Chrupiące placki ziemniaczane ze śmietaną i szczypiorkiem
średnie
22 osoby zapisały

Składniki
1 kilogram
1 sztuka
1 opakowanie
2 sztuki
1 łyżka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulkę posiekaj drobno.
Krok 2
Ziemniaki obierz, zetrzyj na małych oczkach tarki i wymieszaj z cebulą.
Krok 3
Dodaj jaja i mąkę, w takiej ilości, aby zagnieść ciasto. Dopraw do smaku.
Krok 4
Smaż na rozgrzanym oleju formując w małe placuszki na złoty kolor.
Krok 5
Chrupiące placki ziemniaczane polej śmietaną i oprósz posiekanym szczypiorkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej