Chrupiące placki ziemniaczane ze śmietaną i szczypiorkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiące placki ziemniaczane ze śmietaną i szczypiorkiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

1 łyżka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulkę posiekaj drobno.

Krok 2

Ziemniaki obierz, zetrzyj na małych oczkach tarki i wymieszaj z cebulą.

Krok 3

Dodaj jaja i mąkę, w takiej ilości, aby zagnieść ciasto. Dopraw do smaku.

Krok 4

Smaż na rozgrzanym oleju formując w małe placuszki na złoty kolor.

Krok 5

Chrupiące placki ziemniaczane polej śmietaną i oprósz posiekanym szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące placki ziemniaczane ze śmietaną i szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące placki ziemniaczane ze śmietaną i szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące placki ziemniaczane ze śmietaną i szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące placki ziemniaczane ze śmietaną i szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące placki ziemniaczane ze śmietaną i szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące placki ziemniaczane ze śmietaną i szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące placki ziemniaczane ze śmietaną i szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące placki ziemniaczane ze śmietaną i szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej