Składniki
400 gramów
3 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
100 mililitrów
2 łyżki
100 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon i przerostów tłuszczu. Oprósz dokładnie przyprawą do wieprzowiny, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso obsmaż na oliwie, na patelni, z obu stron i odstaw na bok.
Krok 2
Na tej samej patelni podsmaż posiekaną drobniutko szalotkę. Gdy cebula się zeszkli na patelnię dodaj ocet balsamiczny, miód czarny pieprz oraz maliny.
Krok 3
Wszystko razem gotuj aż sos zredukuje się o połowę, a maliny zupełnie się rozpadną. Do sosu wrzuć na powrót polędwiczki. Wszystko razem duś pod przykryciem około 10 minut uważając, aby ocet się nie przypalił. W razie potrzeby do sosu dodaj łyżkę dwie wody.
Krok 4
Gdy mięso będzie już odpowiednio wysmażone, pokrój je w plastry i ułóż na powstałym sosie malinowym.
Dobra rada:
Polędwiczki najlepiej smakują podane na sałatce z rukoli . W razie potrzeby ostrość sosu możesz podnieść dodając strąk ostrej papryki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polędwiczki w sosie malinowym
Szukasz dobrego sposobu na przygotowanie wieprzowiny w nietypowej odsłonie? Wypróbuj nasz przepis na smaczne polędwiczki w pikantnym sosie malinowym. Danie świetnie sprawdzi się na wystawnym obiedzie lub kolacji. Dzięki połączeniu słodkich malin i miodu z octem balsamicznym i pieprzem, mięso nabierze oryginalnego smaku. Na początek zamarynuj polędwiczki w przyprawie do wieprzowiny. Po kilku godzinach podsmaż mięso z obu stron. Po skończeniu, nie wylewaj tłuszczu, ponieważ posłuży za bazę sosu. Na patelni podsmaż szalotkę, a po zeszkleniu dodaj do niej ocet balsamiczny, miód oraz maliny. Wszystkie składniki posyp łyżeczką czarnego pieprzu. Gotuj, aż do momentu rozpadnięcia owoców. Dodaj polędwiczki i gotuj jeszcze przez chwilę. Tak przygotowane mięso pokrój i podawaj na sosie z malin. Świetnym dodatkiem do tej potrawy może być sałatka z rukoli i malin. Jeśli szukasz oryginalnego połączenia smaków – sprawdź przepis na polędwiczki w pikantnym sosie malinowym. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią.