Zupa z zielonego groszku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z zielonego groszku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

410 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

112 osób wydrukowało

Pobierz pdf

214 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

4 sztuki

1 sztuka

2 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

2 łyżki

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 2 litry wody i rozprowadź kostki Rosół z kury Knorr.

Krok 2

Pokrój ziemniaki w kostkę, następnie drobno pokrój włoszczyznę i dodaj do bulionu. Gotuj około 25 minut, do momentu, kiedy warzywa będą miękkie.

Krok 3

Dodaj groszek i zagotuj. Na tym etapie możesz też zupę zmiksować na krem.

Krok 4

Przed podaniem posyp zupę startym serem i odczekaj do momentu, gdy się on rozpuści. Udekoruj śmietaną i posyp posiekaną natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z zielonego groszkuZupa z zielonego groszku

Nie masz pomysłu na smaczną zupę? Przed Tobą sprawdzony przepis na pyszną i pełną warzyw zupę z zielonego groszku!

Dla kogo?

Zupa groszkowa może okazać się świetną alternatywą dla tradycyjnej zupy warzywnej dla całej rodziny. Można ją podawać w różny sposób – jako zupę pełną dużych kawałków warzyw oraz jako krem z dodatkami. Drugi z wymienionych wariantów powinien przypaść do gustu zwłaszcza dzieciom.

Na jaką okazję?

Zupa z groszku sprawdzi się zarówno jako codzienne danie obiadowe lub kolacyjne, jak i podczas specjalnych okazji. Wszystko zależy od receptury i sposobu podania, na jaki się zdecydujemy. Najprostszym sposobem jest podanie jeszcze gorącej zupy z zielonego groszku z kleksem śmietany i koperkiem. Jeśli jednak chcesz, aby zupa groszkowa nabrała wykwintnego charakteru, podaj ją w formie kremu z małymi ptysiami.

Czy wiesz że?

Na naszej stronie znajdziesz kilkadziesiąt przepisów na zupę z zielonego groszku? Wszystkie są bardzo proste, więc nie musisz się martwić, że z czymś sobie nie poradzisz. Dodatkowo możesz wydrukować zarówno sam przepis, jak i listę zakupów z niezbędnymi składnikami.

Dla urozmaicenia:

Zupa z zielonego groszku fantastycznie komponuje się z ziołowymi grzankami z bagietki, które przed podaniem warto skropić odrobiną oliwy. Świetnie sprawdzą się również paluchy z ciasta francuskiego oraz prażone pestki słonecznika lub dyni. Bardziej wymagające podniebienia na pewno docenią krem z zielonego groszku podany z bekonowymi chipsami, które w ciekawy sposób przełamią delikatny smak zupy. Możliwości na przygotowanie zupy z zielonego groszku jest naprawdę wiele. Wybierz swój ulubiony sposób i przygotuj fenomenalną zupę groszkową!