Zupa z zielonego groszku z ziemniakami: przepis | Przepisy.pl pixel

Zupa z zielonego groszku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
428 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

138 osób wydrukowało

Pobierz pdf

288 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

4 sztuki

1 sztuka

2 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

2 łyżki

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 2 litry wody i rozprowadź kostki Rosół z kury Knorr.

Krok 2

Pokrój ziemniaki w kostkę, następnie drobno pokrój włoszczyznę i dodaj do bulionu. Gotuj około 25 minut, do momentu, kiedy warzywa będą miękkie.

Krok 3

Dodaj groszek i zagotuj. Na tym etapie możesz też zupę zmiksować na krem.

Krok 4

Przed podaniem posyp zupę startym serem i odczekaj do momentu, gdy się on rozpuści. Udekoruj śmietaną i posyp posiekaną natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z zielonego groszkuZupa z zielonego groszku

Nie masz pomysłu na smaczną zupę? Przed Tobą sprawdzony przepis na pyszną i pełną warzyw zupę z zielonego groszku!

Dla kogo?

Zupa groszkowa może okazać się świetną alternatywą dla tradycyjnej zupy warzywnej dla całej rodziny. Można ją podawać w różny sposób – jako zupę pełną dużych kawałków warzyw oraz jako krem z dodatkami. Drugi z wymienionych wariantów powinien przypaść do gustu zwłaszcza dzieciom.

Na jaką okazję?

Zupa z groszku sprawdzi się zarówno jako codzienne danie obiadowe lub kolacyjne, jak i podczas specjalnych okazji. Wszystko zależy od receptury i sposobu podania, na jaki się zdecydujemy. Najprostszym sposobem jest podanie jeszcze gorącej zupy z zielonego groszku z kleksem śmietany i koperkiem. Jeśli jednak chcesz, aby zupa groszkowa nabrała wykwintnego charakteru, podaj ją w formie kremu z małymi ptysiami.

Czy wiesz że?

Na naszej stronie znajdziesz kilkadziesiąt przepisów na zupę z zielonego groszku? Wszystkie są bardzo proste, więc nie musisz się martwić, że z czymś sobie nie poradzisz. Dodatkowo możesz wydrukować zarówno sam przepis, jak i listę zakupów z niezbędnymi składnikami.

Dla urozmaicenia:

Zupa z zielonego groszku fantastycznie komponuje się z ziołowymi grzankami z bagietki, które przed podaniem warto skropić odrobiną oliwy. Świetnie sprawdzą się również paluchy z ciasta francuskiego oraz prażone pestki słonecznika lub dyni. Bardziej wymagające podniebienia na pewno docenią krem z zielonego groszku podany z bekonowymi chipsami, które w ciekawy sposób przełamią delikatny smak zupy. Możliwości na przygotowanie zupy z zielonego groszku jest naprawdę wiele. Wybierz swój ulubiony sposób i przygotuj fenomenalną zupę groszkową!