Polędwiczki w sosie malinowym - przepis: smażone | Przepisy.pl pixel

Polędwiczki w sosie malinowym

o pikantnym posmaku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

heart
93 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

767 osób wydrukowało

Pobierz pdf

762 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

3 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

100 mililitrów

2 łyżki

100 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i przerostów tłuszczu. Oprósz dokładnie przyprawą do wieprzowiny, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso obsmaż na oliwie, na patelni, z obu stron i odstaw na bok.

Polędwiczki w sosie malinowym - Krok 1

Krok 2

Na tej samej patelni podsmaż posiekaną drobniutko szalotkę. Gdy cebula się zeszkli na patelnię dodaj ocet balsamiczny, miód czarny pieprz oraz maliny.

Polędwiczki w sosie malinowym - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem gotuj aż sos zredukuje się o połowę, a maliny zupełnie się rozpadną. Do sosu wrzuć na powrót polędwiczki. Wszystko razem duś pod przykryciem około 10 minut uważając, aby ocet się nie przypalił. W razie potrzeby do sosu dodaj łyżkę dwie wody.

Polędwiczki w sosie malinowym - Krok 3

Krok 4

Gdy mięso będzie już odpowiednio wysmażone, pokrój je w plastry i ułóż na powstałym sosie malinowym.

Polędwiczki w sosie malinowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Polędwiczki najlepiej smakują podane na sałatce z rukoli . W razie potrzeby ostrość sosu możesz podnieść dodając strąk ostrej papryki.

3

Opinie o przepisie

  • Asia S

    Asia S , 10.02.2022

    Czy mogę użyć gęsi zamiast polędwiczek? ❤️

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Piotr Pikala

    Piotr Pikala , 18.04.2017

    Pyszne ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki w sosie malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki w sosie malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki w sosie malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki w sosie malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki w sosie malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki w sosie malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki w sosie malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki w sosie malinowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki w sosie malinowymPolędwiczki w sosie malinowym

Szukasz dobrego sposobu na przygotowanie wieprzowiny w nietypowej odsłonie? Wypróbuj nasz przepis na smaczne polędwiczki w pikantnym sosie malinowym. Danie świetnie sprawdzi się na wystawnym obiedzie lub kolacji. Dzięki połączeniu słodkich malin i miodu z octem balsamicznym i pieprzem, mięso nabierze oryginalnego smaku. Na początek zamarynuj polędwiczki w przyprawie do wieprzowiny. Po kilku godzinach podsmaż mięso z obu stron. Po skończeniu, nie wylewaj tłuszczu, ponieważ posłuży za bazę sosu. Na patelni podsmaż szalotkę, a po zeszkleniu dodaj do niej ocet balsamiczny, miód oraz maliny. Wszystkie składniki posyp łyżeczką czarnego pieprzu. Gotuj, aż do momentu rozpadnięcia owoców. Dodaj polędwiczki i gotuj jeszcze przez chwilę. Tak przygotowane mięso pokrój i podawaj na sosie z malin. Świetnym dodatkiem do tej potrawy może być sałatka z rukoli i malin. Jeśli szukasz oryginalnego połączenia smaków – sprawdź przepis na polędwiczki w pikantnym sosie malinowym. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią.