wiosenne smaki. Połączenie delikatnego, słodkawego groszku z włoszczyzną, ziemniakami, startym żółtym serem i przyprawami sprawdzi się przy wielu okazjach. To dobra alternatywa dla popularnej zupy jarzynowej. Jeśli lubisz warzywne kremy, zmiksuj całość już po ugotowaniu i podaj z groszkiem ptysiowym, ziołowymi grzankami lub uprażonymi pestkami dyni albo słonecznika. Danie warto również ozdobić kilkoma ziarnami groszku lub polać pietruszkowym pesto z nieco większą ilością oliwy. Niezależnie od sposobu podania, zupa z zielonego groszku będzie dobrze smakować z kleksem śmietany, posypana natką pietruszki lub kolendrą. Świeży groszek możesz w razie potrzeby zastąpić mrożonym. Zupę serwuj z chrupiącą bagietką lub paluszkami z ciasta francuskiego z dużą ilością ziół. Będzie się świetnie komponowała także z chipsami z bekonu lub startego parmezanu. Skosztuj zupy z zielonego groszku z różnymi dodatkami. Koniecznie sprawdź ten przepis.