
Składniki
400 gramów
0.5 sztuki
1 szczypta
50 mililitrów
2 łyżki
1 sztuka
100 mililitrów
1 łyżka
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymocz śledzie, a następnie zalej je mlekiem i mocz 3 godziny.
Krok 2
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, po czym ostudź, obierz i ubij na puree.
Krok 3
Cebulę obierz, posiekaj, a następnie podsmaż na łyżce masła*.
Krok 4
Drobno posiekane śledzie pomieszaj z ziemniakami, cebulą, śmietaną, posiekaną natką pietruszki, bułką tartą i jajkiem. Przypraw pieprzem.
Krok 5
Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej