Chłodnik z botwinki i młodego szpinaku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik z botwinki i młodego szpinaku

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 szklanka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotować na twardo.

Krok 2

Botwinkę i szpinak myjemy i siekamy.

Krok 3

Wkładamy do garnka z utartym buraczkiem, zalewamy litrem wody.

Krok 4

Dodajemy sól, pieprz i rozkruszoną mini kostkę czosnkową. Gotujemy ok 10 minut.

Krok 5

Zaprawiamy jogurtem. Podajemy z połówką jajka na twardo.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik z botwinki i młodego szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik z botwinki i młodego szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik z botwinki i młodego szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik z botwinki i młodego szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik z botwinki i młodego szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik z botwinki i młodego szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik z botwinki i młodego szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik z botwinki i młodego szpinaku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik z botwinki i młodego szpinakuChłodnik z botwinki i młodego szpinaku

Podawane na gorąco zupy mają wiele zalet, wśród nich niewątpliwą jest ich rozgrzewające działanie. Nie sprawdzą się zatem w upalne, wakacyjne dni. Dobrą propozycją na nie będzie natomiast chłodnik – płynna potrawa podawana na zimno. Warto wykorzystać do jego przygotowania posiekane liście botwinki i młodego, świeżego szpinaku. Starty soczysty burak będzie dobrze komponował się z resztą warzyw. Ugotowane warzywa nadadzą zupie intensywnie czerwony kolor. Ten można przełamać, zaprawiając całość jogurtem naturalnym – barwa zmieni się na różową. Gotowe danie należy odstawić w chłodne miejsce, najlepiej będzie smakowało takie, które zostało uprzednio schłodzone w lodówce. Dla urozmaicenia, z chłodnikiem można podawać jajka ugotowane na twardo i przekrojone na połówki lub ćwiartki oraz plasterki świeżego ogórka lub rzodkiewki. By zupa wyglądała jeszcze bardziej apetycznie, wystarczy posypać ją koperkiem lub szczypiorkiem. Jeśli tylko masz pod ręką wszystkie potrzebne składniki, przygotowanie tego posiłku okaże się szybkie i proste!