Placki ziemniaczane przepis – Zobacz na przepisy.pl

Placki ziemniaczane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

113

4090 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1190 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2369 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz ziemniaki, zetrzyj na tarce. Odsącz masę przez sito. Zetrzyj cebulę na tarce.

Placki ziemniaczane - Krok 1

Krok 2

Dodaj do ziemniaków cebulę, jajka, gałkę muszkatołową oraz mini kostkę Knorr.

Placki ziemniaczane - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj wszystko dobrze, dodaj mąkę, aby nadać masie odpowiednią konsystencję.

Placki ziemniaczane - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej na patelni olej, nakładaj masę łyżką. Smaż placki z obu stron na złoty brąz i od razu podawaj.

Placki ziemniaczane - Krok 4
16

Opinie o przepisie

  • fifi

    fifi , 20.05.2020

    Polecam spróbować nie smażyć placków na ogromnej ilości oleju, same w sobie i tak są dość pokaźna bomba kaloryczna :) Ja stosuje taki z oli oli w sprayu, i po prostu psikam na patelnie minimalna ilość przed każda porcja. Świetna sprawa. Tak tez poradziłam sobie z naleśnikami,placuszkami itp :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Szelast

    Alicja Szelast , 31.03.2020

    TAK, do farszu pół łyżeczki sody oczyszczonej dodaję i jakże chrupiącym plackom się oddaję. Dodaję też startą marchewkę i cukinię głównie w sezonie, ohh mój kubek smakowy z rozkoszy płonie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Greń

    Gabriela Greń , 31.03.2020

    TAK. Dodaję do placków ząbek czosnku, żeby ulepszyć ich smak. Najlepiej smakują podane z sosem pieczarkowym lub gulaszem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ann Ut

    Ann Ut , 31.03.2020

    TAK. Ja zawsze starte ziemniaki "odcedzam" na sitku, z nadmiaru wody zbieram skrobię,dodaję do ziemniaków, zamiast mąki pszennej dodaję mąkę kukurydzianą, są wtedy bardzoooo chrupiące i pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław

    Mieczysław , 31.03.2020

    TAK. Przede wszystkim połowę buraków ścieram na drobno, a połowę na wiórki i mieszam. Placki polewam syropem z buraków cukrowych. Można czasem kupić w Aldim.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • białko

    białko , 30.03.2020

    Ja do ciasta dodaję na 1 kg ziemniaków, z 2 jaj ubitą pianę z białek. w sposób są pulchne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jasińska

    Anna Jasińska , 28.03.2020

    Tak. Placki świetnie smakują z sosem tatarskim! Można też podać ze śmietaną posypane świeżym szczypiorkiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Do placków można dodać inne warzywa np. marchewki, bataty, cukinię (zmniejszyć ilość ziemniaków na rzecz innych warzyw). Polecam też dodanie przyprawy do ziemniaków Knorr. Jeśli ktoś nie chce trzeć warzyw na tarce to polecam użycie blendera o wyższej mocy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusława Żyła

    Bogusława Żyła , 21.03.2020

    TAK DO CIASTA ZIEMIACZANEGO DODAJĘ STAETĄ MARCHEWKĘ. DO TEJ ILOŚCI ZIEMNIAKÓW, TO DWIE I 5 ZĄBKÓW CZOSNKU,ODROBINA PIEPRZU I PRZYPRAWY DO ZIEMNIAKÓW.DO TEGO JESZCZE COŚ ZIELONEGO SZCZPIOREK LUB KOPEREK I MOŻNA SIĘ ZAJADAĆ!PYCHA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Ornat-Minster

    Agnieszka Ornat-Minster , 18.09.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lynn Potter

    Lynn Potter , 18.07.2016

    lol

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lynn Potter

    Lynn Potter , 18.07.2016

    ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia  Mikolajczak

    Gosia Mikolajczak , 03.05.2016

    jedno z moich ulubionych dań ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Młynarkiewicz

    Elżbieta Młynarkiewicz , 25.01.2016

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tola Gliszczyńska-Staciwa

    Tola Gliszczyńska-Staciwa , 13.12.2015

    idealne są o tej porze roku z sosem z suszonych grzybów. placki ziemniaczane to najlepszy wynalazek!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • grazka SA

    grazka SA , 20.11.2015

    Pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placki ziemniaczane
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane

Jedni zajadają się plackami ziemniaczanymi posypanymi cukrem, inni z ochotą dodają do nich gęstą, kwaśną śmietanę, a jeszcze inni najbardziej cenią przepisy na placki ziemniaczane polane mięsnym gulaszem. Niewątpliwie najlepsze placki ziemniaczane to te usmażone na złoto, których chrupiąca, lekko przypieczona skórka skrywa miękki i delikatny środek. Niezależnie od tego, jakie dodatki należą do Twoich kulinarnych faworytów, poznaj naszą wersję przyrządzania tych przysmaków. Rumiane placki ziemniaczane to coś zdecydowanie więcej niż tylko potrawa charakterystyczna dla barów mlecznych.

Dla kogo? Do stołu chętnie zasiądą zwolennicy tradycyjnych dań. Kuchnia jak u mamy? Z plackami ziemniaczanymi według naszego przepisu ten efekt uzyskasz bez problemów. Masz ochotę na odrobinę nowości? Do chrupiących placuszków dodaj łososia albo krewetki – nie pożałujesz!

Na jaką okazję? Placki ziemniaczane to idealna propozycja na poskromienie większego głodu. Świetnie sprawdzają się w jesiennych i zimowych miesiącach jako rozgrzewający obiad. Sos grzybowy, żurawina i oscypek to sezonowe, obowiązkowe dodatki.

Czy wiesz, że? Ziemniaków nie musisz trzeć na drobnej tarce. Wystarczy, że zetrzesz je na grubych oczkach. Aby nie rozpadły się podczas smażenia, do masy ziemniaczanej dodaj jajko i odrobinę mąki. Ich postrzępione brzegi nie tylko pięknie się prezentują, ale też genialnie smakują i chrupią.

Dla urozmaicenia: Jeśli lubisz eksperymentować, do masy (oprócz czosnku) dorzuć ulubione zioła lub drobno pokrojone warzywa. Dzięki szpinakowi, papryce chili lub cebuli będą aromatyczne i kolorowe.