Zupa z zielonego groszku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa z zielonego groszku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

371 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

187 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

4 sztuki

1 sztuka

2 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

2 łyżki

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 2 litry wody i rozprowadź kostki Rosół z kury Knorr.

Krok 2

Pokrój ziemniaki w kostkę, następnie drobno pokrój włoszczyznę i dodaj do bulionu. Gotuj około 25 minut, do momentu, kiedy warzywa będą miękkie.

Krok 3

Dodaj groszek i zagotuj. Na tym etapie możesz też zupę zmiksować na krem.

Krok 4

Przed podaniem posyp zupę startym serem i odczekaj do momentu, gdy się on rozpuści. Udekoruj śmietaną i posyp posiekaną natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kremowa zupa z dyni
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z zielonego groszkuZupa z zielonego groszku

Pyszna, pełna warzyw zupa z zielonego groszku przywoła w Twojej kuchni wiosenne smaki. Połączenie delikatnego, słodkawego groszku z włoszczyzną, ziemniakami, startym żółtym serem i przyprawami sprawdzi się przy wielu okazjach. To dobra alternatywa dla popularnej zupy jarzynowej. Jeśli lubisz warzywne kremy, zmiksuj całość już po ugotowaniu i podaj z groszkiem ptysiowym, ziołowymi grzankami lub uprażonymi pestkami dyni albo słonecznika. Danie warto również ozdobić kilkoma ziarnami groszku lub polać pietruszkowym pesto z nieco większą ilością oliwy. Niezależnie od sposobu podania, zupa z zielonego groszku będzie dobrze smakować z kleksem śmietany, posypana natką pietruszki lub kolendrą. Świeży groszek możesz w razie potrzeby zastąpić mrożonym. Zupę serwuj z chrupiącą bagietką lub paluszkami z ciasta francuskiego z dużą ilością ziół. Będzie się świetnie komponowała także z chipsami z bekonu lub startego parmezanu. Skosztuj zupy z zielonego groszku z różnymi dodatkami. Koniecznie sprawdź ten przepis.