Polędwiczki w sosie malinowym
o pikantnym posmaku
łatwe
493 osoby zapisały
Składniki
400 gramów
3 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
100 mililitrów
2 łyżki
100 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon i przerostów tłuszczu. Oprósz dokładnie przyprawą do wieprzowiny, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso obsmaż na oliwie, na patelni, z obu stron i odstaw na bok.
Krok 2
Na tej samej patelni podsmaż posiekaną drobniutko szalotkę. Gdy cebula się zeszkli na patelnię dodaj ocet balsamiczny, miód czarny pieprz oraz maliny.
Krok 3
Wszystko razem gotuj aż sos zredukuje się o połowę, a maliny zupełnie się rozpadną. Do sosu wrzuć na powrót polędwiczki. Wszystko razem duś pod przykryciem około 10 minut uważając, aby ocet się nie przypalił. W razie potrzeby do sosu dodaj łyżkę dwie wody.
Krok 4
Gdy mięso będzie już odpowiednio wysmażone, pokrój je w plastry i ułóż na powstałym sosie malinowym.
Dobra rada:
Polędwiczki najlepiej smakują podane na sałatce z rukoli . W razie potrzeby ostrość sosu możesz podnieść dodając strąk ostrej papryki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polędwiczki w sosie malinowym
Szukasz dobrego sposobu na przygotowanie wieprzowiny w nietypowej odsłonie? Wypróbuj nasz przepis na smaczne polędwiczki w pikantnym sosie malinowym. Danie świetnie sprawdzi się na wystawnym obiedzie lub kolacji. Dzięki połączeniu słodkich malin i miodu z octem balsamicznym i pieprzem, mięso nabierze oryginalnego smaku. Na początek zamarynuj polędwiczki w przyprawie do wieprzowiny. Po kilku godzinach podsmaż mięso z obu stron. Po skończeniu, nie wylewaj tłuszczu, ponieważ posłuży za bazę sosu. Na patelni podsmaż szalotkę, a po zeszkleniu dodaj do niej ocet balsamiczny, miód oraz maliny. Wszystkie składniki posyp łyżeczką czarnego pieprzu. Gotuj, aż do momentu rozpadnięcia owoców. Dodaj polędwiczki i gotuj jeszcze przez chwilę. Tak przygotowane mięso pokrój i podawaj na sosie z malin. Świetnym dodatkiem do tej potrawy może być sałatka z rukoli i malin. Jeśli szukasz oryginalnego połączenia smaków – sprawdź przepis na polędwiczki w pikantnym sosie malinowym. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią.