
Składniki
400 gramów
0.5 sztuki
1 szczypta
50 mililitrów
2 łyżki
1 sztuka
100 mililitrów
1 łyżka
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymocz śledzie, a następnie zalej je mlekiem i mocz 3 godziny.
Krok 2
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, po czym ostudź, obierz i ubij na puree.
Krok 3
Cebulę obierz, posiekaj, a następnie podsmaż na łyżce masła*.
Krok 4
Drobno posiekane śledzie pomieszaj z ziemniakami, cebulą, śmietaną, posiekaną natką pietruszki, bułką tartą i jajkiem. Przypraw pieprzem.
Krok 5
Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej