Składniki
1 kilogram
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz ziemniaki, zetrzyj na tarce. Odsącz masę przez sito. Zetrzyj cebulę na tarce.
Krok 2
Dodaj do ziemniaków cebulę, jajka, gałkę muszkatołową oraz mini kostkę Knorr.
Krok 3
Wymieszaj wszystko dobrze, dodaj mąkę, aby nadać masie odpowiednią konsystencję.
Krok 4
Rozgrzej na patelni olej, nakładaj masę łyżką. Smaż placki z obu stron na złoty brąz i od razu podawaj.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki ziemniaczane
Jedni zajadają się plackami ziemniaczanymi posypanymi cukrem, inni z ochotą dodają do nich gęstą, kwaśną śmietanę, a jeszcze inni najbardziej cenią przepisy na placki ziemniaczane polane mięsnym gulaszem. Niewątpliwie najlepsze placki ziemniaczane to te usmażone na złoto, których chrupiąca, lekko przypieczona skórka skrywa miękki i delikatny środek. Niezależnie od tego, jakie dodatki należą do Twoich kulinarnych faworytów, poznaj naszą wersję przyrządzania tych przysmaków. Rumiane placki ziemniaczane to coś zdecydowanie więcej niż tylko potrawa charakterystyczna dla barów mlecznych.
Dla kogo? Do stołu chętnie zasiądą zwolennicy tradycyjnych dań. Kuchnia jak u mamy? Z plackami ziemniaczanymi według naszego przepisu ten efekt uzyskasz bez problemów. Masz ochotę na odrobinę nowości? Do chrupiących placuszków dodaj łososia albo krewetki – nie pożałujesz!
Na jaką okazję? Placki ziemniaczane to idealna propozycja na poskromienie większego głodu. Świetnie sprawdzają się w jesiennych i zimowych miesiącach jako rozgrzewający obiad. Sos grzybowy, żurawina i oscypek to sezonowe, obowiązkowe dodatki.
Czy wiesz, że? Ziemniaków nie musisz trzeć na drobnej tarce. Wystarczy, że zetrzesz je na grubych oczkach. Aby nie rozpadły się podczas smażenia, do masy ziemniaczanej dodaj jajko i odrobinę mąki. Ich postrzępione brzegi nie tylko pięknie się prezentują, ale też genialnie smakują i chrupią.
Dla urozmaicenia: Jeśli lubisz eksperymentować, do masy (oprócz czosnku) dorzuć ulubione zioła lub drobno pokrojone warzywa. Dzięki szpinakowi, papryce chili lub cebuli będą aromatyczne i kolorowe.